ŽELJA ZA VLAŠĆU

U Sabor hoće Miss koja ne voli Srbe, romski izbornik, radikalni desničar i pjevač heavy metala koji vuče na narodnjake

DIP je zaprimio ukupno 315 prijedloga lista kandidata - 286 stranačkih lista (205 samostalnih i 81 koalicijska) te 29 neovisnih

Za izbore zastupnika u Hrvatski sabor Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je ukupno 315 prijedloga lista kandidata. Od tog broja 286 je stranačkih lista (205 samostalnih i 81 koalicijska), te 29 neovisnih, dok je za XII. izbornu jedinicu zaprimljeno 49 prijedloga kandidatura.

Ove parlamentarne izbore karakterizira značajan broj malih stranki i nezavisnih lista. Neke od njih ponudile su, međutim, ljude koji se, iz različitih razloga, neformalno nazivaju “egzotičnim kandidatima za parlament”.

Operni pjevač

U predizbornu utrku tako se upustio Ivan Pernar , neformalni vođa proljetnih antivladinih Facebook prosvjeda. Registrirao je stranku “Savez za promjene” i koalirao s Autohtonom hrvatskom seljačkom strankom kojoj je na čelu najbučniji vođa seljačkih prosvjeda Tomislav Pokrovac. Na Pernarovoj listi našao se operni pjevač Dali Mor, prvi solist osječkog HNK koji se i sam aktivno uključio u proljetne ‘srušimo-vladu’ prosvjede i koji je nedavno izjavio da je oduševljen “Pernarovim IQ-om 140 i genijalnim ekonomskim idejama tog dečka”.

Političke ambicije u sebi je prepoznao i zagrebački Rom Tofko Dedić Toti (također na Pernarovoj listi), inače izbornik nogometne reprezentacije Roma. Toti je poznat po višegodišnjim (neuspješnim) pokušajima da njegova, romska reprezentacija zaigra sa svjetskim nogometnim vedetama na stadionu u Bruxellesu.

U saborske bi klupe i Sead Braco Hasanović, široj javnosti poznatiji kao Cro-Rom, odnosno Braco Cigan iz Malnarove emisije Noćna mora. Predložila ga je Koalicija Roma Hrvatske (KRUH), a ovo nije njegov prvi pokušaj da se uključi u visoku politiku. U prošlim predsjedničkim izborima, naime, Braco Cigan se kandidirao i za predsjednika Republike.

Dio vlasti volio bi postati i Siniša Vuco, pjevač i skladatelj pop i rock glazbe , te heavy metala koji dobrano vuče na narodnjake. Osim što je nedavno pokazao spolovilo, Vuco je poručio i da “nema kruha bez motike kako to putem medija servira ova vlast, namećući lažan sjaj, snobizam i elitizam”.

Gay se ne rađa

U predizbornu se utrku uključio i ekstremist Mladen Schwartz. Ovaj radikalni desničar koji sam sebe naziva neofašistom ovaj put će to učiniti putem liste Hrvatski uljudbeni pokret.

U visoku politiku uključila bi se i prošlogodišnja Miss Hrvatske Katarina Banić. Nakon što se učlanila u Hrvatsku čistu stranku prava, mlada Triljanka je lijepo pojasnila da se “nikad ne bi udala za Srbina”, te da je homoseksualnost “jedna stvar koju ona nikad ne bi dopustila da bude”. Katarina naprosto ne vjeruje “da se gay rađa tako nego da je to stvar odgoja i sredine koja se odgaja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:49