OVO SU NAJUSPJEŠNIJI PROFESORI

Naši učenici državni su prvaci već dvije godine...

ZAGREB - Biti najbolji na državnoj maturi velik je uspjeh za učenika, ali i za profesora koji ga je pripremao za taj važan ispit, jer o uspjehu na maturi ovisi i mogućnost upisa na željeni fakultet.

No, kad jedan profesor, a takvih je nekolicina u državi, dvije godine zaredom ima učenika ili više njih u kategoriji najboljih u zemlji, onda je taj uspjeh - neprocjenjiv.

Predani poslu

Iza njega stoje sati i sati predanoga rada i priprema, a većina ih profesora odrađuje u svoje slobodno vrijeme, bez kune naknade.

Takvi entuzijasti zaslužili su da se o njihovu uspjehu dozna i izvan njihove škole. Zato smo danas odlučili ispričati priču o troje profesora iz dvije zagrebačke škole čiji su učenici dvije godine zaredom bili najbolji u zemlji, zbog čega su mogli izabrati fakultet koji god žele.

Pamte ih generacijama

Svaki će vam učenik reći da je njegov uspjeh uvelike zasluga i njegova profesora. Naši će pak sugovornici, kao pravi prosvjetari, skromno istaknuti kako su oni bili tu samo da potaknu učenike da na maturi pokažu najviše što mogu.

No, svi znamo da nije tako. Nije lako biti dobar profesor. A upravo takvi pamte se generacijama.

Zlatna knjiga školstva

U zlatnu knjigu školstva bez sumnje će ostati upisana i imena naših sugovornika: Bernarde Mlinarić, profesorice fizike u XV. gimanziji u Zagrebu, njezine kolegice iz zbornice Marine Ninković, profesorice matematike, te Petra Runje, profesora logike i filozofije u III. gimnaziji u Zagrebu.

Naime, upravo su oni dvije godine zaredom imali učenike koji su u cijeloj generaciji bili najbolji u zemlji.

A to, priznajte, nije mala stvar.

Marina Ninković profesorica matematike u MIOC-u: Stroga sam, ali se isplati

Kada je završila studij matematike Marina Ninković, profesorica na zagrebačkoj XV. gimnaziji dobila je ponudu za bolje plaćeni posao u banci, no ipak se odlučila za rad u prosvjeti.

- To je ono što volim. Da sam prihvatila neki drugi posao, ne bih bila tako sretna kao što sam ovdje - kaže mlada profesorica.

Najbolji matematičari

U razred je prvi put ušla prije 11 godina kao nastavnica matematike u osnovnoj školi u Velikoj Gorici. Kasnije se prebacila u MIOC, koji je i sama pohađala. Posao u jednoj od vodećih prirodoslovno-matematičkih gimnazija u zemlji i za nju i za školu pokazao se punim pogotkom. Njezini maturanti su lani i ove godine po uspjehu iz matematike bili najbolji u državi. Lani je razred s 32 učenika test iz matematike riješio s prosjekom većim od 32 posto. Petnaest učenika dobilo je peticu, a dvoje je osvojilo 100 posto bodova. Ove godine, razred s 23 učenika imao je još bolji rezultat. Prosječna je riješe-nost testa 87,3 posto. Ocjenu odličan dobilo je 15 učenika, a jedan je 100 posto riješio test. Prof. Ninković kaže kako je bila najsretnija kad je čula da je četve-ro njezinih učenika upisalo studij matematike. - Prvi dojam koji učenici steknu o meni jest taj da sam jako stroga jer ih tjeram da misle, no kad vide da se trud isplatio, većina njih cijeni moj rad i to mi je važno - kaže.

Ponosna na Anu

Posebno je ponosna na uspjeh svoje bivše učenice Ane Vidović, jedne od tri djevojke koje je ispred kluba Gjuro 2 u veljači ove godine doslovno pokosio pijani mladić. Ana je najteže stradala, a prof. Ninković svaki je svoj slobodni trenutak iskoristila da ju pripremi za državnu maturu.

- S ponosom mogu reći da je i ona danas studentica matematike - rekla je prof. Ninković.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 23:04