PROCJENA

EK: Lipanj je teško ostvariv, kraj je vjerojatno u srpnju

 AFP

ZAGREB - Dan nakon “neformalne“ rasprave ministara EU o okončanju pristupnih pregovora s Hrvatskom, u Bruxellesu se sve više vjeruje da će se ti pregovori uskoro doista i zaključiti.

Iako države članice još imaju neke razlike u pristupu vremenskom okviru za okončanje pregovora i mjerama nadzora nad Hrvatskom, gotovo da postoji konsenzus da prepreka više nema i da Europska komisija uskoro mora i službeno priopćiti da su svi uvjeti ispunjeni.

Mađarska podrška

Iako nije bilo predviđeno, mađarsko predsjedništvo EU ipak je dalo kratko priopćenje o raspravi u ponedjeljak navečer u kojemu se navodi da su “ministri primili na znanje namjeru Europske komisije da što prije predloži Nacrt zajedničkih stajališta (DCP) za zaključenje svih preostalih poglavlja”.

Prema izvorima Jutarnjeg lista, mjerilo o ribarstvu je spremno i može se zatvoriti još danas, nema više nepoznanica ni oko poglavlja o tržišnom natjecanju, dok će EK, nakon što prouči i dodatna pojašnjenja koja je Hrvatska dostavila u ponedjeljak, moći potvrditi državama članicama i ispunjenje mjerila iz Poglavlja 23.

Kad je riječ o tim poglavljima, oni bi se doista mogli zaključiti do kraja lipnja. No, sada se otvara nova proceduralna prepreka za brže zaključenje pregovora. Prema procjenama, naime, Komisija neće moći do polovice lipnja predstaviti Nacrt zajedničkih stajališta za poglavlja o proračunu i posljednje poglavlje “ostala pitanja”.

Dva zadnja poglavlja

Ta se dva poglavlja uvijek zatvaraju posljednja, nakon što se utvrdi datum članstva. Poglavlje “ostala pitanja”, kako sada stvari stoje, morat će se također ispregovarati jer bi se u njega mogli ubaciti mehanizmi nadzora nad Hrvatskom koje traže mnoge članice.

Očekuje da će se o mehanizmima nadzora i dalje raspravljati, što će vjerojatno odgoditi zaključenje pregovora za srpanj, ali neće dovesti u pitanje članstvo u ljeto 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:36