PREDSJEDNIK SKUPŠTINE GRADA

Darinko Kosor: 'Od uhićenja Bandića taoci smo pravnog kaosa u Zagrebu'

 Dragan Matić/CROPIX

Građani grada Zagreba i sve gradske institucije na neki su način taoci pravosudnog kaosa i loših zakona. Trebale bi postojati samo dvije opcije - ili je netko kriv, pa je u pritvoru i ne može obavljati svoje dužnosti, ili mu ta krivnja nije dokazana, pa je nevin i u potpunosti konzumira svoju funkciju - kaže Darinko Kosor, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i prvi čovjek HSLS-a o ponovnom uhićenju gradonačelnika Milana Bandića. Kosorov HSLS, odnosno, Klub HSLS-a i HSS-a i Vladimira Ferdeljija sa sedam zastupnika i HSU s tri zastupnika u koaliciji su u s Listom Milana Bandića koja ima 17 zastupnika. Ipak, ističe, u Skupštini zasada ne osjećaju krizu.

- U ovom trenutku Gradska skupština je glavni element stabilnosti, a svi klubovi zastupnika pokazali su visok stupanj odgovornosti. Zadnjih tjedana bilo je pokušaja prenošenja krize i u Skupštinu, no dosad su ostali neuspješni - kaže Kosor.

Smatrate li i vi da je pozadina slučaja Bandić politička kao što tvrdi Bandićeva obrana i njegovi pristaše?

- Nikad ne komentiram pravosudne predmete. Mislim da svi političari koji to rade daju pogrešan primjer građanima. Ali, ovo što se događa u Zagrebu definitvno nije dobro, prije svega za građane. Ono što mi kao Gradska skupština pokušavamo u ova četiri mjeseca jest održati stabilnost svih institucija i dosad smo u tome uspijevali. Donijeli smo krajem prosinca proračun grada Zagreba i u novonastalim okolnostima redovito smo sazvali novu sjednicu Gradske skupštine za 26. ožujka s trideset važnih točaka dnevnog reda. Na predsjedništvu Gradske skupštine prije nekoliko dana imali smo jedinstvo svih klubova, i većine i oporbe.

Ipak, sve je više priča da vas iz Bandićeva kluba žele smijeniti s mjesta šefa Skupštine, zamjerili su vam tribine o GUP-u?

- To su bili samo jeftini tračevi. Situacija se razvija u potpuno drugim pravcima i mislim da nikome razumnom u ovom trenutku ne pada na pamet razmišljati o tome. Sada je najvažnije održati stabilnost gradske vlasti.

Jeste li se sastali s Bandićevim klubom?

- Imali smo sastanak prije nekoliko dana, ali to su redovni sastanci prije sjednice Skupštine. Bilo je nekih rasprava i oko tribina o generalnom urbanističkom planu, ali ja sam jasno rekao - ako je krimen kluba HSLS i HSS-a i Vladimira Ferdeljija zato što organizira tribine s građanma gdje dolazi i do njih 300, i to građana koji su osobno zainteresirani za svoje zahtjeve za izmjene i dopune GUP-a, a neki su i po pet puta podnosili isti zahtjev u zadnjih pet godina, a te se izmjene nikako nisu dogodile, onda mi tu “krivnju” i krimen u potpunosti prihvaćamo. Ali, dok se god budem bavio politikom, nitko mi ne može zabraniti da se družim s građanima, to je moja želja i obaveza. Smatram da je dužnost političara da se druže s građanima kroz sve četiri godine mandata, a ne samo kad su izbori.

Zašto vas onda tako napadaju zbog tribina?

- Malo političkog jala, ali mislim da smo to već razriješili.

Je li u pozadini tih napada to što ste u potpunosti podržali Sandru Švaljek?

- Gospođa Švaljek odlično obavlja svoj posao, ali ona je i zamjenica Milana Bandića. Ona je bila druga na njegovoj listi i dolazi iz njegovog kluba. Ne znam što bi tu bilo loše?

