SKUPŠTINA ODBILA ZAHTJEV BANDIĆA

Gradska skupština: O vrtićima sada mora odlučiti ministar Mlakar

O odluci Ministarstva ovisit će intenzitet daljnjih sukoba na relaciji Bandić - Skupština
 Damjan Tadić/ CROPIX

ZAGREB - O sudbini 70 tisuća roditelja u Zagrebu koji još ne znaju hoće li od 1. srpnja plaćati smještaj djece u vrtićima po cijeni od 400 kuna na mjesec ili, ovisno o dohodovnom cenzusu, u rasponu od nula do 2000 kuna - odlučit će Ministarstvo uprave na čelu s Davorinom Mlakarom.

Gradska skupština ostala je kod svojeg stava - prema mišljenju svih zastupnika svih političkih stranaka cijena mora ostati 400 kuna pa su jučer na izvanrednoj sjednici odbili Bandićev zahtjev da odustanu od Odluke po kojoj bi se vrtići nastavili plaćati po starom modelu.

Bandićev rok

Na potezu je sada gradonačelnik Bandić, koji u roku osam dana o tome mora obavijestiti Ministarstvo uprave. Iako nema zakonskog roka u kojem se Ministarstvo mora izjasniti, predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem procjenjuje da bi mogli donijeti pravorijek za 15-ak dana. Spomenuto Ministarstvo ima mogućnost cijelu stvar prebaciti i na Ustavni sud, pa bi se sapunica oko cijena dječjih vrtića mogla dodatno otegnuti.

O odluci Ministarstva ovisit će i težina i intenzitet daljnjih sukoba na relaciji Bandić - Gradska skupština. Stane li ministar Mlakar na stranu Skupštine, Bandić bi morao predložiti rebalans proračuna, kako bi se ova skupštinska odluka mogla provoditi. A Bandić je u više navrata jučer dao naslutiti da rebalansa neće biti.

Odluka o rebalansu

- Ne možete k’o lupež u mraku vaditi iz proračuna. Ne budete na svakoj sjednici kasapili proračun onako kako vam treba. Mjenjanje proračuna je ovlast gradonačelnika. Neki drugi gradonačelnik bude to radil’, ja ne. Rebalansa neće biti, a o njemu će glasati i neki drugi zastupnici - poručio je u svom stilu gradonačelnik, zazivajući izbore u gradu Zagrebu.

S druge strane, prikloni li se Mlakar Bandićevom modelu, predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem tvrdi da će je Skupština ispoštovati. Međutim, uvjeren je da se to neće dogoditi, a osobno želi, što je rekao na vlastitoj konferenciji za novinare, da u budućnosti vrtići za sve roditelje budu - besplatni.

Roditelji i dalje u redu

I dok je vjerojatno dio roditelja i jučer prikupljao potrebnu dokumentaciju za upis djece u vrtiće, zastupnici u Gradskoj skupštini i gradonačelnik Bandić svoje minute za govornicom nisu iskoristili kako bi ih zamolili za razumijevanje, već za politička prepucavanja.

Nezavisni zastupnik Velimir Srića smatra da ‘kohabitacija ne funkcionira i da Zagrebu trebaju izbori’, zastupnicu HNS-a Morana Paliković Gruden smeta što se Bandić ponaša ‘profesorski’, Radmir Čačić kaže da je ‘posve nemoguće Bandića tretirati profesorski’, SDP-ovci lupaju po klupama dok Bandić govori, on im poručuje da se ‘ponašaju i proizvode crnačku glazbu iz nekog plemena u Africi’... A roditelji i dalje čekaju u redu, ne znajući zašto i što ih čeka 1.srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:17