BURNE REAKCIJE

CRNOJA ZBOG 'REGISTRA IZDAJNIKA' OSTAJE BEZ MINISTARSTVA BRANITELJA Predsjednica, Karamarko i neke udruge branitelja nisu oduševljeni prijedlogom

Rezerviranost prema takvoj ideji otvoreno su izrazili ostali partneri Domoljubne koalicije
 EPH/HDZ

Potencijalni budući ministar branitelja Mijo Crnoja svoj je program, odnosno program HDZ-a za branitelje predstavio braniteljima u šatoru i za njega, kako tvrde u toj stranci, dobio njihovu potporu. Prosvjednici iz šatora zalagali su se za osnivanje Registra agresora, isto sada najavljuje i Crnoja, koji je najavio i osnivanje - Registra izdajnika. Koga bi taj registar trebao obuhvatiti te kakve bi koristi od toga imali sami branitelji Crnoja nije objasnio.

Bez komentara

Sreli smo ga jučer kad je oko 13.30 izlazio iz središnjice HDZ-a, no na svaki naš upit odgovarao je da za sada ne želi ništa komentirati.

- Ali zanima nas Registar izdajnika - rekli smo Crnoji.

- Bit će sve u redu, sve će biti po zakonu - uzvratio je kratko Crnoja odlazeći.

No prema neslužbenim informacijama s idejom o osnivanju takvog registra nisu pretjerano oduševljeni ni neki u HDZ-u, ali ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Navodno je bilo mnogo reakcija i iz braniteljskih krugova jer, kako kaže naš izvor, nisu zadovoljni Crnojinom kandidaturom.

- Pa imamo i boljih kandidata za mjesto ministra branitelja. Ma kakvi registri izdajnika - bila je reakcija jednog člana HDZ-a na naš upit. A nakon što je u medijima izašla ideja o Registru izdajnika koja je izazvala negativne reakcije u javnosti, navodno se i šef HDZ-a, kako navode neslužbeni izvori, sada premišlja oko Crnojine kandidature.

Međutim službeni stav o takvom registru jučer se nije mogao dobiti ni od predsjednice države ni od Karamarka.

Ali zato su svoju rezerviranost prema takvoj ideji otvoreno izrazili ostali partneri Domoljubne koalicije.

Mostovac Robert Podolnjak priznao je da "prvi put čuje i za Crnoju i za ideju o takvom registru", a predsjednik HSLS-a Darinko Kosor smatra da ideja o takvom registru nije dobra.

- Dobro poznajem gospodina Crnoju, pošten je i dobar i zaslužio je da bude ministar branitelja. No najava o osnivanju Registra izdajnika nije dobra. Jer ako takvi izdajnici postoje, onda su trebali davno biti procesuirani i poslani u zatvor. I sigurno takve procese neće provoditi političari, već nadležna pravosudna tijela RH - komentirao je Kosor.

Isto mišljenje o Crnoji dijeli i savjetnik predsjednice za branitelje Ante Deur premda ga, kako priznaje, poznaje tek iz viđenja. No ni on nije želio komentirati ideju o Registru izdajnika zbog, kako je objasnio, funkcije koju obnaša.

Nove podjele

Mogućeg budućeg ministra branitelja ne poznaje ni nekadašnja premijerka i ministrica istog resora Jadranka Kosor. Ali zato zna da ideja o osnivanju Registra izdajnika nije dobra jer vodi u, tvrdi, nove podjele i prijepore.

- I ne vidim da će taj registra na bilo koji način pridonijeti gospodarskom oporavku - naglašava Jadranka Kosor. Procjenjuje da je ideja o Registru agresora "na tragu lustracije koju je najavljivao šef HDZ-a".

- Stoga je pravo pitanje hoće li se u tom registru naći i svi bivši šefovi istog tog šefa s kojima je šef radio protiv prvog hrvatskog predsjednika - dodaje Kosor.

SDP-ov ministar u odlasku Fred Matić nije želio komentirati program svog nasljednika dok ne bude potvrđen u Saboru. No zato je njegov pomoćnik, SDP-ovac Bojan Glavašević, preko Twittera poručio: "Ministarstvo branitelja se nikada nije trebalo baviti agresorima, izdajnicima i lustracijom, nego skrbiti o ratnim invalidima, braniteljima i žrtvama rata. Izbor ministra branitelja je prvi test za Tihomira Oreškovića. Crnojin program Ministarstvo branitelja pretvara u Inkviziciju".

Dvotrećinska većina

Osim osnivanja raznih registara, program HDZ-a za branitelje ne sadrži ništa novo. U najvećem dijelu ideje koje su tamo iznesene već se provode, neke još od 1998. godine. Ministarstvo branitelja primjerice sufinancira zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, gradnju spomenika, braniteljskim udrugama daje 16 milijuna kuna godišnje, uveden je poseban program o Domovinskom ratu za sve osmaše, brine se o stradalnicima HVO-a...

No HDZ sada najavljuje izjednačavanje prava HVO-a s pravima hrvatskih branitelja koje bi iziskivalo milijarde kuna, ali ne navode kako će osigurati potreban novac, kao ni kako misle Zakon o braniteljima proglasiti ustavnim iako u Saboru nemaju 101 glas.

- Upravo davanje nerealnih obećanja koja se ne mogu ispuniti vodi marginalizaciji branitelja i sigurno ne pridonosi vraćanju dostojanstva. Ponovno će mnogi biti razočarani kad shvate da se obećane mjere neće provesti - upozorava bivša ministrica. Procjenjuje da je HDZ-ov novi program za branitelje pisao netko tko uopće ne poznaje cijeli sustav.

- Iz tog programa ispada kako ni jedan ministar do sada, počevši od pokojnog ministra Njavre, nikada ništa nije napravio za branitelje. To je ponižavajuće za sve dosadašnje ministre u tom resoru - poručuje.

MINISTAR PROTIV HDZ-ova TAJNIKA Ostojić: 'Tužit ću Vidovića za klevetu'

Tajnik HDZ-ova odbora za branitelje Josip Vidović jučer je gostujući u emisiji Studio 4 HTV-a iznio teške optužbe na račun Ranka Ostojića, ministra unutarnjih poslova na odlasku. - Sjećate se da su generala Gotovinu proganjali, da su 2002., ja mislim Ranko Ostojić napravio plan kako uhititi generala Gotovinu, a ako ga ne može uhititi, da ga likvidira - ustvrdio je Vidović.

Ostojić je, pak, u komentaru za Index najavio Vidoviću tužbu za klevetu. - Naravno da laže, ali ništa novo kod uznemirenih HDZ-ovaca. Čestitam i njemu i njegovim vođama na uspješnoj realizaciji njihova plana uhićenja generala Ante Gotovine. Kako i navodi Karamarko da nikad neće reći kako su uhitili Antu Gotovinu, onda i ne znamo što je njihov plan sadržavao. Naravno da ću ga tužiti za klevete i laži - rekao je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:53