GAŽENICA

Ljubljanska banka mariborskoj crkvi uzima vrlo bitnu hrvatsku luku?

Nadbiskupija će svoje udjele u tvrtkama morati prepustiti bankama

ZAGREB - Misteriozni vlasnik zadarske Luke d.d. je Mariborska nadbiskupija, objavio je jučer mariborski dnevnik Večer, iznoseći i niz dokumenata koji to potvrđuju.

Zadarsko pristanište u netransparentnim je okolnostima 2008. preuzela tvrtka Manus iz Zadra u vlasništvu lokalnog špekulanta Veljka Bubića iza kojeg je, prema njegovim riječima, stajao jedan slovenski fond. Mariborska Večer otkriva da je riječ o poduzeću I. J. Storitve sa sjedištem u Ljubljani, a koje se nalazi u sklopu Zvon Ena Holdinga čiji je vlasnik Gospodarstvo rast, inače središnja tvrtka Mariborske nadbiskupije.

Budući da je ta nadbiskupija zbog enormnih kreditnih zaduženja u visini od 750 milijuna eura prisiljena udjele svojih tvrtki prepustiti bankama, posve je sigurno da će se na tom popisu naći i zadarsko pristanište.

Razvojno trojstvo

Kako je najveći vjerovnik Nova Ljubljanska banka (NLB) s potraživanjem od približno 300 milijuna eura, moguć je scenarij po kojem bi se ta u Hrvatskoj sporna banka uskoro domogla strateški važne imovine s izlazom na hrvatsko more...

Zadarska teretna Luka d.d. dio je velikog lučkog kompleksa kojem pripada i putnička Luka Gaženica, okosnica “razvojnog trojstva” koje je u HDZ-ovoj Vladi pokrenuo ministar prometa Božidar Kalmeta, a kojeg, pored pristaništa, čine i brza cesta tzv.

Kalmetina te gospodarska zona. Sva tri projekta u javnosti su prozivana zbog netransparentnosti, visokih cijena gradnje i manipulacija zemljištem. Projekt Luke Gaženica vrijedan je 220 milijuna eura, a 2007. potpisali su ga Lučka uprava Zadar, Ministarstvo financija i predstavnici kreditora: Europske investicijske banke i Njemačke razvojne banke.

Radovi su počeli 2008., a tada je i vlasništvo nad 60 posto dionica susjedne Luke d.d. prešlo u ruke tvrtke Manus, čiji je predsjednik Uprave Veljko Bubić (inače bivši direktor NK Zadar) blizak zadarskom HSLS-u, ali i ministru Kalmeti.

Promašene investicije

Zvon Ena Holding ima još dvije investicije u Hrvatskoj: stambeno-poslovni kompleks Ville Aretz u Opatiji vrijedan oko 50 milijuna eura i projekt “Kraljevstvo maslina” na Braču težak oko 15 milijuna eura. Oba su projekta zapala u veliku krizu i mariborska nadbiskupija je na njima, procjenjuje se, izgubila gotovo 70 milijuna eura. Hrvatska je, pak, zahvaljujući mutnoj prodaji Luke d.d. izgubila jednu od važnijih luka.

Bankrot nekad financijski vrlo moćne biskupije

Oprostite mi moje pogreške, izjavio je mariborski nadbiskup Franz Kramberger prilikom odstupanja s dužnosti nakon 30 godina. Zahvaljujući njegovim procjenama i zakulisnom poslovanju holdinga Gospodarski rast, nekad financijski najmoćnija biskupija u regiji je bankrotirala, a afera je potresla i Vatikan.

Vlasnik tvrtke Manus: Partneri su nam Slovenci, ali luka je hrvatska

- Tvrtka Manus d.o.o. većinski je vlasnik Luke d.d. Zadar i u partnerskom je odnosu s jednim fondom iz Slovenije, ali nisu u pitanju fondovi Mariborske nadbiskupije koji su pred propašću. Svi ljudi u Nadzornom odboru i Upravi su domaći, kao što je i vlasništvo Luke u domaćim rukama - rekao je Veljko Bubić, vlasnik tvrtke Manus i predsjednik NO-a Luke d.d., a to je potvrdio i član NO-a Arsen Marin.

- Slovenska tvrtka J. I. Storitve je uz pomoć crkvenog fonda dobila novac od NLB-a i kreditirala Manus. Kad Manus isplati pozajmicu, prestaje i hipoteka J. I. Storitve. Osim toga, teretna luka u Zadru - Luka d.d. u privatnom je vlasništvu i ima dokove pokraj buduće putničke luke u Gaženici, koja se zove Nova luka i u državnom je vlasništvu. Naša tvrtka je privatna, vlasnik 53 posto dionica je Manus, a vlasnici ostatka su mali dioničari. Ova druga luka je pod državnom lučkom upravom i u nju država ulaže velik novac - dodao je Marin. (TEKST: Nikolina Radić Ančić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:47