SAM SVOJ MAJSTOR

Projekt Srića: oblijepio Zagreb svojim predizbornim plakatima

Velimir Srića, profesor na Ekonomskom fakultetu, odlučio je vratiti se u politiku
 Vedran Đulić/CROPIX

ZAGREB - Novi predsjednik gradskog HSLS-a Velimir Srića po Zagrebu je dao postaviti plakate sa svojim likom i napisom “Promijenimo Zagreb zajedno” iako će se lokalni izbori održati tek za dvije godine. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor kaže da o plakatima nije znao ništa. Kao i svi građani, vidio ih je tek kad su se postavljeni.

Reformirana partija

Velimir Srića, profesor Ekonomskog fakulteta i autor čak 51 knjige, odlučio je (ponovno) ući u politiku. Iako i danas u političkoj javnosti ima ljudi koji mu zamjeraju što je s posljednje važne političke funkcije - mjesta predsjednika Gradske skupštine Zagreba - doslovce pobjegao. Nakon 10 mjeseci na toj dužnosti, na koju je izabran kao nestranački čovjek s liste HNS-a, dao je ostavku i rekao “doviđenja”.

I usput poručio da mu se politika gadi. Tada, 2002., Srića je vjerovao da se intelektualac poput njega ne treba kaljati u blatu s političarima. Danas, međutim, vjeruje da svaki sposoban čovjek treba ući u politiku kako bi se društvo izvuklo iz krize. Nema sumnje da je Josipovićeva pobjeda ohrabrila Sriću da ponovno pokuša ući u politiku. Nada se da će kao i Josipović ostvariti tranziciju od znanstvenika do političara. Hoće li mu uspjeti?

U politici se Srića prvi put našao još 1986., kad je kao član SKH izabran za sekretara za znanost u tadašnjoj hrvatskoj vladi. Na tom je mjestu bio do 1990.

Kao član Vlade pomogao je Draženu Budiši, tada zaposleniku Nacionalne sveučilišne knjižnice, da dobije putovnicu. U višestranačju nije postao članom nijedne stranke, pa ni reformirane Partije, ali je sudjelovao u radu SDP-ovih savjeta. U godinama 2001. i 2002. bio je na gradskoj listi HNS-a, kao nezavisan. Danas ponavlja da je ostavku na mjesto predsjednika Skupštine dao jer ta pozicija ima samo ugled, a ne i moć koja mu je potrebna da realizira ideje.

- Gadio mi se način na koji se politika vodila iza zatvorenih vrata - kaže Srića.

- Srića je bez sumnje obrazovan čovjek, odličan predavač koji na svojim seminarima zna animirati ljude. Ali tu cijela priča prestaje.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:54