SADAŠNJA RAVNATELJICA POSLOVNIM VEZAMA HTJELA SPASITI OSUĐENOG SINA

Doktorica Zatvorske bolnice: Sredite s predsjednikom da moj sin dobije pomilovanje

Ministar koji je dr. Retkovac imenovao ravnateljicom nije znao za njen pritisak oko pomilovanja

ZAGREB - Sadašnja ravnateljica Zatvorske bolnice u Zagrebu, dr. Blaženka Retkovac, u lipnju 2008. godine osobno je od službenika u Sektoru za pomilovanja Ministarstva pravosuđa zahtijevala da Ministarstvo preporuči predsjedniku države da pomiluje njezina sina Krešimira Retkovca, pravomoćno osuđenog za pokušaj ubojstva.

Nisu rekli ministru

U to vrijeme dr. Retkovac je bila zaposlena kao pulmolog u Zatvorskoj bolnici, a na dužnost ravnateljice te ustanove imenovana je šest mjeseci kasnije, 21. siječnja 2009.

Informaciju o pritisku što ga je dr. Retkovac kao osoba zaposlena u zatvorskom sustavu izvršila na Sektor za pomilovanja Ministarstva pravosuđa dobili smo od izvora u tom ministarstvu koji je želio ostati anoniman.

S pokušajem pritiska dr. Retkovac još su 2008., tvrdi naš izvor, bili upoznati vodeći ljudi Uprave za zatvorski sustav, ali očito nisu smatrali važnim o tome informirati i tadašnjeg ministra Ivana Šimonovića prije nego što je donio odluku o njezinu imenovanju na dužnost ravnateljice Zatvorske bolnice.

Pokušaj dr. Retkovac nije bio uspješan, jer je stajalište Sektora za pomilovanja da se ne izlazi ususret pripadnicima narko miljea, a tome se stavu priklonio i tadašnji predsjednik države, koji i odlučuje o pomilovanju.

Dug od 200 kuna

Uvidom u pravomoćni sudski spis doznali smo da je Krešimir Retkovac, ravnateljičin sin, u rujnu 2001. u shopping centru Špansko u Zagrebu nožem u srce ranio A. K.-a kojem je mjesecima prodavao heroin. Prepirka je nastala zbog duga od dvjestotinjak kuna, a žrtva je spašena zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji.

Nakon šestogodišnjeg suđenja, u studenome 2007. Krešimir Retkovac je za pokušaj ubojstva pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora i mjeru obaveznog liječenja od ovisnosti. Blagu kaznu za pokušaj ubojstva sud je obrazložio činjenicom da je u trenutku zločina Retkovac i sam bio pod utjecajem droge i smanjene ubrojivosti.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISAKNOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:15