BITKA ZA JEDAN MANDAT

Bandićev tim: Prijatelji i milijuni iz Poglavarstva?

 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Najava je došla iz vedra neba: Milan Bandić o svojem naumu da se kandidira na izborima nije obavijestio najbliže suradnike, a medijima se obratio sa svoje privatne e-mail adrese. U ovom trenutku gotovo nitko ne zna koje su točno Bandićeve političke ambicije, kakav program planira predstaviti, tko su ljudi koji će mu biti na listama, u kojim će se izbornim jedinicama kandidirati i tko će mu voditi kampanju. Razgovarali smo s desetak njegovih najbližih suradnika i svi su potrdili isto: - Još nas ništa nije pitao, ništa o programu ne znamo, ali ići ćemo s njim.

Kolege iz Grada

Sasvim sigurno uz Bandića će se naći njegovi dugogodišnji suradnici: pročelnik Ureda za graditeljstvo Davor Jelavić, pročelnik Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar, šef Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić i šef Ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, koji su nam to i potvrdili.

Crkva, branitelji...

Očekuje se da će se u njegovoj blizini naći i šef Ureda gradonačelnika Miro Laco te gradski ministar financija Slavko Kojić, a u posljednje se vrijeme oko Bandića vrzma i njegov dugogodišnji prijatelj Duško Ljuština koji mu je vodio kampanju za predsjedničke izbore 2009. godine.

- Dugo smo zajedno, uvijek smo bili uz njega i zajedno smo izašli iz SDP-a pa je logično da ćemo uz njega ostati do kraja - ističe Jelavić.

Iako Bandić najavljuje da će javnost o njegovim budućim akcijama i programu biti “obaviještena na vrijeme”, u kuloarima se već najavljuje da će Bandić na izbore izaći u većini izbornih jedinica, a najznačajniju potporu očekuje u 1., 2. i 6. jedinici te u dijaspori. Tko će mu voditi kampanju, nije poznato ni među PR agencijama koje su o svemu pravodobno obaviještene, ali Bandić računa, kako tvrde njegovi suradnici, da je on ionako u kampanji “365 dana godišnje”.

Zagrebački gradonačelnik svakako računa na potporu Crkve, dijaspore, branitelja i socijalnih kategorija, a za njih mu ne treba kampanja. U protekla dva mjeseca Bandić je već potrošio četiri milijuna kuna, od ukupno 15, iz sredstava proračunske zalihe. Te su donacije pristigle na adrese raznih udruga, zaklada, saveza, Crkve i pokreta. Ujedno je predvidio i 15 milijuna kuna u ovoj godini za informiranje i medije, koje tek treba potrošiti budući da je u prvih šest mjeseci iz te stavke gradskog proračuna potrošeno samo nekoliko stotina tisuća kuna.

Problem s imenom

Može se očekivati da će se na njegovim listama naći i osobe iz javnog života. Zajedničko tim osobama iz javnog života jest to da im je u jednom trenutku gradonačelnik pomogao. Dio suradnika skeptičan je oko samog imena Bandićeve nezavisne liste, a pitanje je hoće li se pod tim imenom Bandić uopće moći predstavljati na izbornim listićima, o čemu će naposljetku ipak odlučiti Državno izborno povjerenstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:13