INFLACIJA ODLIKAŠA

Nastavnicima koji dijele petice stiže inspekcija. Agencija za odgoj i obrazovanje želi stati na kraj velikom broju odlikaša

ZAGREB - Za praćenje rada učitelja i profesora uskoro će biti zadužen tim od 20-ak savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje . Svaki će savjetnik biti zadužen za jedan školski predmet, a kontrolirat će i rad nastavnika koji šakom i kapom dijele petice.

Nema zapošljavanja

U Hrvatskoj se godinama raspravlja o tome kako reformirati sustav školskog nadzora, i to s ciljem unapređenja kvalitete rada škola. Trenutačno 110 savjetnika zaposlenih u Agenciji za odgoj i obrazovanje obavlja sve poslove. Ujedno su i nadzornici i savjetnici zaduženi za stručnu pomoć i stručno usavršavanje učitelja. Vinko Filipović, ravnatelj Agencije, ističe kako je iskustvo pokazalo da bi bilo puno bolje kada bi se odvojio nadzor od savjetodavne uloge. Zbog svega se toga krenulo u osnivanje posebnog odjela koji bi trebao početi s radom krajem ove kalendarske godine.

- Neće biti novog zapošljavanja. Nadzornike ćemo regrutirati iz postojećeg stručnog kadra, a svi će proći posebnu edukaciju koju ćemo organizirati u suradnji s prosvjetnom inspekcijom kako bi pisani nalazi bili što jasniji i precizniji.

Obavili 300 nadzora

Koristit ćemo se i iskustvima nadzora koji vrijede u nekim drugim zemljama, posebice u Nizozemskoj i Britaniji u kojima nadzor također funkcionira kao odvojena služba - rekao je Vinko Filipović.

Savjetnici Agencije godišnje u prosjeku obave oko 300 stručno-pedagoških nadzora po školama.

U posljednjih godinu dana nadzornici su na teren izašli točno 290 puta. Od toga, u 50 slučajeva radilo se o kontroli rada odgajatelja u dječjim vrtićima, 180 nadzora obavljeno je u osnovnim, a 60 u srednjim školama. Svi nadzori obavljeni su temeljem prijave prosvjetne inspekcije, pravobraniteljice za djecu, ravnatelja škole ili roditelja. Većina prijava odnosila se na nesavjestan rad nastavnika i odgajatelja.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:57