SAVEZI NAKON IZBORNE NOĆI

HDZ: Možemo sa svima, jedino HSP i HDSSB ne dolaze u obzir

U Savezu za promjene ipak nisu spremni uzeti bilo koga u koaliciju samo da bi imali većinu mandata u Saboru
 Srećko Niketić/Cropix

ZAGREB - Samo u slučaju da Kukuriku koalicija već u izbornoj noći izbroji 77 ili više saborskih mandata Jadranka Kosor neće pokušavati formirati postizbornu koaliciju koja bi joj omogućila da ostane na vlasti. U protivnom, učiniti će sve da osigura još četiri godine u Banskim dvorima. Među ostalim, spremna je budućim partnerima ponuditi još povoljniji koalicijski sporazum od sadašnjeg između vladajuće stranke i HSS-a.

Priča je to koja se posljednjih dana sve glasnije čuje iz redova Hrvatske demokratske zajednice.

- Jadranka Kosor spremna je dati nove milijarde kuna za selo i seljake, ako bude trebalo, i dvostruko pravo glasa za manjine i tri mjesta za SDSS i prije nego što birači izađu na birališta. Ništa nije preskupo, ništa nije neizvedivo da bi se ostalo na vlasti - pripovijeda sugovornik iz HDZ-a.

Četiri mjeseca prije izbora manje-više znaju se predizborne koalicije.

Adut HSLS-a

No, savezi nakon izbora u konačnici će odlučiti tko će sastaviti vladu. Tako je pušten “balon” o savezu Željka Keruma i Jadranke Kosor, koji se poslije pretvorio u priču u “sigurnoj suradnji nakon izbora”. Naravno, ako Kerum uđe u Sabor i ako Kukuriku koalicija ne izbroji većinu u izbornoj noći. Svjestan je toga i sam Kerum koji je nakon razgovora s Jadrankom Kosor šeretski ustvrdio kako “posli izbora, ‘ko živ, ‘ko mrtav”.

I HSLS-ov adut u 9. izbornoj jednici Dražen Budiša već razmišlja o poslijeizbornom koaliranju pa kaže kako liberali s HDZ-om zasigurno neće, dok će o mogućem savezu s Kukuriku koalicijom odlučiti vodstvo stranke. Istaknuo je tek da su programske razlike između lijeve koalicije i HSLS-a trenutno goleme jer ne vide odlučnost za nužno kresanje javne potrošnje.

Mogući partneri

- Svi zastupnici manjina, SDSS, Ljubo Jurčić, Milan Bandić, Željko Kerum, Vesna Škare-Ožbolt, a ako se odluči na izbore izaći samostalno, i Tomislav Karamarko, čak i Ladonja Plinija Cuccurina - sve su to potencijalni postizborni koalicijski partneri - sasuo je kao iz rukava jedan ugledni HDZ-ovac.

- Jedino HDSSB za nas ne postoji u tom smislu, dok nam, da je i uspijemo ispregovarati, koaliciju s euroskeptičnim HSP-om ne bi oprostio ni EU ni Europska pučka stranka, pa se o tome i ne razmišlja - komentira naš sugovornik iz vrha HDZ-a. Ističe kako u njihov postizborni koalicijski potencijal ulaze sve stranke i liste koje bi eventualno mogle prijeći izborni prag ako nisu euroskeptici i ako njihov politički program ni na koji način ne zadire u suverenitet Hrvatske.

Potpisi za Pantovčak

Javnost je, kaže bliski suradnik Jadranke Kosor, toliko narogušena na HDZ da je pokušaj sastavljanja Vlade pitanje stranačke časti. Namjera im je ne predavati se sve dok postoji mogućnost da Jadranka Kosor na Pantovčak dođe sa 77 potpisa potpore novoizabranih saborskih zastupnika.

U lijevoj koaliciji o postizbornim koalicijama trenutno ne razmišljaju jer su uvjereni da će osvojiti natpolovičnu većinu od 77 mandata za samostalno formiranje vlade.

- Jer budemo li imali manje od 77 mandata, onda će HDZ opet imati vladu - kaže nam jedan visokopozicionirani dužnosnik SDP-a.

Uvjeren je, naime, kako će Jadranka Kosor, ako lijeva koalicija osvoji manje od 77 mandata, učiniti apsolutno sve da bi ona skupila potrebnu većinu.

- Pa ona je sama u Splitu rekla kako HDZ ima veći postizborni potencijal. To je točno jer je njihov glavni postizborni potencijal novac i njime će, kao i uvijek do sada, kupovati svoje partnere - ističe naš sugovornik. S druge strane, u Savezu za promjene ipak nisu spremni u koaliciju uzeti bilo koga samo da bi imali većinu u Saboru.

Širenje koalicije

Najvažnije im je, kaže naš izvor, samostalno formirati Vladu, te nakon toga za provođenje programa razvoja Hrvatske dobiti potporu svih stranaka i građana, odnosno okupiti koaliciju nacionalnog konsenzusa za promjene koje su nužne.

No, budući da za svoju Vladu žele osigurati što veću potporu u Saboru, osim potrebnih 77 mandata, Savez za promjene ne isključuje mogućnost da nakon izbora ojača svoj redove.

