POSAO TEŽAK 600.000 KUNA

Jarnjakov sin pod istragom zbog plastičnih satova za HTV

Sporni su i natječaji dok je Novak-Srzić bila direktorica

Na svečanu obljetnicu 50. godina emitiranja Hrvatske radiotelevizije 2006. tisućama zaposlenika podijeljeni su plastični ručni satovi sa logotipom HRT-a koje je za nacionalnu televizijsku kuću za 600-tinjak tisuća kuna isporučila tvrtka Igora Jarnjaka, sina HDZ-ova čelnika Ivana Jarnjaka . Ta poslovna transakcija, neslužbeno doznajemo, također je ovih dana pod istragom državnog odvjetništva.

Jarnjakov sin u ponedjeljak nije želio komentirati taj posao. Kazao je samo: "Nemam komentara". No, neslužbeno iz njemu bliskih izvora doznali smo da Jarnjak jr. još nije ispitan po tom pitanju niti zna da je taj posao pod istragom. Doznajemo da on tvrdi da je cijeli posao bio legalan, a da ga je dobio putem javnog natječaja.

Podsjetimo da je prvi o tom slučaju još u svibnju 2006. pisao nekadašnji Feral koji je objavio tekst po naslovom 'Urarsko ludilo na Prisavlju'. HRT-ovci su ga tada demantirali rekavši: "Nije točno da je 'jedan zagrebački urar' HRT-u isporučio 'više stotina ručnih satova'. Satovi su nabavljeni od veleprodajne tvrtke i to posve sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Satovi su darovani kao uspomena svim zaposlenicima i umirovljenicima HRT-a kao i gostima koji su nam se pridružili na proslavi jubileja..., napisao je tada predstavnik HRT-a za odnose s javnošću Janos Romer.

Kontaktirali smo ga u ponedjeljak da provjerimo sjeća li se tog slučaja. Kazao je da ne zna detalje, kao primjerice je li posao dogovoren nagodbom ili natječajem. "Ali mislim da je bio natječaj u pitanju", odgovorio je Romer iako se tada pisalo da je bila riječ o nagodbi.

Inače, tvrtka Jarnjaka mlađeg se zove Lotos-trgovina d.o.o., a bavi se prodajom poslovnih poklona i promotivnih materijala. Lani je prijavila ukupne prihode od 10,9 milijuna kuna, a i ranijih godina prihodi su se kretali od 12,9 milijuna kuna (2006.) do čak 15 milijuna kuna iz 2008. Iz izvora bliskih Jarnjaku mlađem doznali smo da od ukupnih prihoda njegove tvrtke tek pet posto ostvaruje iz poslovanja s državom. To znači da svake godine s nekom državnom tvrtkom ili institucijom ostvari posao od 500 do 700 tisuća kuna. Ranije se pisalo da je Jarnjak jr. navodno poslovao i s Hrvatskom poštom te HEP-om.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:25