NEPROCJENJIVO

Prodavačima kabanica milijuni, kumice s placa očajne zbog Svetog Oca

Posjet Svetog Oca donio je profit i hotelijerima te taksistima

ZAGREB - Siniša Pucić, teolog iz Rijeke, za vikend je doputovao u Zagreb zbog Pape. Potrošio je 180 kuna. 130 za put, 20 za kave i 10 kuna za bocu vode. Hranu nije morao plaćati jer su mu je osigurali organizatori. Siniša je jedan od 200 tisuća Hrvata koji su stigli u Zagreb iz ostatka zemlje.

Pod pretpostavkom da je svatko potrošio otprilike taj iznos, dolazimo do zaključka da su Hrvati izvan Zagreba izdvojili 32 milijuna kuna. Kada tome pribrojimo i izdatke 200 tisuća Zagrepčana, brojka se penje na više od 40 milijuna kuna. Dolazak Pape u Zagreb osjetili su i poduzetnici koji se mogu podijeliti na dobitnike i gubitnike.

Taksisti slave

Dobitnici su prodavači kabanica koji su zaradili oko milijun kuna, taksisti iz Udruženja radio taksi koji su također zaradili više od milijuna, hoteli koji su imali 20 do 30 posto noćenja više te dobavljači kemijskih WC-a.

- Išle su ‘kao lude’. Da smo se bolje opskrbili, zaradili bismo i više - rekao je jedan od prodavača kabanica, koje su stajale 11 kuna.

Gubitnici su vlasnici trgovina i ugostiteljskih objekata oko Trga bana Jelačića.

Tuga u centru

Najsnažniji udarac su pretrpili prodavači na Dolcu i Britancu koji su oštećeni za barem 200 tisuća kuna . Štete zbrajaju i obrtnici na Cvjetnom trgu.

- Jako sam ljuta jer je agonija trajala cijeli tjedan i ne znam tko će nam nadoknaditi štetu - kaže Gordana Cahun iz prodavaonice šešira.

U Centru Cvjetni pustoš: - U subotu je došlo doslovno pet ljudi. U nedjelju su već više ulazili, ali nitko nije ništa kupovao - tvrdi Marina Klišenić, zaposlenica u centru Cvjetni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:41