U SABORU OŠTRO O GOSPODARSKIM MJERAMA

Dalić: 'Osobna potrošnja pala je još više od BDP-a, pala je za 3,4%. I to je rekordni pad!'

 Cropix

NOVO 10:46 Treba hitno intervenirati, minimalnu plaću treba povećati na 40 posto prosječne plaće, zatražio je predsjednik Hrvatskih Laburista Dragutin Lesar, koji smatra da bez intevencija građana u blokadi neće biti 231.000 nego bi taj broj uskoro mogao narasti na 300.000.

Milinović Ostojiću: 'Nitko vas ne razumije. Recite, priznajte, nisam se snašao. Napravite to!'

U ime Kluba zastupnika IDS-a, Damir Kajin ustvrdio je kako Vlada od početka mandata nije mogla preokrenuti trendove, te da se vara svaki onaj koji misli da će pomoć doći iz vana, iz EUropske unije.

- Ali, prilike se mijenjaju, poreznom presijom proračun se puni, ali ponekad treba pustiti travu malo da naraste. Bojim se što će biti s malim sektorom, najava novih poreza to sve može pogoršati. Turizam je, ove godine, nešto bolji, ali poljoprivreda je, zbog suše, u ogromnim problemima. Hrvatska je do 2011. sustavno pljačkana, neizvjesnost je velika, a 2013., kaže ministar financija, bit će još teža, svakom malom subjektu moramo pomoći da preživi, lako je ukidati, ali trebamo pomoći da se preživi - zaključio je Kajin.

10:39 Salvi kritika na račun Vladine gospodarske politike pridružio se i HDSSB.

- Zbog rasta cijena i energenata većina građana neće moći držati nos iznad površine vode – poručio je Dražen Đurović opisujući s čime se danas sve susreću građani Hrvatske.

- Mlade obitelji nemaju posla, oni srednjih godina gube posao, a umirovljenici više ne mogu s mirovinama podmirti osnovne životne troškove – kaže Đurović koji se posebno obrušio na najnovije zahtjeve za poskupljenjme grijanja od 37 posto.

- Pa naravno da gradonačelnici neće dati suglasnost za to. Njima je stalo do građana, a ne do HEP toplinarstva koji će svoju neodgovornost funkcioniranja prebaciti na teret građana. HDSSB je stoga pozvao Vladu da počnu raditi u interesu građana, ali je imao i poruku za Sabor.

- Moramo biti fokusirani na egzistencijalne probleme ljudi, a ne da se bavimo sami sobom – naglasio je zastupnik HDSSB-a.

Na sve prozivke i kritike oporbe najveća vladajuća stranka odgovara:

- Naravno da i nas zabrinjava ekonomska i socijalna situacija građana, ali kao stranka koja vodi Vladu shvaćamo i svoju odgovornost da podjelimo probleme odnosno da tražimo rješenja i vodimo računa o onima koji su najranjiviji – rekla je u ime SDP-a Dragica Zgrebec. Vladajući smatraju kako kritike koje dolaze iz HDZ-a ne mogu biti uvjerljive jer njihova je stranka proteklih osam godina vodila državu.

- Bili biste uvjerljiviji da niste osam godina bili na vlasti, da niste radili tako da nije bilo adektavnih mjera niti u gospodarskom niti u socijalnom smislu, da niste izvlačili novac iz javnih tvrtki i iscrpljivali građane, a sve završavalo u privatnim džepovima. Da ste u vrijeme krize provodili adekvatne mjere danas ne bismo bili u ovoj situaciji – uzvratila je SDP-ova Dragica Zgrebec koja je podsjetila kako je HDZ i otkada je Hrvatska ušla u krizu vodio proračunsku politku kao da je situacija dobra.

- Visoki deficiti financirali su se skupim kreditima, toleriralo se da nitko nikome ne plaća, izgubljeno je 200 tisuća radnih mjesta, a samo fiktivno se radilo u nekim tvrtkama gdje se radnicima po nekoliko godina nisu plaćali doprinosi – navodi SDP te poručuje kako „ova Vlada pokušava očistiti ono što pravi nered u državi“.

I HNS je upozorio kako HDZ snosi odgovornost za ovakvu situaciju.

- Put kojim ste vi išli, guranje glave u pijesak, nije mogao dati pozitivan ishod. Naravno da je danas pad BDP 2,2 posto. Ali očekujemo da će takav negativni trend zahvaljujući svih mjerama Vlade biti promijenjen - kaže Jozo Radoš (HNS).

____________________________

Umjesto prijedlogom Strategije razvoja zdravstva, kako je naznačeno u dnevnom redu, Sabor je jutros sjednicu započeo 10-minutnom stankom koju je zatražio najprije HDZ, a onda i ostali klubovi zastupnika jer su jučer objavljeni službeni podaci o BDP-u koji je u II. kvartalu ove godine pao za 2,2 posto.

Iako je u ime najjače oporbene stranke stanku zatražio Ivan Šuker, zastupnicima se obratila Martina Dalić.

- Državni zavod za statistiku objavio je rezultate za BDP u II. kvartalu koji su lošiji od noga što je prethodno najavljivano. To znači da je pao standard, smanjene su gospodarske mogućnosti. Pad BDP-a od 2,2 posto veći je od najavljivanoga, i predstavlja najbrži pad BDP-a od prvog kvartala 2010. godine - rekla je, u ime Kluba zastupnika HDZ-a, zastupnica Martina Dalić nakon stanke.

Nastavila je podacima o osobnoj potrošnji, koji su također u padu.

- Osobna potrošnja, koja sugerira kako građani Hrvatske žive, pala je još više od BDP-a, pala je za 3,4 posto. I to je rekordni pad, još od drugog kvartala 2010. godine. Svi znaci oporavka, osobne potrošnje, svega što se radilo, ovime su izbrisani. Svi poticaji gospodarstvu, ovime su izbrisani. U prvih šest mjeseci ove godine ekonomska politika temelji se na povećanju poreza i povećanju cijena, uvođenju novih poreza - kastavila je Martina Dalić, pozivajući se da govori u ime svih hrvatskih građana, "koji u Saboru ne mogu govoriti".

- Situacija je tim gora, jer će se pad nastaviti i dalje. Već danas, jer smo na kraju trećeg kvartala možemo procijeniti da će biti još gore. U srpnju je pala potrošnja, prihodi od trošarina su manji nego lani, jednostavno, kupovale su se male količine. U ime HDZ i svih hrvatskih građana tražim da se takva štetna ekonomska politika promjeni jer vodi u potonuće. Nikakve doskočice u Saboru ovome ne pomažu, ovo je ozbiljno pitanje kojemu se treba posvetiti s najvećom pažnjom. I zato kad ministar financija Slavko Linić najavljuje 20.000 otpuštanja u javnoj službi, što po definiciji štedi u proračunu, ali i dovodi do toga, da tih istih 20.000 radnika neće imati od čega vraćati kredite, neće imati od čega čega kupiti knjige, školovati svoju djecu - ustvrdila je Dalić i zaključila:

- Kreditni rejting je stabiliziran i sad treba prestati s uvođenjem poreza. Tražimo još jednom, u ime HDZ-a i cjelokupne javnosti da se odustane od poreza na imovinu i od svih mjera koje prestavljaju teret za gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:05