POSAO STOLJEĆA

Crnogorska vlada: Nećemo pregovarati s Grcima dok ne završimo s Hrvatima

Zagreb, 070208.IGH, Janka Rakuse 1. Jure Radic intervju.Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

PODGORICA - Crnogorski ministar prometa, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar demantirao je danas informacije da je trebao razgovarati sa predstavnicima grčkog Aktora, drugorangiranog konzorcija na tenderu za izgradnju autoputa Bar-Boljari.

- Nije bilo odgаđanja susreta jer sastanak nije ni bio zakazan za danas. Neće biti razgovora sa predstavnicima Aktor Concessions dok se ne završe pregovori i odluči o ponudi prvorangiranog ponuđača, hrvatskog konzorcija koji predstavljaju Institut građevinarstva Hrvatske, Konstruktor i Tehnika - rekao je ministar Lompar za crnogorski portal Analitika.

Prema informacijama portala Analitika iz hrvatskih poslovnih krugova, predstavnici hrvatskog konzorcija vode ovih dana intezivne pregovore o dobijanju bankarskih garancija sa dvije međunarodne multilateralne financijske institucije.

Hrvatski konzorcij je ranije predao osiguranje za 50 posto garancija, ali crnogorska Vlada, shodno uslovima tendera, ne može prihvatiti ponudu koja u cijelosti ne osigurava adekvatne bankarske garancije. Stoga IGH i Konstruktor, uz indirektnu pomoć hrvatske Vlade, pokušavaju do kraja tjedna osigurati bankarske garancije i za drugi dio iznosa ponude od 2,77 milijarde eura.

Sjednica državnog Savjeta za autoputeve, na kojem će se odlučivati o ponudi hrvatskog konzorcija, održat će se u utorak 2. ožujka. Crnogorski tajnik Ministarstva prometa, pomorstva i telekomunikacija jučer je u izjavi za Radio Antena M rekao da crnogorska Vlada može “produžiti hrvatskom konzorciju rok i nakon 1. ožujka ukoliko je to u našem interesu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:46