OKRIVLJENI PODUZETNICI

Damira Polančeca prokazali kao figuru koja je vukla sve konce

Dobro upućeni izvori smatraju da je samo pitanje trenutka kada će policijskih spis bivšeg ministra gospodarstva dobiti pečat ‘okrivljeni’
Zagreb, 051109.Damir Polancec, bivsi ministar gospodarstva.Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
 Sandra Šimunović / CROPIX

ZAGREB - HEP, HPB, HAC, HŽ i Podravka za policiju i tužiteljstvo nisu završene priče. Čak štoviše ovih dana mogle bi biti podnesene i neke nove kaznene prijave. Vode li istrage prije svega prema bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem ministru gospodarstva i potpredsjedniku Vlade pitanje je koje je jučer bilo postavljeno i ministru Tomislavu Karamarku i Oliveru Grbiću, ravnatelju policije.

Nema nedodirljivih

Njihov, a i odgovor Ivana Šimonovića, ministra pravosuđa u emisiji Hrvatskog radija bio je vrlo znakovit.

- Nedodirljivih doista nema - kazali su sva trojica.

Da bi jedna od prvih osoba, na koje se vjerojatno odnosi izjava “nedodirljivih uistinu nema”, mogao biti donedavni potpredsjednik Vlade Damir Polančec, može se zaključiti iz sve jačeg pritiska istražnih organa u slučaju Podravka.

Neslužbeno pak doznajemo da istražitelji iz dana u dan imaju sve više argumenata koji potvrđuju sumnje o umiješanosti Damira Polančca u nezakonito djelovanje menadžera Podravke.

Dobro upućeni izvoru smatraju kako je samo pitanje trenutka kada će policijski spis s oznakom “protiv Damira Polančeca i drugih”, po kojemu se vode predistražne radnje, prerasti u predmet USKOK-a s oznakom “protiv okrivljenog Damira Polančeca i drugih”. Polančeca se navodno istražuje na više razina. Jedna je njegova moguća povezanost s operacijom Spice, inkriminiranom kupnjom 577.000 dionica Podravke koje su formalno u vlasništvu Fima Amija, ali su ujedno i zalog za kredit od 34 milijuna eura kod OTP banke.

Dokumentacija se prevodi

Iz više izvora doznajemo da je cijelokupna dokumentacija o tom kreditu na engleskom jeziku već u Hrvatskoj i da se prevodi. Već sutra bi policija i USKOK mogli održati sastanak na kojem će se raspravljati ima li i u tim ugovorima elemenata za kaznenu odgovornost.

Kako pak neslužbeno doznajemo, čini se da se “krug istrage” oko Podravke jako suzio oko bivšeg ministra gospodarstva Damira Polančeca.

Mnogi smatraju da bi upravo sadržaj tog ugovora mogao ukazati na konkretniju ulogu Polančeca u aferi Spice.

Druga razina, na kojoj su navodno već prikupljeni puno čvršću dokazi, jest utjecaj Polančeca kao potpredsjednika Vlade na lokalne poduzetnike pri isisivanju novca iz Podravke. Ovih je dana policija u akciji Menadžer 2 privela Polančecova kuma Nevia Prloga i još devet osoba, ali je njih sedam na koncu pušteno na slobodu. Praktično istovremeno proširena je istraga protiv već okrivljenih menadžera zbog prebacivanja 10 milijuna kuna SMS-u preko jedne lokalne tvrtke. Vlasnik te tvrtke također nije na popisu osumnjičenih.

Okrivljeni postaju svjedoci

I u jednom i u drugom slučaju lokalni poduzetnici odlučili su surađivati s istražiteljima ispričavši im što se zapravo događalo u spornim transakcijama i poslovima. Tako su umjesto okrivljenih postali svjedoci, od kojih su neki izravno naveli po čijem su nalogu radili, pa su tako spominjali i Polančeca. I to kao ključnu figuru koja ih je na određeni način izravno poticala da sudjeluju u nezakonitostima na štetu Podravke.

Jedan je svjedok navodno izjavio da ga je Polančec prošle jeseni osobno nagovarao da se preko njegova poduzeća izvuče deset milijuna kuna iz Podravke. Taj je svjedok došao pod sumnju policije kada su uočili ničim opravdanu transakciju iz Podravke na račun njegove tvrtke od deset milijuna kuna.

