EKSTREMNE TEMPERATURE U ZAGREBU

Zbog vrućine otkazali gradski sustavi. Tramvajske žice se na visokoj temperaturi opuštaju

Neobično visoke temperature koje su zadnjih dana zablježene u Zagrebu ne predstavljaju problem samo građanima nego i sustavima koji su zaslužni za održavanje javnog prijevoza u metropoli te naplatu parkinga u gradskoj garaži Tuškanac.

Naime, u srijedu je nestalo struje na tramvajskoj mreži ZET-a u zoni Savske ceste i Ulice grada Vukovara. Tramvajski promet bio je obustavljen sat vremena, a građani su od Trga Ivana Mažuranića do Savskog mosta mogli doći jedino autobusom. Takva situacija dogodila se u Dubravi, ranije tog dana kada je bez napona ostalo područje oko Kapucinske ulice u Dubravi. Zbog toga su tramvajske linije 4 i 11 prometovale skraćeno do okretišta u Dubravi, a do Dupca je vozio autobus.

- Ekstremna temperatura ima veliki utjecaj na bakrene žice koje se u tim uvijetima opuštaju te njihova provodljivost više nije dobra pa ne mogu vući tramvaj - kažu iz Kontakt centra ZET-a.

Također, navode da opuštanjem kontrolne mreže može doći do oštećenja tramvaja. Upravo zato u srijedu su se oštetila dva tramvaja. Tramvaj koji se oštetio kod Ribnjaka uzrokovao je kolaps na dionici od Draškovićeve do Mihaljevca gdje su se građani opet morali gužvati u prenatrpanim i zagušljivim autobusima. No, 'pokvarila' se i 'dvojka' te su tramvajske linije 2, 3 i 13 prometovale skraćeno do Heinzelove ulice, a do Savišća su opet vozili autobusi.

S vrućinom su se prekjučer 'borili' i u garaži Tuškanac gdje je zbog pregrijavanja došlo do blokade centralnog računala koji kontrolira dizanje rampe i sustav elektronske naplate parkiranja. Zagrepčani su tako pri ulasku i izlasku iz garaže morali čekati da im zaposlenici dignu rampu nakon što su kod njih u kućicama platili svoj boravak u garaži. Nakon plaćanja dobili su listić kojim se potvrđuje da da su uredno platili parkiranje.

- Tako je bilo prije. Izdavali smo te listiće i sve je išlo ručno - rekao nam je u šali jedan zaposlenik dok je dizao rampu.

Direktor Zagrebparkinga Robert Mišeta ipak vjeruje da na pad sustava nije utjecala vrućina, iako je po hitnom postupku zatražio popravak glavnog računala.

- Sreća je što je sustav otkazao poslije 17 sati kada je većina građana u svojim domovima pa nije bilo prevelike gužve u garaži - kaže Mišeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:27