BIVŠI PREMIJER VRAĆA SE U HRVATSKU

Remetinec spreman za povratak Sanadera: Dolazi najranije za 3 dana, a najkasnije početkom srpnja

Sud u Linzu vraća predmet u Salzburg, koji zatim odluku šalje ministrici pravosuđa. Sanader je sada otvorio i mogućnost da se otvore eventualni novi slučajevi protiv njega

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader broji posljednje dane u ekstradicijskom pritvoru u kojemu se nalazi od 10. prosinca prošle godine. Sanader će vrlo brzo ćeliju salzburškog pritvora zamijeniti ćelijom u Remetincu.

Dan uoči jučer zakazanog ročišta na kojemu su tri suca Visokog zemaljskog suda u Linzu trebali razmotriti njegovu žalbu na odluku suda u Salzburgu o izručenju, Ivo Sanader je preko svog austrijskog odvjetnika Wernera Suppana povukao žalbu.

Izjava dr. Sanadera

“Dr. Ivo Sanader povukao je jučer žalbu na odluku Zemaljskog suda u Salzburgu od 9. svibnja kojom je dopušteno njegovo izručenje Republici Hrvatskoj zbog kaznenog progona. Istovremeno je podnio izjavu da pristaje na skraćeni postupak izručenja. Stoga je rasprava Visokog zemaljskog suda u Linzu o žalbi dr. Ive Sanadera otkazana“, priopćeno je jučer oko podneva iz službe za odnose s javnošću Visokog zemaljskog suda u Linzu.

Hitno izručenje

- Gospodin Sanader samo je učinio ono što je i najavio, zatražio je hitno izručenje Hrvatskoj.

- Odvjetnik Suppan povukao je žalbu i zatražio brzi postupak izručenja - izjavio je Sanaderov hrvatski odvjetnik Goran Suić.

Za jučer zakazana rasprava trebala je biti javna i to je trebalo biti prvo Sanaderovo pojavljivanje “u javnosti” od uhićenja koncem prošle godine. No, uistinu bi bilo pomalo apsurdno da se sudsko vijeće sastaje povodom njegove žalbe na prijašnju odluku s kojom se Sanader sada u cijelosti slaže. Jučerašnjim činom Sanadera i njegova odvjetnika rasprava je postala bespredmetna.

Daljnja procedura do samog transfera nekadašnjeg šefa hrvatske Vlade u RH više je tehničke prirode.

- Sud u Linzu sada će predmet vratiti Zemaljskom sudu u Salzburgu. Nadležna sutkinja trebala bi u hitnoj proceduri pozvati dr. Sanadera na još jedno očitovanje. Nakon toga predmet se upućuje u Ministarstvo pravosuđa, gdje ministrica svojim potpisom odobrava izručenje. To je posljednji formalni čin, nakon kojega nadležne službe dviju zemalja trebaju dogovoriti i realizirati samo prebacivanje dr. Sanadera u Hrvatsku - pojasnio je dr. Guenther Winsauer, sudac i šef službe za odnose s javnošću Visokog zemaljskog suda u Linzu.

Spreman na suđenje

Pristankom na skraćeni postupak izručenja, Sanader je, potvrdio nam je sudac Winsauer, pristao i na mogućnost da ga hrvatsko tužiteljstvo progoni i za moguće druge slučajeve koji do sada nisu otvoreni.

Naime, da se do kraja protivio izručenju, Sanadera se u Hrvatskoj moglo procesuirati samo za ona kaznena djela i slučajeve za koje je već pokrenut kazneni progon i za koje je zatraženo njegovo izručenje. Za svaki novi mogući slučaj, Hrvatska bi bila primorana od Austrije tražiti tzv. dodatno izručenje, bez kojega ga se ne bi smjelo procesuirati.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:30