NAZADNI ZAKON

Da je bilo po Milinoviću, Ruža se nikad ne bi rodila

Leonarda Boban 2001. izgubila je bebu u 9. tjednu trudnoće, no nije gubila nadu i osam godina kasnije stigla je Ruža
 Dragan Matić/Cropix

ZAGREB - Nakon punih 16 godina želja i nadanja, pokušaja i poraza, Leonarda Boban, supruga nekadašnjeg kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimira Bobana, rodila je. U noći s nedjelje na ponedjeljak u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur na svijet je došla mala Ruža, prvo biološko dijete Bobanovih.

Porod je, doznajemo, prošao bez ikakvih problema, a majka i dijete osjećaju se dobro. Ovih bi dana trebali napustiti rodilište i otići kući, gdje će sestricu dočekati trinaestogodišnja Marija, šestogodišnji Gabrijel te četverogodišnji blizanci Rafael i Marta.

- Uvijek sam govorila da Bog svakoga pogladi po glavi, samo treba strpljivo čekati svoj red - rekla je Leonarda Boban 2001. godine. Tada je, naime, ostala trudna, no izgubila je bebu u devetom tjednu trudnoće. Osam godina poslije želja joj se ostvarila. Leonarda je ostala trudna nakon brojnih postupaka medicinski potpomognute oplodnje, a o svojim je iskustvima s medicinskom oplodnjom često i javno govorila.

Sazrelo 37 jajnih stanica

Kako neslužbeno doznajemo, ovu je trudnoću Leonarda uspjela iznijeti nakon što joj je liječnički tim iz bolnice “Vuk Vrhovec” vratio zametak koji su Leonarda i Zvone ranije zamrznuli.

Te je godine, kako je Leonarda ispričala za časopis Gloria, išla na još jedan od brojnih postupaka, a tijekom hormonalne stimulacije sazrilo joj je čak 37 jajnih stanica. Dva su joj zametka odmah bila vraćena, a ostali su zamrznuti. Leonarda se zimus, s punih 39 godina, ponovno vratila po “smrzlića”, kako parovi koji se bore s neplodnošću odmilja nazivaju zamrznute zametke. Leonarda je ovaj put uspjela i rodila se mala Ruža. Da je Leonarda kojim slučajem pokušala zatrudnjeti po novom Zakonu o medicinskoj oplodnji, ne bi imala nikakve šanse, jer on izričito zabranjuje zamrzavanje zametaka.

Bila je spremna na sve

Leonarda je još kao 20-godišnja djevojka saznala da će teško roditi. Već je bila u ozbiljnoj vezi sa Zvonom kad je završila u bolnici zbog iznenadnog krvarenja. Ustanovilo se da je bila trudna i da je imala spontani pobačaj zbog ciste na jajniku. Liječnici su joj otvoreno rekli da će teško prirodno ostvariti majčinstvo. Zvone i Leonarda otišli su u Milano, počela je brojati plodne dane, voditi dnevnik seksualnog života, mjeriti bazalnu temperaturu, slušati biološki sat, no do trudnoće nije dolazilo.

Tada su krenuli po medicinsku pomoć. - Zbog svih žena koje imaju sličnu sudbinu kao i ja, odlučila sam iskreno i otvoreno govoriti o tome. Možda na neki način potaknem i druge žene koje muči dvojba - nastaviti se boriti ili stati na pola puta i dići ruke od svega - ili onima koji razmišljaju o umjetnoj oplodnji, a ne znaju što je to, odškrinem vrata kroz koja će proći - objasnila je Leonarda prije osam godina.

Ispričala je da je bila na propuhivanju jajovoda, laparaskopski uklonila prvi, pa i drugi jajovod, dobivala hormonsku terapiju, da joj se nakupljala tekućina u trbuhu, koju je morala i kirurški odstraniti, ali da nije odustajala jer je za dijete bila spremna učiniti sve.

Posvojili Mariju

No, znala je da će svakako biti majka bez obzira na to hoće li uspjeti roditi. Tijekom 1997. godine Leonarda i Zvone posvojili su tada jednogodišnju Mariju. Nedugo nakon toga Leonarda je ostala trudna, no izvanmaternično.

- Moram priznati da sam tada bila malo pokleknula, bila sam umorna od svih tih propalih pokušaja. Imamo Mariju, sretni smo i volimo se, čekat ćemo još koju godinu i posvojiti još jedno dijete, mislila sam - priznala je Leonarda. Ipak, nakon nekog vremena vratila se svom liječničkom timu. Tijekom 2001. vratili su joj dva zametka i Leonarda je ostala trudna. Iako je željela to sačuvati od javnosti, već u najranijoj trudnoći informacija je “procurila”. No, nedugo zatim Leonarda je izgubila bebu.

Opuštena i zadovoljna

U međuvremenu su Leonarda i Zvone posvojili još troje djece, danas šestogodišnjeg Gabrijela i dvije godine mlađe blizance Rafaela i Martu. Ipak, nisu odustali od biološkog djeteta. Ovu je trudnoću Leonarda podnijela jako dobro. Čim su u lipnju doznali da očekuju prinovu, Leonarda se uputila na strogo čuvanje trudnoće, zbog čega je neko vrijeme i ležala u bolnici. No, ubrzo je puštena na kućnu njegu, a još prošlog tjedna pila je kavu s prijateljicama. Bila je opuštena, spremna za dolazak svoje djevojčice.

Bobanovi 2001: Jednoga će nam dana doći Ruža

Kada je Leonarda Boban 2001. ostala trudna, cijela je obitelj bila presretna, a mala je Marija s mamom odlazila u bolnicu i čekala “sestricu ili braceka”. Zvone Boban već je planirao da će se dijete, ako bude dečkić, zvati Franjo, po pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu i njegovu omiljenom svecu Franji Asiškom. Ako pak dođe curica, najavio je Zvone, dat će joj staro hrvatsko ime - Ruža.

“Sreća je neopisiva, ali u prvi mi je trenutak bilo teško povjerovati da je to istina. Ali, ma što god se dogodilo, imat ćemo snage to podnijeti. Previše smo toga već zajedno prošli, doživjeli toliko lijepih stvari i malih tragedija a da ne bismo znali kako podijeliti najveću radost ili najdublju tugu”, rekao je tada Zvone Boban za Gloriju.

Na žalost, devet tjedana nakon začeća Leonarda je pobacila. Bobanovi ipak nisu klonuli duhom.

Leonarda se tada, kako je ispričala, snažno okrenula vjeri,.

- Nije lako, ali idemo dalje. I u dobru i u zlu. Volimo se više nego ikad i ta će nam ljubav pomoći - rekao je Zvone.

Zvali su ih mnogi ljudi iz cijele Hrvatske i davali im podršku, a Leonardu je posebno dirnuo poziv jedne gospođe iz Pule. Ona je upravo u Leonardi i njezinoj sudbini vidjela uzor i pronašla snagu da prebrodi svoje probleme te se odluči na posvojenje djevojčice, kojoj je po Leonardi dala ime.

- Ne gubimo nadu, stajemo ponovno u red za sreću i jednoga će nam se dana sigurno osmjehnuti - najavila je Leonarda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:03