TRI DANA PAKLA

‘Načelnik je htio protupožarni put, rekli su da je lud’

Tri dana je vatrena stihija divljala Bračem, a tek nakon toga vatrogasci su dobili priliku za odmor
 Duje Klaric / CROPIX

MILNA - Ne pamti se da je ovako gorjelo na Braču - govori nam Andrija Katić iz DVD-a Milna dok sjedimo u hladovini pokraj vatrogasnog doma. Nedjelja je prijepodne. Sunce je upeklo. Oko nas brojni vatrogasci, umorni na odlasku iz smjene, zamijenit će ih nove snage s kopna. Ukrcavaju se u vatrogasna vozila, a registarske oznake otkrivaju da su stigli iz Imotskog, Splita, Vukovara, odlaze u Supetar pa dalje trajektom u Split...

Nakon tri dana pakla vatrogasci su konačno mogli malo predahnuti.

Požar koji je izbio na Braču u četvrtak ostavio je pustoš, gorjela je borova šuma, trava, nisko raslinje, ali izgorjeli su i poljoprivredni nasadi, maslinici, vinogradi, drugi su izgubili stoku...

Opožareno je više od četiri tisuće hektara površine, vatra je prijetila naseljima od Milne preko Nerežišća do Supetra, a prava je sreća što nitko nije sradao. I što ni jedna kuća nije izgorjela. Ozlijeđena je 74-godišnja starica koja je pokušala spasiti stoku, a nju i supruga vatrogasci su doslovce izvukli u zadnji čas iz požara.

Loši protupožarni putovi

Požar je izbio u četvrtak u uvali Blaca. Navodno zbog nepažnje turista koji su pripremali roštilj. Stihija se brzo širila zapadnim dijelom otoka, u prvih 5-6 sati opožareno je deset kilometara.

- Problem je što nema protupožarnih puteva - kaže nam mještanin Milne, ali ne želi da mu se ime spominje.

- Ljudi se svađaju zbog politike, a kad je načelnik Frane Lozić govorio da treba izgraditi vatrogasne putove, rekli su mu da je lud. A sad kad je izbio požar, nije se moglo pristupiti požarištu. Probili su jedan protupožarni put, a i on stoji neasfaltiran.

Što je s turistima? Kako su oni doživjeli požar?

- I da su tili, nisu mogli pobić kad je sve bilo blokirano - kažu nam u Milni. U opasnosti su bila vikendaška naselja u uvalama Osibova i Maslinova.

- Tamo ima na stotine vikendica, a nema ni puta ni vode. Tamo nije kuću sagradio ni jedan od ovih naših hrvatskih velikana pa je i zato infrastruktura užasna.

Gorjele Špacine masline

Dok čekamo da u Milnu pristane gliser s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i njezinim suradnicima koji su došli posjetiti otok, presreće nas nogometni trener Stanko Poklepović.

- Izgorio mi je maslinik, ovdje gore iznad Milne. Oko stotinu maslina sasvim je uništeno - rekao je Špaco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 00:21