DVOSTRUKE PLAĆE

Zbog slučaja KBC pod istragom šef splitskog HDZ-a

Dujomir Marasović i kolege liječnici pod istragom zbog plaćenih, a neodrađenih sati u KBC-u
 BILJANA GAURINA/CROPIX

ZAGREB - Dujomir Marasović, ravnatelj splitskog Kliničkog bolničkog centra i šef lokalnog HDZ-a, sa 78 kolega liječnika KBC-a Split pod istragom je kriminalističke policije zbog nepravilnosti oko plaća.

Kriminalisti danima po nalogu tužiteljstva u splitskom KBC-u istražuju njihove ugovore o radu jer su im prihodi veći od broja odrađenih radnih sati. Da su kriminalistički izvidi u tijeku, potvrdila je Marina Kraljević Gudelj iz splitske policije.

Model šest plus dva

Liječnici primaju punu plaću, iako ne ispunjavaju puno radno vrijeme od osam sati, nego rade samo šest sati. Istodobno kao predavači na Medicinskom fakultetu u Splitu zarađuju dodatne prihode. Iako taj slučaj nije iznimka u Hrvatskoj, liječnicima su bolnice isplaćivale neodrađena dva radna sata koja bi, umjesto s pacijentima, provodili sa studentima.

Svi koji su primali plaću na dvije adrese za isto radno vrijeme morat će donijeti odluku kakav ugovor žele potpisati s KBC-om.

Zasad je predložen model šest plus dva, što bi značilo da su obvezni u bolnici odraditi šest sati, a za dodatna dva sata rada sa studentima dobivali bi i dodatnu naknadu. Preostaje i druga varijanta, a to je prihvaćanje osmosatnog radnog vremena u bolnici, ali u tom slučaju studente moraju zaboraviti. Marasović jučer nije bio dostupan za izjavu. No, upućeni kažu da je zavrzlama oko liječničkih plaća smišljena samo kako bi se njemu naudilo.

HDZ u oporbi

Naime, dolaskom na čelno mjesto gradskog ogranka HDZ-a usprotivio se zatečenoj koaliciji s Kerumovim HGS-om u Gradskom vijeću . Koalicija pada, HDZ prelazi u oporbu i postaje Kerumov najžešći oponent.

KBC Split preplatio bi čak 800.000 kuna godišnje

Pravilnik Upravnog vijeća splitske bolnice svima koji su ga potpisali, donio je 40 neodrađenih, ali zato plaćenih radnih sati mjesečno, što je na godišnjoj razini 37.440 sati za 78 liječnika. Drugim riječima, bolnica je liječnicima isplaćivala više od 66.000 kuna mjesečno za nepostojeći rad, odnosno sate koje bi liječnici ponovno naplatili na fakultetu. Godišnje su liječnici na taj način zaradili oko 800.000 kuna.

Pravilnik koji je to omogućio usvojen je još 1998., a potvrđen 2001., no prošli je petak poništen. U Ravnateljstvu bolnice najavljuju da će, u dogovoru s nadležnim ministarstvom, urediti odnose između KBC-a i Medicinskog fakulteta te ih staviti u zakonske okvire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:07