SLUČAJ TRAVAŠ

Bivši vjeroučitelj iz Rijeke na Ustavnom sud: Moj otkaz je dokaz da smo u srednjem vijeku

Ustavni sud odluku u slučaju vjeroučitelja Travaša donijet će najvjerojatnije do kraja ljeta

ZAGREB - Neriješen radno-pravni status vjeroučitelja i miješanje kanonskog i svjetovnog prava bila je glavna potka jučerašnje javne rasprave na Ustavnom sudu u povodu tužbe bivšeg vjeroučitelja Petra Travaša.

Škole nisu imale izbor

Travaš je prije pet godina izgubio posao vjeroučitelja na Hotelijersko-turističkoj školi i Gimnaziji u Opatiji nakon što je poslije prvog, crkvenog, sklopio drugi - civilni brak. Riječki nadbiskup Ivan Devčić oduzeo mu je kanonski mandat i Travaš više nije mogao predavati vjeronauk pa škole nisu imale izbora već su mu dale otkaz. Od tada je bez posla.

Biskupovo pravo

- Vjeroučitelji su crkvena svojina. Nitko osim Crkve ne može vrednovati naš rad. Odnos Crkve i države je kao u srednjem vijeku - rekao je Travaš na prvoj javnoj raspravi koja je održana u povodu nečije ustavne tužbe.

U gotovo četverostanoj raspravi predstavnici Katoličke crkve ustrajali su u tome da je ugovor sa Svetom Stolicom iznad hrvatskih zakona te da biskup ima diskrecijsko pravo ocijeniti podobnost vjeroučitelja, u što se, osim stručnosti, ubraja i - ćudoređe. Na Travašaveve navode da su mu povrijeđeni pravo na osobni život, na brak i pravo na rad, zatupnici Crkve odgovarali su da je posao vjeroučitelja dobrovoljni izbor i da time prihvaćaju i sve obaveze.

- Ni časnici HV-a se ne mogu baviti politikom. Znamo na primjeru 12 generala - rekao je Franjo Dobrović, tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. Predstavnici države, pak, potvrdili su da radna prava vjeroučitelja nisu dostatno riješena, a profesor Ivan Padjen predložio je da, u slučajevima poput Travaševa, država omogući takvim osobama da više ne budu vjeroučitelji s biskupovim mandatom nego “nastavnici religijskog naučavanja”.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:10