PROMETNI KAOS U METROPOLI

Čović: 'Ako padaline ne prestanu, u Zagrebu ćemo proglasiti stanje elementarne nepogode!'

Zagreb, 140113.Ivo Covic, predsjednik uprave Zagrebackog holdinga odrzao je konferenciju za novinare na Trgu bana Jelacica povodom ciscenja preko 40 cm snijega koji otezava promet i radi probleme gradjanima.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović danas je kazao kako su sve ekipe zimske službe na terenu i u datim uvjetima čine sve kako bi prometnice što bolje očistili, no ako snijeg i dalje bude padao istim intenzitetom spomenuo je i mogućnost proglašenja elementarne nepogode.

"Zasad izgleda kao da radimo Sizifov posao, a radit ćemo i dalje", kazao je Čović u izjavi novinarima na Trgu bana Jelačića, nakon što je sa Zimskom službom i direktorima Holdingovih podružnica: ZET-a, Zagrebačkih cesta, Čistoće, Zagrebparkinga i drugih obišao grad i vidio sve neuralgične točke gdje se promet odvija usporeno i otežano.

Podsjetio je da su se sinoć dobro pripremili za padaline i da su posao odradili izvanredno dobro jer su ulice bile očišćene.

"Sada, uvidom na terenu, vidimo dosta problema, promet se odvija otežano, a glavni uzrok je taj što snijeg neprekidno pada cijelo jutro", kazao je Čović.

Naveo je da je svih 210 ekipa zimske službe na terenu. "Naše ekipe su na terenu i rade, međutim, sve njihove rezultate snijeg poništi praktički kroz sat-dva", kazao je Čović naglasivši kako će tijekom noći učiniti sve da Zagreb ima sve prometnice prohodne, kao što je to bilo i noćas i jutros.

"Vidjeli smo da kamioni 'Čistoće' odvoze smeće, da je određen broj zastoja na linijama prema periferiji i na brdskim predjelima, no da ostali autobusi voze i da ima zastoja u tramvajskom prometu", naveo je Čović.

Ocijenio je kako je, po svemu sudeći, današnji snijeg veći i viši nego onaj prije nepunih mjesec dana te dodao da je jutros službeno bilo 37 centimetara snijega, a da je dopodne palo preko 25 centimetara novog snijega.

Čović je najavio da će popodne ponovno imati sastanak stožera Zimske službe, a moguće je da će doći do i proglašenja elementarne nepogode, ako padaline ne prestanu. Prema informacijama iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ) za očekivati je da će se i narednih dana nastaviti takvo stanje.

Ako pak padaline prestanu, zajamčio je da će sve ceste opet biti "crne i prohodne". "Jamčimo da će, ako snijeg prestane padati, sve ceste biti 'zacrnjene' kao jutros", kazao je.

Napomenuo je da je u njihovoj ingerenciji čišćenje preko 2,5 tisuće kilometara cesta. "210 ekipa ima zaduženje čistiti od 10 do 15 kilometara. Mijenjaju se posade, ali su vozila stalno u pogonu", kazao je Čović i zamolio građana za razumijevanje jer ne mogu biti u svakom trenutku na svakom mjestu te da čiste glavne prometnice po određenom prioritetu, a potom i prometnice drugog i trećeg ranga.

"Jako je važno da vozači uvaže te okolnosti, da pažljivo voze i drže razmak", kazao je i pozvao sugrađane daju svoj doprinos čišćenjem pred svojim ulazima i nogostupima kako bi zajednički prebrodili tu situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:45