To su jasno zapisali i u svom predizbornom Sporazumu koji su čelnici SDP-a, HNS-a, HSU-a i IDS-a potpisali sredinom lipnja.

U njemu stoji kako će “o mogućem pristupu još nekih stranaka koalicijskoj vladi ili potpori neke treće stranke, nezavisnih zastupnika ili zastupnika manjina zajedničkoj vladi” stranke Kukuriku koalicije odlučivati dogovorom.

Uvjet za HSS

Moguće postizborne partnere u Sporazumu ne spominju, ali dužnosnici SDP-a i HNS-a s kojima smo razgovarali upozoravaju da su to prije svega stranke centra, dakle Lesarovi laburisti i HSLS Darinka Kosora. Manjinci su također poželjni, no SDSS manje zbog čvrste potpore koju je davao HDZ-ovoj Vladi.

Iz istog razloga u Kukuriku koaliciji ne računaju na HSS, koji se međutim nada da ako HDZ ne bude imao priliku za formiranje vlade, da bi ih u novu vladu mogao pozvati šef SDP-a Zoran Milanović.

- Jer Zoran Milanović je rekao da ne bi koalirao s Friščićem, a nije spominjao HSS kao stranku. Znači, ako Friščić ne bi bio predsjednik, da bismo mogli ući u lijevu vladu - kaže visoki dužnosnik HSS-a.

Mogu sa svima

Za razliku od HSS-a, koji može i s jednima i drugima, za HSLS nema nikakve dvojbe - njihova će stranka nakon izbora, kaže predsjednik Darinko Kosor, biti u lijevoj koaliciji ili u oporbi. I šef Laburista Dragutin Lesar vrlo je konkretan:

- S HDZ-om ne možemo ulaziti u koaliciju, već samo u Remetinec. A pristup Kukuriku koaliciji moguć je jedino ako prihvate deset točaka laburističke političke platforme.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić ne razmišlja ni o HDZ-u ni o Kukuriku koaliciji:

- HDZ i Kukuriku koalicija su podjednako loši i zbog toga s njima ne planiramo koaliciju. Hrvatima treba nešto treće, s ove dvije opcije mi nećemo surađivati.

I HSP će, po svoj prilici, ostati u oporbi. U stranci ističu kako su im neprihvatljive stranke koje Hrvatsku bez ikakvih kriterija pokušavaju ugurati u Europsku Uniju. U tu kategoriju ubrajaju sve sadašnje parlamentarne stranke.

Na Kerumovu listu i rođak Fani Horvat te skiperov sin

Jadranka Kosor i ja u Splitu ćemo zaposliti 500 ljudi! Ovom rečenicom Željko Kerum je krenuo u kampanju za parlamentarne izbore. Iako je donedavno tvrdio da zbog obveza koje mu nameće mjesto gradonačelnika nema šanse da zasjedne u saborske klupe, situacija se, izgleda, mijenja. Kerum kaže da će biti nositelj svih lista Hrvatske građanske stranke. Najavljuje liste sastavljene od "mladih i pametnih", no Kerum se neće odreći kadrova sestre Nevenke Bečić, šogora Petroslava Sapunara, dogradonačelnike Juru Šundova i Anđelku Visković. Od mladih snaga HGS-a, u Splitu se šuška da bi u Sabor mogao ući predsjednik organizacije mladih Dane Galić, ekonomist Pero Čenić i Danijela Špalj koja je bila voditeljica Kerumova trgovačkog centra. Na listu bi mogao i Dražen Delić rođak Fani Horvat, a poznavatelji prilika u HGS-u vjeruju da će na listu i Aleks Kvarantan, sin Kerumova skipera.

Moguće postizborne koalicije

HDZ

HSS - Ljubo Jurčić i Stranka umirovljenika - Milan Bandić - Željko Kerum - Vesna Škare-Ožbolt - Tomislav Karamarko - Ladonja Plinija Cuccurina

Kukuriku koalicija

Lesar - HSLS i sve manjine osim SDSS-a - koji je cijelo vrijeme čvrsto uz Vladu, a oporba već mjesecima poziva na njezino rušenje

HSS

HDZ - Kukuriku koalicija

Friščićevi seljaci, kao i 2007., imaju parolu ‘mi možemo i s jednima i s drugima, odnosno sa svima koji prihvate naš program’

HSLS

ili s Kukuriku ili u oporbu jer liberali su napustili HDZ-ovu Vladu i nemaju se nikakvu namjeru vraćati u nju. Smatraju da je bolje biti oporba nego s HDZ-om

HSP

samo s manjim strankama desnice (Hrast, HČSP, HSP Ante Starčevića...), zbog svoje antieuropske politike nije za lijeve, ali ni za HDZ

Laburisti Dragutina Lesara

Kukuriku ako prihvate njihov program jer HDZ je toj stranci potpuno neprihvaljiv i velik dio politike grade na kritici Vlade

HDSSB

ni HDZ ni lijeva koalicija, već u oporbu, vjerojatno svjesni da su lijevima potpuno neprihvatljivi, a s HDZ-om ne mogu zbog presude Glavašu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:55