NOVI GLOBUS DONOSI

CRKVA NE ŽELI ŽELJKU MARKIĆ Politička odbijenica s Kaptola: 'Njoj je slava udarila u glavu...'

Ugledni svećenik i prijatelj kardinala Bozanića: 'Potpuno je iluzorno Crkvu poistovjećivati sa Željkom Markić i nekoliko njezinih intimusa'
Zagreb, 291113. Udruga U ime obitelji odrzala je konferenciju za medije povodom referenduma o braku. Na konferenciji su na novinarska pitanja odgovarali uz Zeljku Markic i Kresimir Planincic i Lino Zonjic.Na fotografiji: Zeljka Markic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Željki Markić slava je udarila u glavu i potpuno je iluzorno Katoličku crkvu poistovjećivati s njom i nekoliko njezinih intimusa. Našli smo se na pitanju referenduma o braku jer i za Crkvu je prirodan isključivo savez između žene i muškarca koji onda stvaraju obitelj, ali politika je nešto sasvim drugo. Najjednostavnije govoreći, nemam dojam da njezin politički angažman može donijeti nešto pozitivno, iako u hrvatskoj politici ionako nema nikoga tko do­nosi pozitivnu promjenu – rezolutnim glasom komentirao je ugledni katolički svećenik najavu uključivanja Željke Markić u politiku, piše Globus.

Mišljenje ovog svećenika, koji je u unutarcrkvenim podjelama jedan od važnijih saveznika kardinala Josipa Bozanića, nipošto ne predstavlja raritet. Čak trojica crkvenih predstavnika, koji međusobno nisu posebno bliski, potvrdili su u razgovorima koje smo vodili da neformalnu čelnicu pokreta “U ime obitelji”, liječnicu Željku Markić, na Kaptolu ne percipiraju kao perspektivnu političarku, a kamoli kao nekoga tko može računati na značajniju crkvenu potporu.

A to znači da Savez za Hrvatsku ne može profitirati od suradnje s najpoznatijom katoličkom aktivisticom u državi. Eventualno bi ih mogao podržati poneki župnik, ali nipošto vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj bez obzira na to što su biskupi golemom većinom neuvijeni desničari baš kao i Željka Markić. Ali čini se kako zajednička ideologija nije dovoljna da bi se dobila crkvena podrška.

“Ona je aktivistica, a ne političarka, upravo kao što je Savez za Hrvatsku u prvom redu pokušaj spašavanja Glavaševa HDSSB-a, a tek daleko poslije toga i pokret koji bi mogao inicirati poboljšanje prilika u kojima se nalazi Hrvatska”, kratko je zaključio drugi Globusov sugovornik.

Distanciranje. Točno tri mjeseca prije održavanja izbora za Europski parlament Katolička crkva odlučila se evidentno distancirati od Želje Markić i njezinih političkih ambicija. Pomalo je iznenađujuća ovakva crkvena reakcija na vijest kako predstavnici “U ime obitelji”, na poticaj svojih volontera i podupiratelja, posljednjih tjedana vode konstruktivne razgovore s vodstvima stranaka koje su od početka podržale “U ime obitelji” o zajedničkom izlasku vrijednosno srodnih stranaka na izbore za Europski parlament koji će se održati 25. svibnja 2014.

“Nadamo se da će hrvatski birači prepoznati značaj ovakvog ujedinjavanja srodnih stranaka i stvaranja jedinstvene liste koja bi mogla osigurati da 7-8 europarlamentarnih zastupnika već za dva i pol mjeseca počne kompetentno i vjerodostojno promicati interese hrvatskih građana u Europskom parlamentu. Na taj bi se način izbjeglo da Hrvatsku i ubuduće predstavljaju zastupnici koji vlastite sunarodnjake u Europskom parlamentu nakon referenduma o braku optužuju za ksenofobiju, antisemitizam i mržnju”, najavilo je prošli tjedan vodstvo “U ime obitelji”.

U međuvremenu se Željka Markić u mostarskom zatvoru sastala s Branimirom Glavašem i podržala okupljanje desno-konzervativnih snaga. Ukratko, pokazala je kako želi biti dio Saveza za Hrvatsku, koji je osnovan početkom veljače.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:15