EKSKLUZIVNO: KAKO ĆE EU MOTRITI HRVATSKU

Danas točno u podne: potvrda o kraju pregovora i datumu članstva 1. 7. 2013.

Jutarnji list imao je uvid u nacrte koji su izrađeni na osnovi francusko-njemačkog prijedloga prema kojemu će Komisija svaka tri mjeseca izvještavati o tome kako Hrvatska nastavlja ispunjavati obveze

ZAGREB - Povjerenik EU za proširenje Štefan Füle danas će točno u podne potvrditi da je Hrvatska ispunila sve uvjete za zatvaranje sva preostala četiri poglavlja u pregovaračkom procesu te za zaključenje pristupnih pregovora.

Füle će izvijestiti da je Komisija odradila svoj dio posla te je državama članicama uputila nacrte zajedničkih stajališta kako bi se ta poglavlja zatvorila.

Radna grupa za proširenje, u kojoj su predstavnici 27 članica, odmah će u 14 sati početi razgovore o spomenutim poglavljima.

Mađarsko inzistiranje

Predloženo je da se ta grupa sastaje svaki radni dan kako bi se, po mogućnosti, cijela procedura dovršila do utorka 21. lipnja kada bi se i formalno mogli zaključiti pregovori.

No, teško je vjerovati da se cijeli posao može dotad dovršiti pa je predložena i odgoda Međuvladine konferencije za 30. lipnja, odnosno posljednji dan mađarskog predsjedanja Europskom Unijom, kada bi se pregovori formalno zaključili.

- Mađari inzistiraju da sve bude gotovo 21. lipnja i da se na summitu šefova država ili vlada EU 23. lipnja to posebnom deklaracijom politički podrži. No, Mađari neće imati ništa protiv ako se kao dan zaključenja pregovora odabere 30. lipnja. Najbitnije za njih je da do zaključenja pregovora dođe formalno još tijekom njihova predsjedanja.

Nitko više nije protiv

Koliko su se trudili za Hrvatsku, bilo bi pošteno da se tako i dogodi - rekao nam je jedan visoki izvor iz EU.

Prema našim informacijama, neke države ne žele da se sada užurbano radi samo zato što su pregovori pred završetkom, ali nitko više nije protiv zaključenja pregovora.

Objava Komisije da je sve spremno za zaključenje pregovora znači da je Hrvatska ispunila mjerila iz dva najteža poglavlja: 13 - o pravosuđu i temeljnim pravima te 8 - o tržišnom natjecanju. Uz to, zatvorit će se i poglavlja 33 - Financijske i proračunske odredbe te 35 - Ostala pitanja.

Poglavlje Ostala pitanja nipošto nije beznačajno. Zapravo proizlazi da je to glavno poglavlje za pridobivanje pristanka svih država za zaključenje pregovora.

U to će se poglavlje ubaciti zaštitne klauzule EU i mjere nadzora Hrvatskoj za ispunjavanje obveza i nakon zaključenja pregovora.

Jutarnji list imao je uvid u nacrte koji su izrađeni na osnovi francusko-njemačkog prijedloga koji je prihvatila i Europska komisija.

Prema tom prijedlogu, Europska komisija će svaka tri mjeseca izvještavati o tome kako Hrvatska nastavlja ispunjavati svoje obveze, s posebnom pozornošću na Poglavlje 23.

Slučaj opuštanja

Prvotna ideja Francuske da se u slučaju “opuštanja” Hrvatske i prestanka ispunjavanja obveza (što je bila praksa tijekom prijašnjeg proširenja) odgodi stupanje u članstvo na godinu dana, nije prihvaćena. Njemačka je za svoje unutarnje potrebe trebala rječnik koji ne bi ostavio dvojbe je li Hrvatska spremna zaključiti pregovore.

- Ako budemo spominjali odgodu članstva na godinu dana kao sankciju, onda Bundestag može postaviti pitanje je li Hrvatska uopće bila spremna za zaključenje pregovora - prenio nam je jedan diplomat njemačku zabrinutost.

Na kraju je kao kompromis navedena rečenica u kojoj se ne spominju izričito moguće sankcije, ali se niti ne isključuju, a to je da bi Vijeće EU “na osnovi izvještaja Europske komisije, djelujući kvalificiranom većinom, moglo donijeti sve prikladne mjere”.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:41