PRAVNICI O PREMIJERKINOJ IDEJI

Zakon protiv optužbi iz Srbije ipak ne štiti Hrvate od progona

Premijerka Kosor želi proglasiti ništavnima sve akte pravosuđa Srbije i vojnih sudova JNA

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor rekla je kako Vlada razmišlja o donošenju zakona kojim bi se proglasili ništavnima svi akti pravosudnih tijela i vojnih sudova bivše zajedničke države i JNA .

Zbunjena javnost

Premijerka je bila iznervirana time što srbijansko tužilaštvo aktivira tužbe stare 20 godina koje su pisali tadašnji tužitelji bivše JNA, i to dobrim dijelom temeljene na iznuđenim priznanjima zarobljenih hrvatskih branitelja. No, svojim prijedlogom prilično je zbunila javnost.

- Premijerka je, vjerojatno, imala u vidu samo jedan segment ‘pravosudnih akata bivše države’, odnosno onaj koji se odnosi na optužnice. Kada bi se to odnosilo na sve te akte, bilo bi to kontraproduktivno za Hrvatsku - smatra profesor ustavnog prava Branko Smerdel.

Imovinski odnosi

U slučaju da kažemo kako ne priznajemo optužnice koje je pisalo tužiteljstvo bivše države, on ne štiti osumnjičene od međunarodne tjeralice ili toga da srbijansko pravosuđe po njima i dalje postupa.

- Takav naš zakon ne bi obvezivao Srbiju, kao što ni njihovi zakoni ne obvezuju Hrvatsku - kaže Smerdel.

Prema provjesničaru Tvrtku Jakovini, takav je zakon besmislen jer smo činom osamostaljenja odbacili određene akte bivše Jugoslavije. Osim toga, on bi bio validan tek na hrvatskom teritoriju”, ističe Jakovina.

- No, bude li se odnosio na sve pravosudne akte, onda, recimo, u pitanje dovodimo i pregovore o sukcesiji i drugim imovinsko-pravnim odnosima s drugim ‘članicama’ bivše države - tvrdi Jakovina.

Skrivaju zločince

- Takav zakon nije realno izvodljiv, on neće spriječiti Srbiju da te ljude stavi na Interpolovu tjeralicu i dalje ih proganja, kako je to već bilo s Tihomirom Purdom ili Jovanom Divjakom - smatra politolog Damir Grubiša.

Kako je rekao Grubiša, bolje je zajednički sa Srbijom iznači modele da se te optužnice “provjere” i pročiste prije nego što se podignu ili upute osumnjičenima.

Odvjetnica Jadranka Sloković također ne vidi velik smisao u tom zakonu, već misli da bi tužilaštva dviju država trebala zajednički procijeniti “težinu” optužnica.

- Nedostatak je takvog zakona što bi se iza njega mogli skrivati i pravi zločinci - kaže Sloković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:21