STIŽE SNJEŽNA FRONTA

CRVENI ALARM ZA HRVATSKU Zimska služba apelira: 'U petak nemojte ići autima na posao'

Na Meteoalarmu je proglašena crvena opasnost za Liku, Gorski kotar, Kordun i Banovinu
 Bruno Konjević / CROPIX

Zbog snježne mećave koja se u Sloveniji očekuje od četvrtka od ranih jutarnjih sati proglašen je drugi najviši, 'narančasti' stupanj opasnosti od vremenskih nepogoda te su najavljena ograničenja u prometu.

Meteorolozi najavljaju da će u većem dijelu Slovenije u prosjeku pasti više od 40 centimetara snijega, a u nekim dijelovima zemlje i preko 70 centimetara, osobito na sjeveroistoku, oko Maribora, te u južnim krajevima, na području Novog Mesta.

Pogled na meteo kartu Europe otkriva da će kod nas, u Hrvatskoj, vremenske neprilike biti još opasnije nego u Sloveniji.

Naime, na Meteoalarmu je proglašena crvena opasnost za Liku, Gorski kotar, Kordun i Banovinu gdje se sutra očekuju jak vjetar i stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača.

Istovremeno, za zagrebačko područje, baš kao i za Dubrovnik, Rijeku i Istru, označen je narančasti alarma koji bi do petka također mogao 'pocrvenjeti'.

'Ono što bih ja naglasio i upozorio naše sugrađane je da, ako nije baš nužno, da posebno u petak ne idu na posao svojim vozilima, nego da ih ostave doma i da idu javnim gradskim prijevozom", kazao je za RTL Alen Gospočić, direktor Zagrebačkih cesta.

Posljednje tri godine veljača sa sobom donosi probleme. 2012. snijeg je pao i u Dalmaciji. Plaže su postale skijališta, a splitska riva se zaledila. Sličan scenarij viđen je i lani kada je zbog ledene kiše u Gorskom kotaru oštećeno čak 50 posto dalekovodne mreže.

Takvo je vrijeme nekad bilo primjerenije siječnju, koji je ove godine ocijenjen vrlo toplim.

'Riječ je o srednjim mjesečnim vrijednostima koje odstupaju od tog višegodišnjeg prosjeka. U unutrašnjosti nešto više od 4 stupnja, a manje malo na Jadranu', rekao je Krešo Pandžić, klimatolog DHMZ-a.

Preostaje da vidimo čeka li nas zaista bar pola metra snijega ili je u pitanju još jedna lažna meteo uzbuna na kakve smo u zadnje vrijeme već pomalo navikli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:36