NAJVIŠI STUPANJ

CRVENI ALARM U DALMACIJI Poplavljena splitska riva! Udaraju valovi, orkanski vjetrovi, tuča...

Meteoalarm je u petak objavio crveno upozorenje za srednju i južnu Dalmaciju
Split, 300115. Danasnja jaka ciklona sa sobom je donijela na otvorenom moru olujno jugo koje je u splitskim lucicama i na rivi uzrokovalo velike valove koji su na mahove preplavili rivu.Na fotografiji: Valovi na Matejusci.Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

13:20 NOVO >> Olujno jugo, koje od petka ujutro puše na šibensko-kninskom području, uzrokovalo je velike probleme u priobalnom naselju Brodarica te gradu Vodicama.

Veliki valovi, koji su bili i viši od dva metra, uzrokovali su štetu na brodicama vezanim uz obalu na Brodarici, a nevrijeme je izbilo i šahtove te potopilo rivu.

Udari juga, kako se doznaje iz županijskog Centra 112, bacili su stablo na cesti uz brdo Jelinjak na području Grebaštice, a pod udarima vjetra urušio se i jedan kameni zid na kninskom području.

Iako u Centru 112 nemaju podatke o ozlijeđenim osobama, neslužbeno se doznaje kako je jedna osoba zadobila lakše ozljede, pokušavajući spasiti čamac iz 'podivljalog' mora.

Jako jugo praćeno valovima uzrokovalo je probleme i Vodičanima. U tom gradu jutros je potopljena riva.

--------------------------------------

Meteoalarm je u petak objavio crveno upozorenje za srednju i južnu Dalmaciju zbog olujnog i na udare orkanskog južnog i jugozapadnog vjetra, javlja HAK . U alarmu je istaknuto kako će udari juga mjestimice prelaziti 120 kilometara na sat, a uz visoke valove očekuje se plavljenje niske obale.

Jutros do 7 sati na području Zadra palo je 10 litara kiše po četvornom metru, no pritom je tlak zraka bio na rekordno niskim razinama, najnižim u zadnjih 30-ak godina, rekao je za Zadarski.hr dežurni meteorolog na meteorološkoj postaji Puntamika Željko Kraljević.

- Ja sam tu deset godina i ne sjećam se da je tlak bio na 978 hektopaskala. Sve ispod 1000 hektopaskala znači alarm za osobe koje pate od tlaka i srčane bolesnike. Zadnji put je ovako niski tlak zabilježen negdje početkom 80-ih godina prošlog stoljeća - kaže Kraljević.

Ciklona Mirjana zadržat će se i narednih dana na zadarskom području, ali i diljem srednje i južne Dalmacije. Još tijekom petka bit će praćena snažnim udarima juga do 9 bofora, a u subotu se očekuje slabljenje vjetra i njegovo okretanje na sjeverozapadnjak.

Poboljšanje vremena očekuje se tek početkom idućeg tjedna, javlja Zadarski.hr.

Na dubrovačkom području je moguće i zamućenje vode za piće pa se mole građani da pripreme pitku vodu.

U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Valbiska-Lopar, Zadar-Mali Lošinj, Makarska-Sumartin, Split-Vis, Split-Vela Luka-Lastovo, Sućuraj-Drvenik, Sobra-Prapratno i Suđurađ-Dubrovnik te neke katamaranske i brodske linije, o čemu javlja HAK .

FOTOGALERIJA Visoki valovi i orkanski udari vjetra u Dalmaciji (FOTO: CROPIX)

U 11,45 ukinuta je zabrana zbog olujnog vjetra na dionici autoceste A6 od Kikovice do Delnica, pa je promet sada dopušten svim vozilima.

Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u većem dijelu zemlje.

Zbog naleta vozila na centralnu zaštitnu ogradu na 76. kilometru autoceste A1, od mosta Dobra u smjeru Zagreba, promet teče jednim trakom, usporeno.

Na dionici autoceste A1 od čvora Gornja Ploča do tunela Sveti Rok mjestimice je padala tuča.

Magla smanjuje vidljivost na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Vrbovskog i Bosiljeva.

Splitsko područje pogodio je jak i olujan južni i jugozapadni vjetar, ponegdje s orkanskim udarima. Visoki valovi i plavljenje niske obale već stvaraju probleme u priobalju. Očekuju se udari vjetra do 95 kilometara na sat.

Najavljena je i mogućnost pijavica.

U nizinama će u unutrašnjosti kiša poslijepodne i osobito navečer prijeći u susnježicu, mjestimice i snijeg. Puhat će umjeren i na udare jak jugoistočni i jugozapadni vjetar, a krajem dana u okretanju na sjeverni.

Temperatura zraka se očekuje od 6 do 11 u unutrašnjosti i od 9 do 14°C na Jadranu, a u večernjim satima bit će u osjetnom padu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:46