PRIVATIZACIJA PLAŽE

Iznajmljivač se tuče s kupačima koji ne uzimaju njegove ležaljke

Osim što se ponaša kao da je plaža njezina, koncesionarka Andreja Jakubin postavila je i više od 20 ugovorenih ležaljki

CRIKVENICA - Fizički obračuni, vrijeđanje, pa čak i bacanje tuđih stvari u more, postali su dio turističke ponude na plaži Havišće kod Jadranova blizu Crikvenice.

Mještani i vikendaši žale se da je koncesionarka, Andreja Jakubin iz Selca, za kontrolu plaže zadužila osobu koja vrijeđa goste i tjera ih s mjesta na kojima su se dotad godinama kupali. Mještani upozoravaju i da je Grad Crikvenica koncesiju od lipnja do prosinca ove godine dao za sramotno nisku cijenu - samo 800 kuna godišnje.

Leže preblizu

Radi se o prekrasnoj, 450 metara dugačkoj uvali do koje se ne može doći automobilom, zbog čega je mještanima posebno draga. Ne samo da ih, kažu, tjera s plaže, nego ju je i ogradio kamenjem koje je uzeo iz “stoljetnih gromača”, odnosno suhozida. Tvrde da kupanje dopušta samo onima koji unajme njegovu ležaljku ili suncobran.

Koncesionarka Andreja Jakubin kaže da ništa od toga nije istina. - Voljela bih da se sukobi što prije završe. Nikoga ne tjeramo s plaže, samo iznajmljujemo ležaljke i suncobrane. Problem je što neki legnu na dvadeset centimetara od suncobrana. Tada ih pristojno zamolimo da odu, a oni nas napadnu - objašnjava.

Šaka u glavu

A. Jakubin kaže da je bilo i fizičkih obračuna te tvrdi da su mještani i vikendaši napali njezina supruga.

- Jedan stariji gospodin primio ga je za vrat i dao mu nekoliko udaraca šakom te ga bacio u more. Moj je suprug onda njegovu prostirku šutnuo nogom u more. Drago mi je što je tako reagirao, a ne još gore. To je sada na sudu - ističe Andreja Jakubin.

U Crikvenici su svjesni problema. Kažu da koncesionaru nisu dali koncesiju za plažu, već isključivo za iznajmljivanje suncobrana i ležaljki. Koncesionar, dakle, nema nikakvo pravo tjerati ljude s plaže, nego im samo može, ako oni to žele, iznajmiti suncobran ili ležaljku.

- Imali smo sastanak s mještanima i znamo da je došlo do sukoba. Pozvali smo korisnike koncesije na razgovor i rekli im da se ne smiju tako ponašati. Također, ustanovili smo da je na plaži postavljeno više ležaljki od dvadeset dopuštenih te smo naložili da se višak ukloni - objašnjava Veselko Mutavgjić, zamjenik crikveničkoga gradonačelnika.

Preniska cijena

Komentirajući po mještanima prenisku cijenu koncesije, Mutavgjić objašnjava kako Grad tu nije imao nikakva utjecaja. Cijenu propisuje država svojim zakonima i uredbama.

- Ona iznosi 30-40 kuna po komadu (suncobrana, ležaljke, nap. a.) i Grad tu nije mogao licitirati. Odlučili smo se za 40 kuna - najvišu moguću cijenu - rekao je Mutavgjić.

‘Stoljetni suhozidi su bespravni’

Komentirajući tvrdnje mještana kako je cijena koncesije od 800 kuna niska, Andreja Jakubin kaže da je platila i 2000 kuna za koncesiju za iznajmljivanje pedalina i sandolina, ali ih ne iznajmljuje.

Kada su “stoljetne gromače” u pitanju, A. Jakubin ističe da nije riječ o starinskim suhozidima nego o bespravno sagrađenim zidovima.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:39