Švaljek je krenula drugim smjerom od Bandića?

- Mene jedino zanima radi li netko dobro posao za građane grada Zagreba. Gospođa Švaljek to radi dobro i dok god to bude radila, imat će moju podršku.

Očekujete li, ako Bandić ostane u pritvoru, da će podnijeti ostavku i da će doći do prijevremenih izbora?

- Hoće li doći do prijevremenih izbora za gradonačelnika, po zakonu odlučuje isključivo Bandić. On može u bilo kojem trenutku, pa i iz pritvora, podnijeti ostavku i bit će izbori. Ako izvanraspravno vijeće donese odluku da se on vraća na posao, onda ništa od ostavke niti od izbora. Pričekajmo odluku koja će biti u srijedu ili četvrtak.

Dođe li do izbora, hoće li HSLS imati svog kandidata ili ćete podržati HDZ-ova s obzirom na to da ste u koaliciji na državnoj razini?

- HSLS ne zaziva izbore. Upravo suprotno - tvrdimo da nisu potrebni. No, ako do njih dođe, mogu reći da sam osobno spreman za njih, a isto tako HSLS, HSS i Vladimir Ferdelji. U razgovoru s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom dogovorili smo da, dođe li do izbora, ne našom krivnjom, formiramo našu koaliciju i za Zagreb te da imamo zajedničkog kandidata za gradonačelnika.

Tko bi bio vaš kandidat?

- Dogovor je da to može biti i kandidat HDZ-a, ali i nezavisni koji će imati podršku vodstva HDZ-a, HSLS-a i HSS-a. Važno je da je kandidat koji sigurno može pobijediti.

Biste li podržali Sandru Švaljek?

- To ne mogu odgovoriti jer se ni ona nije izjasnila o tome zanima li ju politika ako dođe do izbora.

HDZ je počeo pregovore s partnerima za parlamentarne izbore, HSS traži 15 posto udjela u vlasti. Kakvi su zahtjevi HSLS-a?

- HSLS nema nikakav problem s HDZ-om oko koalicijskog sporazuma jer smo mi svoj sporazum i aneks sporazuma potpisali još u rujnu prošle godine. Najprije treba sve snage koncentrirati na pobjedu, treba napraviti dobar izborni program, a prije svega gospodarski dio. HSLS daje bezrezervnu podršku i Karamarku i svima onima koji zastupaju stav da treba imati ekspertnu vladu temeljenu na kriterijima struke. Može se čak dogoditi da u takvoj vladi bude trećina ministara koji su nezavisni ako imaju podršku vladajuće većine. HSLS će u budućoj vladi sudjelovati isključivo ako nas u tu vladu pozove HDZ i ako vlada bude opredijeljena za provedbu radikalnih reformi. Ako nas ne pozovu, mi u njoj nećemo sudjelovati i nema nikakvog problema.

Što smatrate pod radikalnim?

- To znači da u prvih šest mjeseci moramo jasno odrediti šest do sedam reformi koje će se odmah početi provoditi bez dodvoravanja socijalnim i drugim skupinama.

Kako se mislite usuglasiti s HDZ-om oko gospodarskog programom. Zastupate i različite stavove?

- Ne bih se složio s tim mišljenjem. Oni su kao pučani zagovornici socijalno-tržišne ekonomije, dakle jednog modela koji već desetljećima funkcionira u Njemačkoj. A mi nismo neoliberali, nego socijalni liberali, takozvani konzervativni liberali i ono što mi zastupamo u gospodarstvu i poreznim politikama je dosta blisko onome što zastupaju pučani. U tom smislu mi smo prirodni saveznici što se tiče gospodarskog programa.

Ipak, kad je riječ o reformi javne uprave ili teritorijalnom ustroju, tu se razilazite s HDZ-om?

- Veće stranke imaju veći problem s tim da prije izbora jasno kažu što će napraviti, dok mi, kao HSLS, taj problem nemamo. Tko god pobijedi, morat će provoditi radikalne reforme. Razlikujemo se oko promjene teritorijalnog ustroja, HDZ je protiv smanjenja broja županija, ali smo se dogovorili oko revidiranja broja općina i gradova.

