MALA ZEMLJA ZA...

Crkva o turizmu: Protiv smo golotinje na ulicama. Tragično je da i u Hrvatskoj ima seks-turizma!

 Goran Sebelic / CROPIX

VODNJAN - Biskup porečko-pulske biskupije monsinjor Ivan Milovan, koji je ujedno i predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral turizma uputio je poruku za nedjelju turizma, koju Crkva obilježava VI. vazmene nedjelje.

- Dobro je upozoriti da se u cijelom svijetu sve više primjećuje interes gostiju za kulturno i duhovno. Ljudi, čini se, počinju više shvaćati da nisu samo tijelo (koža), nego i duša (psiha) i duh, te da čitavo to "Trojstvo", tj. cijeli čovjek treba odmor, osvježenje, obnovu. Kvalitetan turizam mora voditi računa o cjelovitom dobru i samo o dobru čovjeka. U protivnom se svrstava u isti red s onim djelatnostima u svijetu koje se u ime profita ne libe pogaziti moralne kategorije - kaže u poruci biskup Milovan.

Govoreći o nedjelji turizma u crkvi, ustvrdio je i kako će mnogi reći da mnogi turisti, naročito mlađi traže "određenu ponudu za koju je svima jasno da je razorna bilo za tijelo, bilo za psihu, bilo za duh".

- Tragično je teška spoznaja da u turizmu ima ponuda koje zbog profita ili zbog užitka traže takve žrtve bilo na jednoj, bilo na drugoj strani. Dovoljno je podsjetiti na seks-turizam ili na turizam koji bespoštedno uništava okoliš, da ne spominjemo i razne druge vidove, te vrste zabava koje su evidentno razarajuće i ubitačne. To što se kod nas neki takvi vidovi javno ne reklamiraju ne znači da ih i nema - ističe monsinjor Milovan.

O potrebi veće suradnje između crkve i turističkih zajednica kad su sakralni objekti u pitanju, a koje se može uključiti u turističku ponudu govorio je vodnjanski župnik i tajnik Odbora za pastoral turizma Marijan Jelenić, koji smatra da sakralna baština nije za potrebe turizma dovoljno marketinški obrađena i ponuđena na tržištu. On je isto tako rekao da se crkva protivi golotinji na ulicama hrvatskih turističkih gradića za vrijeme turističke sezone.

- Riječ je zapravo o higijeni, onoj duhovnoj, ali i tjelesnoj. Nije lijepo vidjeti turiste kako samo u kupaćim kostimima šeću našim ulicama. U pitanju su i estetski razlozi, ali samo će civilizirano ponašanje turizam voditi naprijed - kazao je župnik Jelenić.

S njim se djelomično složio i monsinjor Milovan, kazavši kako župnik ne može ništa zabraniti, ali može sugerirati.

- No za ulazak u crkvu tražimo da ljudi, turisti budu dolično odjeveni - kazao je porečko-pulski biskup. Vodnjanski župnik Marijan Jelenić koji je kroz posljednje dvije godine zamolio čak 6 tisuća turista da napuste vodnjasku crkvu, jer su prema njegovu mišljenju bili nedolično obučeni, rekao je kako turist mora znati da ulazi u crkvu, sakralni objekt, kojeg i odjećom mora poštivati.

- U protivnom nedolično odjeveni oni tom objektu oduzimaju sakralnost, i on više nema svrhe. U suprotnom je to jedno sajmovanje. Mi smo tu da čuvamo dignitet crkve u što spada i primjerena odjeća onih koji u crkvu ulaze - zaključio je župnik Jelenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:04