NAJBOLJE INOVACIJE

ČUDESNA INOVACIJA STUDENTA IZ PISAROVINE 'Izumio sam solarno vozilo koje vas samo može pronaći u gradu!

 Ronald Goršić/CROPIX

Bez ikakve tehničke i financijske pomoći, jedan student je jučer došao u Boćarski dom kako bi predstavio vozilo neobičnog izgleda koje je, kaže, godinu dana stvarao u svojoj garaži.

Okupili se kreativci

Kotači izgledaju poput biciklističkih, cjelokupni dojam odaje mini automobil koji se puni električnom energijom, ali za vrijeme sunčanih dana može iskoristiti i onu solarnu. “Gmobile”, kako ga je nazvao, može razviti maksimalnu brzinu od 49 kilometara na sat, a ima mogućnost upravljanja preko aplikacije. Ivan Golubić, naime, samo je jedan od inovatora čiji su radovi izloženi na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2015. u Boćarskom domu.

Veliki broj kreativaca, inovatora i inovativnih poduzetnika, tvrtki, srednjih škola i fakulteta predstavilo je više od 150 proizvoda. Među ostalim, ondje se mogu vidjeti roboti, helikopteri, kosilica na daljinsko upravljanje, inovativni željeznički sigurnosni sustavi te genijator, izum za višestruku uštedu goriva.

Među najatraktivnijim izumima bilo je upravo Ivanovo vozilo.

Uložen veliki trud

- Recimo, parkirate ga i više se ne možete sjetiti gdje točno. Aplikacijom pronađete njegove koordinate, a ako vam se ne da hodati, on će sam pronaći najkraći put do vas - objašnjava Ivan.

Tehnička kultura mu je strast od 4. godine živote, kada se umjesto igračkama zabavljao očevim čekićem i daskama. Sada svakodnevno iz Pisarovine autobusom putuje na predavanja, a kako do stanice ima oko pet kilometara, vozilo mu se pokazalo i više nego korisno. Cjelokupna izrada stajala ga je oko 15 tisuća kuna, no trud koji je uložio je neprocjenjiv.

Dizajn je bitan

- Jedino što bih trebao doraditi je dizajn. Svi investitori čiju pomoć sam tražio rekli su kako dizajn prodaje proizvod - kaže mladi inovator.

Ideju je imao u glavi već dosta dugo, a dodatno ga je usmjerilo ljeto na praksi kod Mate Rimca. Uvjeren je kako je ondje naučio više nego tijekom cijelog školovanja.

Roditelji i prijatelji podržavaju ga u onome što radi, a susjedi su oduševljeni njegovim izumom.

Revolucija u prijevozu

- Najviše se sviđa djeci pa su i sada, dok sam ga prevezao ovdje, bili zabrinuti hoće li ga ikad više vidjeti - smije se Ivan.

Svjestan je kako vrijeme ovakvih vozila još nije došlo, posebno ne u Hrvatskoj, no nada se da će za pet do deset godina uvesti revoluciju u prijevozna sredstva.

Ovogodišnje izdanje sajma traje do nedjelje, a posvećeno je mladima. Svečano ga je jučer otvorio ministar poduzetništva Gordan Maras u nadi kako će tvrtke prepoznati vrijedne inovacije, a u podršci mu se pridružio i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:43