GLAVNI ODBOR ODLUČUJE O IZBACIVANJU LINIĆA

DAN ODLUKE Nitko ne želi prognozirati kako će završiti glasanje o izbacivanju Linića

Glavni stranački odbor koji je najviše tijelo SDP-a između dviju konvencija, mora presuditi u sukobu Linić-Milanović. To će tijelo odlučiti hoće li prihvatiti ili odbaciti ovotjednu odluku Predsjedništva SDP-a o Linićevu izbacivanju iz stranke. Izjašnjavanje o Linićevoj stranačkoj sudbini potisnulo je u sjenu temeljnu temu Glavnog odbora: analizu SDP-ova neuspjeha na svibanjskim izborima za EU parlament.

Na sjednici Glavnog odbora u istoj dvorani u stranačkom sjedištu na Iblerovu trgu suočit će se oni koji se međusobno najradije više ne bi niti pogledali: glavni protagonisti sukoba Zoran Milanović i Slavko Linić te Linić i njegova donedavna pomoćnica u Ministarstvu financija te bivša ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović-Smiljanec. Prema stranačkom Statutu, na sjednici Glavnog odbora uz njegove članove izabrane na konvenciji mogu sudjelovati, ali bez prava glasa, i SDP-ovi ministri i njihovi zamjenici te saborski zastupnici.

Presudna odluka

Izjašnjavanje o Linićevoj stranačkoj sudbini nije, međutim, samo odluka o stranačkoj sudbini jednog člana SDP-a. Ishod toga glasanja snažno će odrediti i Milanovićevu unutarstranačku poziciju, a možda i njegovu ukupnu političku sudbinu.

Ključno je, prije svega, hoće li glasanje o Linićevu isključenju biti javno ili tajno. Prema stranačkom Statutu, Glavni odgovor SDP-a, koji čini 101 na konvenciji izabrani član, odluke donosi javnim izjašnjavanjem, osim iznimno, ako većina članova toga tijela ne odluči da se glasuje tajno.

U dosadašnjoj praksi Glavni odbor se iznimno rijetko izjašnjavao tajno. Tajno izjašnjavanje o Linićevu isključenju na početku sjednice može predložiti predsjednik Glavnog odbora, stranački veteran Josip Leko.

Ključni problem

Iako su ga Milanovićevi unutarstranački oponenti, kako doznajemo, danima snažno nagovarali da predloži tajno glasovanje, Leko ni sa čim nije odao hoće li to i učiniti. Ako tajno glasovanje o Linićevu isključenju ne predloži sam Leko, može ga predložiti bilo koji drugi član Glavnog odbora, a ako se većina tome prijedlogu prikloni, Linićevi izgledi da zadrži iskaznicu SDP-a su veći. Tajno izjašnjavanje, naime, uvijek odgovara unutarstranačkoj opoziciji jer članovima Glavnog odbora osigurava ležerniju poziciju - mogu glasati protiv Linićeva isključenja, ne izlažući se riziku od Milanovićeve odmazde.

Međutim, nitko od naših sugovornika iz Glavnog odbora dan uoči sjednice nije sa sigurnošću mogao predvidjeti njezin ishod. Dok jedni kalkuliraju da će članovi Glavnog odbora iz zagrebačke i riječke županijske organizacije, a njih je zajedno nešto više od tridesetak, listom glasati protiv Linićeva isključenja, drugi ističu da ni te dvije županijske organizacije iznutra, kad je riječ o Linićevoj stranačkoj budućnosti, nisu monolitne.

“Čak i oni”, objašnjava član Glavnog odbora, “koji su odlučili glasati protiv Linićeva izbacivanja, učinit će to iz različitih motiva”. Jedan od zagrebačkih SDP-ovaca u tom tijelu kaže: “Bude li izjašnjavanje o Liniću javno, dvije trećine članova Glavnog odbora glasat će za Linićevo isključenje, a bude li tajno, situacija će biti obrnuta”.

Nije bilo lobiranja

Zoran Milanović je, kako neslužbeno doznajemo, u danima prije sjednice Glavnog odbora kontaktirao dio članova tog tijela, uglavnom iz onih stranačkih organizacija koje su mu sklone. “Protivnici Milanovićeva stila vladanja unutar SDP-a sve su brojniji, ali nemaju snažnog predvodnika i nisu organizirani”, požalio se jedan od Milanovićevih unutarstranačkih kritičara.

U Glavnom odboru SDP-a mogu se razabrati tri osnovne grupacije: jednu čine bespogovorni Milanovićevi pristaše, drugu njegovi žestoki protivnici koji su izjašnjavanje o Linićevoj stranačkoj sudbini doživjeli kao prvo odmjeravanje snaga unutarstranačke opozicije, a treća grupacija je podjednako bijesna i na Linića i na Milanovića, uvjerena da u aktualnom obračunu niti jednom od njih nije stalo do dugoročnih interesa stranke.

Milanovićev najteži test

Stranačka sudbina Slavka Linića prometnula se u ozbiljan test Milanovićeve podrške unutar SDP-a. U slučaju da većina glasa za Linićevo isključenje iz stranke, Milanoviću će, makar kratkoročno, učvrstiti poziciju u SDP-u te će mu porasti izgledi da premijerski mandat izdrži do kraja. Odbije li, međutim, većina u Glavnom odboru zahtjev za Linićevo isključenje, bit će to korak prema promjeni na vrhu SDP-a i početak njegova političkog kraja. U krajnje dramatičnoj verziji raspleta veliko “ne” Glavnog odbora Linićevoj smjeni moglo bi isprovocirati i prijevremene parlamentarne izbore.

Komadinina neočekivana najava kandidature za predsjednika SDP-a podgrijala je spekulacije prema kojima stranka plovi prema izvanrednoj konvenciji i smjeni na stranačkom vrhu.

Liniću više vjeruju HDZ-ovi, a Milanoviću SDP-ovi birači

Nitko od onih koji danas glasaju o izbacivanju bivšeg ministra financija iz SDP-a ne želi prognozirati kako će završiti glasanje

Gotovo polovica ljudi ispitanih u redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop agencija Promocija puls u aktualnom sukobu ne vjeruje ni Liniću ni Milanoviću.

Točnije njih 41,7 posto ne vjeruje ni premijeru ni njegovu bivšem ministru financija. Među ukupno 1300 ispitanih, malo ih više vjeruje Liniću (26,4 posto) nego Milanoviću (18,2 posto). Pri tome je presudna, čini se, stranačka opredijeljenost. Naime, među biračima SDP-a Milanoviću vjeruje čak 49,7 posto birača, dok Liniću vjeruje 17,2 posto.

Među biračima HDZ-a odnos je sasvim obrnut: Liniću vjeruje 34,4 posto glasača HDZ-a, a među njima samo njih 5 posto vjeruje Milanoviću. Ipak, kada su birali najvažniji događaj mjeseca, 55,6 posto ispitanih građana kao temu mjeseca istaknulo je poplave, sukob Linić-Milanović najvažniji je događaj u svibnju za 26 posto građana.

Treća po važnosti je aktualna gospodarska kriza (5,3 posto), dok su gotovo zaboravljeni izbori za Europski parlament događaj mjeseca za samo 3,7 posto ispitanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:35