RAT GOSPODARSKIM PROGRAMIMA

HDZ bi rezao birokraciju, a SDP davanja

Iako suprotnih ideologija, svi žele dramatično podići broj zaposlenih u Hrvatskoj

ZAGREB - Dvije načelno suprotne političke ideologije, dva relativno labavo povezana tima ekonomskih i poslovnih stručnjaka i jedan primarni cilj: dramatično podići broj zaposlenih u Hrvatskoj.

Čitamo li im strategije, HDZ-ova je naoko preciznija. Vidi se da ju je radio tim ekonomskih stručnjaka. Njihov Program gospodarskog oporavka Hrvatske dugo je bio najhvaljeniji dokument u državi. Problem: iako napisan u proljeće 2009., u velikoj je mjeri ostao neproveden. Uz to, koautori programa, stručnjaci iz Ekonomskog instituta u Zagrebu, po zadatku su svakoj vladi na usluzi.

Preskupa država

- Mi Hrvati deklarativno se zauzimamo za reforme, ali kad se one trebaju provesti, uvijek naiđu na blokade - rekao mi je u petak ministar graditeljstva, ali i glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić. Tako je, kaže, glasanjem o referendumu zaustavljena reforma radnog zakonodavstva, a zato zapinje i priča o decentralizaciji države jer nitko u lokalnoj zajednici nije spreman preuzeti odgovornost od Vlade i ministarstava.

Oporbena Kukuriku koalicija još nije izašla sa zajedničkim dokumentom, ali iz dosadašnjih je istupa vidljivo da se naslanja na poznate strategije SDP-a i HNS-a, dviju najjačih članica koalicije.

Kao i HDZ, i oni vide problem u preskupoj državnoj upravi i opterećujućem poreznom sustavu, ali zasad ne najavljuju radikalne promjene Zakona o radu, koji smatraju “uglavnom dobrim”.

Branko Grčić (SDP) i Dragan Kovačević (HNS) smatraju da je, umjesto otkaza, bolje podići produktivnost i upravljati državnim sektorom s poslovnom logikom privatnika. U tome vide i ključ za uklanjanje prepreka investicijama i novom zapošljavanju.

Grčićeva zamka

U Grčićevu se planu, na kojemu se donedavno temeljila strategija SDP-a, skriva i zamka koja se neće svidjeti poslodavcima. - Kada smanjimo doprinose i olakšamo poreze poduzetnicima koji reinvestiraju dobit, penalizirajmo ostale koji izvlače dobit iz tvrtki - predložio je Grčić.

Iz HNS-ova krila koalicije, po prirodi sklonijeg privatnom biznisu, dosad nije bilo prigovora. No, Kovačević je nedavno dao radikalni prijedlog: svaki poslodavac koji zaposli nekoga na neodređeno vrijeme, neka bude oslobođen plaćanja zdravstvenog osiguranja pet godina.

- Danas svi nezaposleni imaju zdravstveno osiguranje na državni trošak pa sustav ne bi pretrpio nikakve posljedice - rekao je Kovačević.

Rat pravim programima tek počinje. Ciljevi su jednaki, razliku treba očekivati u metodologiji njihova postizanja i, prije svega, u uvjerljivosti onih koji bi ih trebali provesti.

Program gospodarskog oporavka HDZ

1. Smanjenje izdataka javnog sektora, uz povećanje učinkovitosti i transparentnosti u radu

2. Preusmjeravanje proračunskih sredstava od neracionalne potrošnje prema ciljanim socijalnim transferima i ekonomski opravdanim kapitalnim ulaganjima

3. Smanjenje uplitanja države u gospodarske tokove: daljnjom privatizacijom, te profesionalizacijom upravljanja javnim poduzećima i državnim ustanovama na načelu dobrog gospodara

4. Pokretanje novog investicijskog ciklusa s ekonomski mjerljivim dugoročnim učincima, uz maksimalno sudjelovanje privatnog sektora

5. Ubrzanje provedbe reformi: pravosuđe, zdravstvo, mirovinsko osiguranje, državna i lokalna uprava

6. Dinamiziranje tržišta rada

Program gospodarskog oporavka SDP

1. Zamrzavanje plaća u javnom sektoru, masu plaća u državnom sektoru vezati uz privatni. Postupno smanjivanje javnog sektora (do 10 posto). Uvesti zakon o plaćanju s najduljim rokom od 60 dana

2. Zapošljavanje 120 tisuća ljudi koji su u posljednje dvije gosine izgubili posao. Prvo zaposlenje na neodređeno vrijeme u prvoj godini potpuno osloboditi od doprinosa. smanjivanje poreza na bruto cijenu rada.

3. Nastavak reforme mirovinskog sustava s postupnim jačanjem drugog i smanjivanjem prvog stupa

4. Porez na dividende, oslobađanje od poreza na reinvestiranu dobit

5. Podjela Hrvatske na pet regija (+Zagreb)

6. Katastar i gruntovnicu srediti za dvije godine, podići kvalitetu energetskog sektora,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:35