Izjavili ste kako vas je u koaliciju zvao Karamarko. No, priča se da ste čekali poziv premijera Milanovića, a kad on nije uslijedio, da ste se okrenuli HDZ-u?

- Nikada! To je čista izmišljotina. Da nismo išli s Karamarkom, nikad ne bismo išli s Milanovićem, jer on to ne zaslužuje. Ali, moram pošteno reći, nije bilo ponuda iz SDP-a.

Nekad ste bili dogradonačelnik Bandiću, pa ste se razišli i rekli - nikad više s njim. Sada ste ponovno u koaliciji. Izašli ste i iz HDZ-ove vlade, pa ste opet s tom strankom u savezu. Što time poručujete?

- Tko sam ja da idem protiv volje građana? Danas nitko ne može formirati većinu ni u Zagrebu ni na razini Hrvatske bez koalicije. Koalicije su nužnost.

Ne mislite li da će vas neki optužiti da niste vjerodostojni?

- To pričaju oni koji ništa ne znaju o politici, dokoni salonski politikanti koji ni minute svog vremena ne odvajaju za javno dobro. HSLS je na zadnje državne i na zadnje zagrebačke izbore izašao samostalno ili s HSS-om. Nikad se nikome nismo nudili, na suradnju u Zagrebu nas je pozvao Bandić, a na suradnju i koaliciju za buduće državne izbore Karamako. Valjda su znali zašto nas pozivaju.

Bandić ili Švaljek? Nema tu emocija, ja sam profesionalac

S kim bolje surađujete - s Bandićem ili Švaljek?

- To su profesionalni odnosi, nema tu nikakvih emocija. Ja sam predstavnik predstavničkog tijela, a oni predstavljaju izvršnu vlast. Oni su ti koji predlažu akte prema Gradskoj skupštini, a ja vodim računa da svaka sjednica ima što više važnih točaka koje su u interesu građana. Istina je da sam se u zadnje vrijeme i sam osobno angažirao oko nekih pitanja, a to su način odvoza otpada, jer je već dvije godine na snazi zakon po kojem bi mi trebali naplaćivati cijenu po količini, a ne po kvadraturi, druga moja inicijativa su tribine o izmjenama i dopunama GUP-a, a treća je što sam na temelju potpisa više od 700 najuglednijih kulturnih djelatnika grada Zagreba, ali i podrške cjelokupne Glazbene unije, Zagrebačke filharmonije, te 1400 članova sindikata djelatnika u kulturi podržao inicijativu za samostalni Ured za kulturu.

Ne želim biti ministar, ostat ću u Saboru

Nakon izjava iz HSS-a kako žele sa 15 posto sudjelovati u vlasti ponovno su se povele priče o podjeli fotelja…

- Oko toga HSLS nema problem, mi nismo za podjelu fotelja prije nego što pobijedimo na izborima.

Zar niste najavili da će Josip Budimir biti ministar gospodarstva?

- Jasno sam rekao da je takvih inicijativa bilo upravo iz HDZ-a na početku naše suradnje, ali HSLS nema nikakvih uvjeta.

Gdje sebe vidite?

- HSLS, a ne sebe, vidim s klubom zastupnika u Saboru.

Jeste li vi vidjeli HDZ-ov gospodarski program?

- Nema cjelokupnog programa, postoje samo segmenti. Na skupu u Westinu jasno je bilo rečeno da će program u cijelosti biti predstavljen pred ljeto.

Koje je HSLS-ove prijedloge HDZ usvojio?

- Ostavimo to za ljeto. Ono što je Karamarko prepoznao i zbog čega nas je zvao u koaliciju je naš gospodarski program koji smo radili za prošle izbore i naš tim na čelu s Budimirom. Svatko danas može napisati program, pitanje je tko ima ljude da ga provede. HSLS ih ima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:47