UPOZORENJE HRVATSKOJ

EU: Ne čekajte toliko dugo s održavanjem referenduma!

 Boris Kovačev/CROPIX

Europska Unija imala je o referendumu o ulasku Hrvatske u njezino članstvo čvrsto definirano stajalište: referendum se mora jasno odvojiti od nacionalnih izbora.

No, nakon što je Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pregovora s EU, izjavila da referendum valja odgoditi dok se ne formira nova vlast, iz Bruxellesa je stiglo novo upozorenje: nemojte predugo čekati s održavanjem referenduma.

Još bez točnog datuma

Iako još nije utvrđen točan datum potpisivanja hrvatskoga Pristupnog ugovora (sigurno je jedino da to neće biti prije hrvatskih izbora), sve je izglednije da ćemo na referendum o tom povijesnom dokumentu izaći tek u veljači 2012. Naime, premda rezolucija Hrvatskoga sabora kaže da se referendum treba održati u roku od 30 dana nakon potpisivanja, ona je neobvezujuća. S druge strane, prema hrvatskom Ustavu, referendum saziva Sabor, a teško da će se on konstituirati prije kraja prosinca. Za sada se zna da će izbori biti 4. prosinca, a Ugovor s EU najvjerojatnije će se ipak potpisati sredinom prosinca u Varšavi, ako se ne potpiše u Bruxellesu 9. prosinca. Budući da će se na službene rezultate izbora, zbog različitih procedura i eventualnih žalbi, čekati nekoliko tjedana, ne može se predvidjeti kada će se uopće konstituirati Sabor u novom sazivu.

Strah od kašnjenja

Tek kada se to dogodi, Sabor može organizirati referendum o ulasku Hrvatske u EU. Naime, Sabor teško da će zakazati održavanje referenduma u roku od nekoliko dana jer malo vremena treba ostaviti i za službeni dio kampanje. Nakon toga Hrvatski sabor morat će ratificirati taj sporazum i notificirati Vladu Republike Italije, prema tradiciji Europske Unije. Zato se u EU sada pojavio strah da bi se cijela ta procedura u Hrvatskoj mogla produljiti, što bi moglo dovesti do kašnjenja i u sadašnjim državama članicama.

Neosnovani strahovi

- S jedne bi strane bilo dobro da vremenska razlika između nacionalnih izbora i referenduma o EU bude veća kako se građani ne bi zbunili. No, s druge strane, treba paziti da se ne čeka predugo s referendumom jer ni jedna sadašnja država članica neće ni uputiti u proceduru vaš Pristupni ugovor sve dok ga vi prvi ne ratificirate - rekao je jedan visoki dužnosnik EU i dodao da se time želi izbjeći makar i teoretska mogućnost da neke države Unije pokrenu proces ratifikacije, a Hrvatska ga odbije i odustane od članstva u EU.

Usto, već su se pojavili i neki, doduše neosnovani, strahovi da bi u nekim sadašnjim državama članicama moglo biti problema tijekom ratifikacije hrvatskog Ugovora. Kao razlog za taj strah spominje se pad slovenske vlade, dvojbe u Češkoj - trebaju li oni biti izuzeti iz Europske povelje o temeljnim pravima, želje nekih političara u Irskoj da dobiju dodatna jamstva o poreznoj politici, kao i skeptičnost oko potpore financijskom paketu za spašavanje država eurozone koje su u financijskoj krizi.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:59