No, Ministar Tomislav Karamarko izbjegavao je jučer govoriti o konkretnim imenima napominjući da su kriminalističke obrade u tijeku i da se ne može reći do koga će one sve dovesti.

- Nećemo imati kompleksa objaviti za bilo koga u ovoj državi za koga postoje osnove sumnje da je u bilo kojem od ovih slučajeva počinio kazneno djelo - kazao je Karamarko i rekao da korupcija ugrožava nacionalnu sigurnost, te da u provođenju antikorupcijskih akcija neće biti političkih kompromisa.

Ravnatelj Grbić je dodao da policijski i tužiteljski USKOK ovih dana provode istrage u nekoliko trgovačkih društava i već narednih dana i tjedana javnost bi mogla doznati rezultate tih istraga.

Policija dobila ispomoć

Prema neslužbenim najavama nove kaznene prijave mogle bi podnesene zbog zlouporaba u Hrvatskoj elektroprivredi, Hrvatskoj poštanskoj banci, Hrvatskim autocestama, Hrvatskim željeznicama.

U Hrvatskoj poštanskoj banci svota rizičnih kredita zbog koja tereti bivšeg predsjednika Uprave Josipa Protegu i njegove suradnike mogla bi doseći iznos od 800 do milijardu kuna.

Koliko je policija opterećena trenutnim istragama svjedoči i podatak da je u Zagreb na ispomoć iz drugih policijskih uprava stiglo 25 detektiva specijaliziranih za gospodarski kriminal.

Sumnja na vezu Podravke i Ine

Ugovor s OTP bankom zaključen je početkom prošle godine pri čemu je angažiran zagrebački odvjetnik Zoran Marković, koji je s Polančecom surađivao i u poslovima Hrvatskog fonda za privatizaciju. Vlasnička povezanost OTP banke i MOL-a nije nikakva tajna. A MOL prošle godine otkupom daljnjih dionica INA-e praktično preuzima upravljanje hrvatskim naftnim divom. I to nakon pregovora koje je vodio Damir Polančec, a opet je u svemu bio angažiran odvjetnik Marković.

Zbog toga ni ne čudi da istražitelji sumnjaju da postoji povezanost između ova dva slučaja, kreditiranja Podravke i otkupa dionica INA-e.

Okrivljenim menadžerima još dva mjeseca pritvora

Za još dva mjeseca produljen je danas istražni zatvor okrivljenim menadžerima Podravke Darku Marincu, Zdravku Šestaku, Josipu Pavloviću i Saši Romcu, kao i suokrivljenima u aferi Spice, Milanu Horvatu iz varaždinske Fima Grupe te Srđanu Mladiniću iz splitskog SMS-a.

Jedan razlog otpao

Odlučio je tako nadležni sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, prihvativši procjenu USKOK-a da i dalje postoji opasnost da okrivljenici sa slobode utječu na svjedoke.

No, drugi pritvorski razlog, po kojemu su Marinac i ostali već tri mjeseca smješteni iza rešetaka, opasnost od ponavljanja djela, danas je otpao.

Nedavno je ta pritvorska osnova “skinuta” Zdravku Šestaku kada je raskinuo radni odnos u Podravki pa USKOK ni sada za ostale nije tražio produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Moguće proširenje

To znači da bi svi okrivljeni menadžeri trebali izići na slobodu čim se ispitaju svjedoci. No, do kraja tzv. uskočke istrage u ovom slučaju treba još ispitati više od 20 svjedoka.

Treba uzeti u obzir i mogućnost novih proširenja istrage i potrebu za ispitivanjem dodatnih svjedoka pa će Marinac i ostali ipak neko vrijeme pričekati prije nego što se budu mogli braniti sa slobode.

Podsjetimo, u aferi Spice USKOK ih tereti da su sredstvima Podravke preko Fima Grupe i povezanih poduzeća kupovali dionice Podravke s ciljem preuzimanja većinskog paketa.

Pritom su, kako ih se tereti, oštetili Podravku za najmanje 250 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:20