PUNTA CHRISTO

Dabići žele raditi, a država ih dvije godine zavlači: ‘Zašto nam nitko nije odmah rekao za javni natječaj?‘

Punta Christo godinama je bila mjesto održavanja popularnih festivala, kao što su Outlook i Dimensions koji su u Pulu dovodili na desetke tisuća ljubitelja glazbenih festivala

Dalibor i Maja Dabić

 Dusko Marusic/Cropix

Ništa bez javnog natječaja, odgovor je Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine na zahtjev Puljana Dalibora i Maje Dabić kojim su tražili od države da im omogući da nastave voditi kafić te organiziraju kultne i edukativne manifestacije u pulskoj utvrdi Punta Christo. Oni, naime, na tom mjestu rade i djeluju već 22 godine, a kako je prije dvije godine u sporu s Gradom Pula vlasništvo nad tom austrougarskom utvrdom dobila država, Dabići su izgubili odobrenje za rad koje su imali na osnovi prijašnjeg ugovora s Gradom Pula. Zbog toga već dvije godine ne mogu voditi svoj ugostiteljski objekt, organizirati koncerte i slično, po čemu je utvrda bila poznata. Punta Christo godinama je bila mjesto održavanja popularnih festivala, kao što su Outlook i Dimensions koji su u Pulu dovodili na desetke tisuća ljubitelja glazbenih festivala. Nakon što je država preuzela vlasništvo nad austrougarskom grdosijom, koju su Dabići sami očistili i priveli namjeni, od države su prije dvije godine zatražili da im omogući daljnji rad, no odgovor još dobili nisu.

No, na njihovu će adresu ubrzo stići, s objašnjenjem da je riječ o državnoj imovini te da bez javnog natječaja nemaju što tražiti.

- Utvrda Punta Christo u vlasništvu je Republike Hrvatske i njome se, sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom, može raspolagati isključivo putem javnog natječaja. Zakon o upravljanju državnom imovinom ne propisuje, naime, mogućnost davanja prava (suglasnosti) obavljanja komercijalne djelatnosti, već je istima moguće raspolagati isključivo putem "klasičnih" instituta kojima se uređuju imovinskopravni odnosi, a to su prodaja, zakup, pravo građenja i služnost putem javnog natječaja - poručili su iz nadležnog ministarstva. No, nisu se izjasnili hoće li tog natječaja uopće biti i kada.

image

Utvrda Punta Christo

Danijel Bartolic/Cropix

Ništa zapravo i ne bi bilo čudno ni sporno u ovoj priči da ih je netko, čim su predali zahtjev, obavijestio da je najprije potrebno raspisati natječaj. Ni Grad Pula, s kojim su Dabići imali potpisan ugovor do 2023. godine, ni resorno ministarstvo kada je primilo prvi njihov zahtjev još u travnju 2020. godine. Ne samo da ih nisu obavijestili, nego su ih zavlačili tako što su morali predavati dodatnu dokumentaciju.

- Mi smo prvi zahtjev poslali u travnju 2020. jer od studenoga 2019. nismo više mogli legalno raditi. I čekali smo i čekali odgovor. Stalno smo zvali Ministarstvo, ali nitko nam ništa konkretno nije odgovorio. Ponovni zahtjev poslali smo u srpnju 2021. godine, a tada nam je rečeno da dopunimo zahtjev i da će se to riješiti. Prikupili smo dodatnu dokumentaciju i ponovno je poslali. Zašto nam nitko odmah nije rekao za javni natječaj, nego su nas tražili da im dostavimo dodatnu dokumentaciju? - pita se Maja.

Dabići su s Gradom Pula, dok je ona upravljala utvrdom, imali sklopljen ugovor od 2013. na pet godina. Obveza im je bila održavati utvrdu i mjesečno plaćati oko tisuću kuna najma. Ugovor im je 2018. produljen za još pet godina. Što je još bolje, u Ministarstvu su im rekli da mogu poslati zahtjev za održavanjem manifestacija dok se ne riješi "situacija" s Gradom.

image

Utvrda Punta Christo

Danijel Bartolic/Cropix

Grad je, kažu Dabići, zatražio upravljanje utvrdom još dok je njegov gradonačelnik bio Boris Miletić. S time je upoznat i aktualni gradonačelnik Filip Zoričić. Baš zbog toga Dabići su prošli tjedan bili u gradskoj upravi da vide postoji li mogućnost da obavljaju djelatnost kada bi Grad upravljao tom imovinom.

- Bili smo na sastanku u Gradu i dogovorili smo se da bi trebalo napraviti plana rada utvrde, od manifestacije do ulaganja i da s takvim konkretnim planom idemo prema Zagrebu - otkriva nam ovaj par koji je na kraju šokirala činjenica da ih se "zavlačilo" gotovo dvije godine.

- Ne znamo što ćemo sada. Malo smo u šoku. Pratit ćemo hoće li biti javni natječaj i na njega ćemo se javiti. Bit ćemo uporni. Također, nećemo napustiti utvrdu. Ostat ćemo ovdje i nastaviti je održavati i kositi oko nje, kao što smo i dosad činili. U suprotnom, za dvije godine izgledat će kao da nikada nije bila niti očišćena - zaključili su Maja i Dalibor Dabić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:09