VJEROVALI ILI NE

Ekspresna umjetnost: Željko Kerum pozvao likovnjake da sudjeluju na izložbi povodom priznanja Hrvatske. Izložba se otvara za PET DANA

Split, 021211.Danas je na splitskom kotaru Mejasi polozen kamen temeljac za najveci trgovacki centar u Dalmaciji, Mill of Split, investitora Tulipan grupe. Kamen temeljac polozio je gradonacelnik Splita Zeljko Kerum zajedno sa clanom uprave Tulipan grupe, Jurgenom Steineckom i njegovim suradnicima.Na fotografiji gradonacelnik Splita Zeljko kerum daje izjavu za novinare.Foto: Mario Todoric / CROPIX
 Mario Todorić / CROPIX

Grupi građana koji se odazivaju na ime Željko Kerum obnašajući funkcije gradonačelnika, saborskog zastupnika, stranačkog lidera i poduzetnika − koji s prethodnicima, dakako, nije ni u kakvoj vezi koja bi podrazumijevala sukob interesa − ovih se dana pridružio i Željko Kerum kunsthistoričar, piše Slobodna Dalmacija .

Jedinstven koncept

Spomenuti pridošlica u likovnim krugovima je, zajedno s Josipom Botterijem, ravnateljem Galerije umjetnina, te Mateom Perasovićem, predsjednikom Hrvatske udruge likovnih umjetnika iz Splita, potpisao jedinstven “likovni koncept“ koji, ako baš i neće postati špranca neke nove galerijsko-izlagačke prakse, svakako zaslužuje kandidaturu za ulazak u Guinnessovu knjigu bizarnih postignuća ili barem u Ripleyjevu rubriku “vjerovali ili ne“.

Naime, gradonačelnik Kerum, kao suorganizator i valjda koautor “izložbenoga koncepta“, pozvao je prigodnim dopisom splitske likovnjake da sudjeluju na izložbi likovnih radova u Staroj gradskoj vijećnici u povodu 20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Kojeg vraga ima jedan gradonačelnik tražiti u “osmišljavanju“ jedne likovnjačke izložbe, i to još tako značajnog komemorativnoga karaktera?

Naravno, nikakve, no pogleda li se što u tom famoznom pozivu – zapravo izložbenom “konceptu“ – piše, čak bi je i sam Kerum i njegova “seke“ s lakoćom mogli realizirati.

Naime, u pozivu splitskim likovnjacima doslovno stoji da sami izaberu po jedan – bilo koji i bilo kakav! – rad te ga “dotraju“ u Staru gradsku vijećnicu gdje će ga, eto, kustosi postaviti u izložbenom prostoru. I – to je to.

Forma će biti zadovoljena, Grad Split i domoljub Žele “primjereno“ će obilježiti veliki i povijesni datum, ravnatelj Galerije umjetnina Botteri udariti izložbenu recku kojom opravdava svoje imenovanje i plaću, a splitski likovnjaci, koji se bore za okrajak Podruma, gradske ateljee i štogod dotacija “usuvo“, valjda dobili koji plus u gradskim kerumoidnim “kulturnim krugovima“.

‘Projekt reminiscencije’

Da priča s predstojećom sklepotinom od izložbe, koju su potpisnici poziva pompozno nazvali “projektom reminiscencije“, bude tragičnija i apsurdnija, poziv na izložbu koju će zacijelo dokerumovci Anđelka Visković i “all around“ Šundov proglasiti kulturnim i domoljubnim događajem sezone, upućen je potencijalnim sudionicima samo pet dana prije “svečanog otvaranja“ najavljenog za 14. siječnja.

Taman kol’ko treba za još jednu apsolutnu svinjariju i blamažu Grada koji je, očito, baš svakoj razboritosti i profesionalnosti kazao − baj-baj, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 03:40