BIZNIS ŠEFA HGK U PROBLEMIMA

Blokiran račun obiteljske tvrtke Nadana Vidoševića

Podaci iz financijskih izvješća pokazuju da su u utorak 30. kolovoza bila blokirana oba računa
 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević kandidirao se peti put za šefa najmoćnijeg udruženja hrvatskih poduzetnika, a i sam se našao u poduzetničkim problemima s obiteljskom tvrtkom, čiji su računi ovih dana u blokadi!

Vidoševićevoj obiteljskoj firmi BOR HZA d.o.o., prijavljenoj na zagrebačkoj adresi na Pantovčaku 3, u kojoj se kao direktorica vodi njegova kći Hana Vidošević, u utorak 30. kolovoza bila su blokirana oba računa. Pokazuju to podaci iz financijskih izvješća za prošlu godinu, koje su nedavno predali svi privatni poduzetnici.

Posao s nekretninama

Poslovanje Vidoševićeve obiteljske tvrtke provjerili smo na poslovnom servisu koji obrađuje sva financijska izvješća. Tvrtka je, naime, prošlu godinu završila s manjkom od 316,3 tisuće kuna. Prihodi tvrtke u posljednje dvije godine, 2009. i 2010., drastično su se smanjili. Tvrtka je 2006., 2007. i 2008. poslovala s prihodima u visini od 1,1 milijun kuna, pa do - 1,6 milijuna kuna.

Ali 2009. godine, uoči predsjedničkih izbora, prihodi su drastično pali na samo 12,6 tisuća kuna, neprimjetno su se popravili 2010. na 33,1 tisuću kuna. Tvrtku je u veljači 2005. godine osnovala supruga Nadana Vidoševića, Ina Vidošević, koja se do 2008. u njoj vodila kao direktorica. Tvrtka je registrirana za cijeli niz djelatnosti, a jedna od njih je poslovanje nekretninama. Temeljni kapital tvrtke povećan je u svibnju 2005. godine s iznosa od 20 tisuća kuna na iznos od 2,5 milijuna kuna, kada su u temeljni kapital unesene nekretnine. Tri atraktivne vile na Jadranu: dvije u Nemiri kraj Omiša - vile Ina i Marija te treća vila u Dubrovniku, samo tri minute daleko od Pila - vila Hana - s pogledom na Lovrijenac...

Tvrtka ima i internetsku stranicu na kojoj se reklamiraju vile, a na njoj je naveden i broj mobitela na koji se može dogovoriti najam nekretnina. Nazvali smo kako bismo provjerili daju li se vile još uvijek u najam ili su prihodi kompanije pali jer tvrtka ne posluje. No, na navedeni broj mobitela javila se gospođa koja nam je objasnila da u ponudi u Omišu u tim vilama imaju apartmane po cijeni od oko 60 eura za noć. To znači da se vile i dalje iznajmljuju, a zašto onda tvrtka registrira tako male prihode, pokušali smo i službeno doznati od glasnogovornice Hrvatske gospodarske komore i samog Vidoševića, ali jučer do zaključenja ovog broja nismo nikoga uspjeli dobiti.

Uteg u kampanji

Upravo su brojne nekretnine Vidoševiću u predsjedničkoj kampanji bile svojevrstan uteg. Mnogi su pitali kako se taj Splićanin, koji je kao dijete odrastao u siromašnom podrumskom stanu s majkom, tako naglo obogatio. Vidišević im je odgovarao: “Moja imovina je rezultat mojih dobrih procjena. Kupovao sam jeftino, a vrijednost je rasla, pa sam nešto i prodao skupo”. Takvu poslovnu transakciju ostvario je s Meštrovićevim ateljeom u Splitu. Kupio ga je za 500 tisuća eura, a prodao ga za 11 milijuna kuna. Zaradio je milijun eura. Kupio je i veliko imanje kod Ravne Gore, koje se prostire na 80 tisuća četvornih metara, a sagrađeno je kao planinarski dom. Imanje je vrijedno, prema nekim procjenama, oko desetak milijuna kuna.

Bogata umirovljenica

Ali to su samo neke od Vidoševićevih nekretnina čija se vrijednost neslužbeno procjenjuje na oko 15 milijuna eura. Neke od nekretnina vode se na Vidoševićevu suprugu, a i majku, umirovljenicu Mariju Tudor Vidošević koja je u predsjedničkoj kampanji prozvana najbogatijom hrvatskom umirovljenicom. Međutim, Vidošević posjeduje i brojne dionice, a vlasnik je i bogate umjetničke kolekcije.

Nikada dokazane

Njegove kolege iz Komore ne smatraju da mu je naglo bogaćenje uteg zbog kojeg ne bi mogao opet - peti put - biti izabran za predsjednika HGK. Afere poput one s Dalmacijacementom i Hajdukom nisu mu nikada dokazane, pa ga i oni po tom pitanju smatraju nevinim.

Nije atraktivno biti šef Komore kad joj prijeti slom

ZAGREB - Jučer smo razgovarali s tri člana Upravnog odbora Hrvatske gospodarske komore koji Skupštini Komore predlažu kandidate za predsjednika - Vladom Jerbićem, Francom Palmom te Vladimirom Ferdeljijem.

- Pa mnogi su se obogatili više od Vidoševića! - rekao je Jerbić. Samo je kazao: - Zasad smo zadovoljni Vidoševićem. Dosad je dobro radio.

Ukidanje članarine

I Palma je rekao da nema puno toga za reći na tu temu. Razgovorljiviji je bio Vladimir Ferdelji, koji se u kuloarima spominjao kao mogući Vidoševićev protukandidat, ali on je to jučer u medijima demantirao.

Mislite da stvarno Vidošević peti put treba biti predsjednik HGK, pitam ga.

- Vidite li vi nekog drugog da se gura na tu funkciju? Nije to baš tako atraktivna pozicija - odgovorio je Ferdelji iz Elektrokontakta. Smatra da ta pozicija nije ugodna sad kad se razmatra ukidanje obvezne članarine HGK za sve poduzetnike.

- U trenutku kad Komori prijeti uništenje jer u ovom obliku u kojem postoji već 250 godina, ako se ukinu članarine, neće moći opstati, i nije to baš toliko poželjna funkcija - kaže. Zadovoljni ste onda načinom na koji Vidošević već 16 godina vodi Komoru?, pitam ga.

Nema presude

- Mislim da je nije vodio ni spektakularno dobro ni spektakularno loše - odgovorio je. On smatra da je Komora trebala promijeniti strukturu, postati fleksibilnija. Što se tiče Vidoševićeva brzog bogaćenja, Fredelji kaže da nije čuo za dokaze koji bi mu dokazali kriminalne radnje. I drugi Vidoševićevi suradnici reagiraju sličnim odgovorima: “Nema pravomoćne presude”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:44