PRANJE NOVCA

Crni fondovi postojali dva desetljeća? HDZ je još 1991. osnovao vlastitu 'Fimi-Mediju'

Za tvrtku Nova 96, koja je osnovana prije 20 godina, sumnja se da je imala veliku ulogu u pranju novca

Fimi-Media Nevenke Jurak i agencija Market media koju su 2003. osnovali HDZ-ov pravni zastupnik Damir Sesvečan i bivši HDZ-ov pomoćnik ministra gospodarstva Zdravko Frleta, nisu jedine tvrtke preko kojih je ta stranka poslovala. HDZ je, naime, gotovo od svog osnutka imao još jedan veliki adut - tvrtku Nova 96. d.o.o. koja je, zapravo, bila preteča i Fimi-Medije i Market medije, a u njeno poslovanje bili su upućeni i Sesvečan i Frleta.

Predmet poslovanja

Tvrtku Nova 96. d.o.o., HDZ je osnovao još 14. ožujka 1991. godine, a odluka o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću usklađivana je sa Zakonom o trgovačkim društvima još dva puta - 15. prosinca 1995. godine te 8. siječnja 2003. godine.

Prema podacima iz sudskog registra, Nova 96 osnovana je s temeljnim kapitalom od 20.600,00 kuna, a kao predmet poslovanja navedeno je mnogo toga - od građevinarstva, trgovine na veliko i malo, financijskog posredovanja, računalnih i srodnih aktivnosti, istraživanja javnog mnijenja, zastupanja inozemnih tvrtki... U razdoblju od 1996. do 2003. kao direktorica Nove 96 bila je navedena HDZ-ovka Nada Marković. Slobodna Dalmacija je još 29. kolovoza 2003. pisala o crnim fondovima te o tome kako je tvrtka Nova 96 odigrala važnu ulogu u operacijama pranja novca u toj stranci.

Superluksuzni Audi

Tako, među ostalim, spominje i podatak da je tadašnja direktorica Nada Marković svojedobno bivšem glavnom tajniku HDZ-a Dragi Krpini prodala novi, superluksuzni Audi, registarskih oznaka ZG-888, za samo jednu kunu. No, Krpina je to ubrzo demantirao, kazavši kako je “taj automobil vozio kao glavni tajnik te da ga je vratio stranci isti dan kad je prestao obnašati tu dužnost”.

Danas su, pak, kao osobe ovlaštene za zastupanje, iako je tvrtka u blokadi, navedeni Zdravko Frleta i Ivan Brleković, nekadašnji šef saborskog Odbora za zakonodavstvo Županijskog doma.

Do promjena je došlo 2003., u vrijeme kada je osnovana tvrtka Market media, koja je, zapravo, trebala postati nasljednica Nove 96. Nju su, prema podacima iz sudskog registra, osnovali Damir Sesvečan, koji je imao 60 posto vlasničkih udjela, i jedan od direktora Nove 96, Zdravko Frleta, čiji je vlasnički udio bio 40 posto.

No, izvori iz HDZ-a navode kako su njih dvojica bili samo formalni vlasnici te tvrtke, dok je ona u stvarnosti također bila u vlasništvu vladajuće stranke. Za direktora Market medije, koja je bila smještena u Šenoinoj ulici u Zagrebu, bio je tada postavljen Franjo Maletić. U svibnju 2003. Maletića je na direktorskom mjestu zamijenio Damir Sesvečan, a početkom 2004. Sesvečan je, zbog odlaska u Sabor, svoj udio u tvrtki Market media prodao Maletiću, i to za 12.000 kuna.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:05