DJECA RATNIH VETERANA

Da bi djeca branitelja dobila dar treba im čak šest potvrda!

Grad je srezao fond za darove pa je tako i broj djece koji su od 2000. godine dobivali darove smanjen sa 1000 na 700, a da bi ih dobili, morat će priložiti niz dokumenata

ZAGREB - Tužan će biti ovaj Božić za tri stotine djece hrvatskih branitelja u Zagrebu, kojima zbog recesije i rebalansa gradskoga proračuna sveti Nikola ove godine neće donijeti poklone.

Djeca nisu bila zločesta, ali sveca koji inače donosi radost i osmijeh na njihova lica, čini se, teško je pogodila recesija pa je odlučio stegnuti vreću s darovima.

Posebne potvrde

Odnosno, tako su mu naredili u Gradskom uredu za zdravstvo i branitelje, kojemu je ove godine fond za prigodne poklon-pakete sa 200 tisuća kuna srezan na 140 tisuća kuna, pa je i broj djece koji su od 2000. dobivali darove smanjen sa 1000 na 700. Uz to, svi će oni morati donijeti posebne potvrde kojima će dokazivati da su djeca branitelja i da su socijalno ugroženija od druge braniteljske djece.

Nov način podjele božićnih darova za djecu branitelja razbjesnio je Udrugu hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije koji ovakav postupak smatraju sramnim.

- Do ove godine sva djeca branitelja do 12. godine imala su pravo uz potvrdu biti nazočna priredbi i dobiti poklon-paket. A ove godine Odjel koji bi trebao branitelje i njihovu obitelj objedinjavati radi raskol i djecu branitelja dijeli na bogate i siromašne. Da bi dijete moglo dobiti poklon i biti na predstavi, mora donijeti čak sedam dokumenata u Odjel za branitelje. Ako su željeli uštedjeti, mogli su za svu djecu organizirati proslavu bez poklona i svi bi bili zadovoljni. Ovako, UHDDR Grada Zagreba neće sudjelovati u lakrdijama gdje se ne poštuju sva djeca jednako - poručio je ljutito predsjednik Udruge Vladimir Posavec.

No, gradski Odjel za branitelje ima svoje argumente.

Vadi se samo porezna

- Na poklon-pakete imaju pravo djeca do 12. godine, a od potvrda, za koje Udruga navodi da ih je sedam, roditelji trebaju donijeti: iskaznicu kojom dokazuju status hrvatskog branitelja, osobnu iskaznicu, rodni list za dijete te uvjerenje o prihodima od Porezne uprave. Prva dva dokumenta su iskaznice, rodni list prihvaća se neovisno o datumu izdavanja, a jedina potvrda koju roditelji moraju vaditi je potvrda Porezne uprave - pojasnila je pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Vesna Helfrih.

Do dara kroz birokratsku šumu

Branitelji će za svoju djecu morati donijeti potvrdu o statusu branitelja, drugostupanjsko rješenje o statusu po osnovi stradavanja ako je riječ o vojnom invalidu, drugostupanjsko rješenje o opskrbnini, potvrdu o visini dohotka iz Porezne uprave, preslik osobne iskaznice i rodni list za dijete. U Odjelu za branitelje rekli su nam da su doista smanjili broj djece sa 1000 na 700 zbog rebalansa proračuna grada Zagreba, ali i potrebe da poklon-pakete dobiju djeca onih braniteljskih obitelji koje žive u težim socijalnim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:35