TUŽBA ZBOG POVRATA SAMOSTANA

I graditelji golf terena državu tuže zbog Dajle

Upravni sud nije odgovorio na pitanje je li uz tužbu u ime župe Dajla stigla i punomoć biskupa Milovana

ZAGREB - Na Upravni sud RH u četvrtak popodne stigla je i treća tužba na rješenje Ministarstva pravosuđa o povratu samostana Dajla u državne ruke. Tu je tužbu podnijela tvrtka Golf Istra Magica, rekla je Lidija Prica, glasnogovornica Upravnog suda.

Prvu je tužbu na rješenje Ministarstva pravosuđa od 9. kolovoza, kojim se Dajla vraća u državne ruke, 2. rujna u ime župe Dajla podnio državni tajnik Svete Stolice Tarcisio Bertone, a drugu tri dana poslije tvrtka Abbazia iz Pule, u vlasništvu benediktinaca iz Praglie kojima je do 1948. samostan i pripadao.

Prejudiciranje odluke

Na pitanje jesu li uz tužbu koju je podnio Bertone primili i punomoć kojom je biskup porečko-pulski Ivan Milovan ovlastio Svetu Stolicu da uime župe Dajla podigne tužbu, odnosno je li tajništvo Svete Stolice u ovom slučaju uopće ovlašteno podizati tužbu, glasnogovornica Upravnog suda nije odgovorila.

- Ne možemo otkrivati sadržaj predmeta jer će se o tome tko je ovlašten podizati tužbu prije rasprave o njezinom sadržaju odlučivati u sudskom postupku, a davanje informacija može biti protumačeno kao prejudiciranje odluke - izjavila je glasnogovornica Lidija Prica.

- Premda je u odluci Ministarstva pravosuđa od 9. kolovoza ove godine, kojom je Dajla vraćena u državno vlasništvo rečeno da će država razlučiti ono zemljište koje nije prodano trećim fizičkim i pravnim osobama od onoga koje jest, u stvarnosti se događa nešto drugo, obrazložio je Zvonko Anderluh, direktor tvrtke Golf Istra Magica, zašto je podnio tužbu protiv rješenja Ministarstva pravosuđa.

- Nakon odluke Ministarstva pravosuđa od 9. kolovoza, Općinski sud u Bujama je usvojio zahtjev Državnog odvjetništva i donio odluku u privremenoj zabrani prodaje i opterećivanja svih nekretnina koje su bile u vlasništvu župe Dajla, pa dakle i zemljišta koje je naša tvrtka 2007. godine kupila za gradnju golf- terena.

Pravomoćne dozvole

Naime, u rukama tvrtke Golf Istra Magica završio je najveći komad atraktivnog rasprodanog zemljišta koje je pripadalo opatiji Dajla.

Anderluh tvrdi da je u vlasništvu Golf Istra Magice 76 hektara građevinskog zemljišta koje je nekoć pripadalo samostanu. - Mi smo već treći vlasnici te tvrtke jer je nismo kupili izravno od biskupije, nego od zagrebačkog odvjetnika Branka Škarice - rekao je Zvonko Anderluh.

U siječnju 2010. Golf Istra Magica isposlovala je pravomoćne lokacijske dozvole za uređenje golf-terena sa 18 rupa, 80-ak vila, golf-kuću i prateće objekte, a gradnja je trebala početi u proljeće 2011. godine.

Tvrtka je već dobila kredite od dviju stranih banaka - 11,5 milijuna eura od LHB International Handesbank iz Frankfurta i tri milijuna eura od Adria Banke u Beču, a zemljište je pod hipotekom.

- Banke sa zanimanjem prate što se događa - ustvrdio je Zvonko Anderluh.

Ministarstvo: Pitajte lokalne sudove

U Ministarstvu pravosuđa kažu da nemaju podatke o tome što je sve rješenjem toga Ministarstva od 9. kolovoza vraćeno u državno vlasništvo: sve nekretnine samostana Dajla koje je u postupku povrata od 1997. do 2002. Istarska županija dodijelila biskupiji ili samo ono što je nakon rasprodaje od toga imutka preostalo. Poprilično nas je začudilo kad su rekli da odgovor na to pitanje potražimo kod lokalnih upravnih i sudskih tijela u Istri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:40