DAN NAKON GLASOVANJA

Suci prvi put izabrali sedam od 11 novih članova DSV-a

Sabor mora izabrati dva svoja člana najkasnije do 21. veljače
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Suci Vrhovnog suda Marin Mrčela i Ranko Marjan, sudac Županijskoga suda u Zagrebu Dražen Jakovina, sudac Županijskoga suda u Splitu Marko Pribisalić, sutkinja Općinskoga suda u Zagrebu Tihana Gašpar, sudac Općinskoga suda u Splitu Mijo Galiot i sudac Visokog prekršajnog suda Marko Rašo novi su članovi Državnog sudbenog vijeća iz redova sudaca.

Glasovalo 78% sudaca

Njihova imena objavilo je Povjerenstvo za izbor članova DSV-a iz sudačkih redova jučer poslijepodne, dan nakon provedenoga tajnoga glasovanja među sucima.

Njihov će izbor postati i službeni nakon isteka roka za žalbe. Prošli su tjedan profesori četiriju pravnih fakulteta - zagrebačkog, riječkog, splitskog i osječkog - tajnim glasovanjem izabrali dva člana DSV-a iz svojih redova: Alana Uzelca sa zagrebačkog Pravnog fakulteta i Borisa Buklijaša, dekana Pravnog fakulteta u Splitu.

Sabor mora izabrati dva svoja člana najkasnije do 21. veljače kad istječe zakonski rok za konstituiranje novoga DSV-a.

Izbor i sastav novoga DSV-a u Bruxellesu prate s posebnim zanimanjem jer je odmicanje politike od imenovanja i napredovanja sudaca jedno od mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 - pravosuđe i temeljna prava.

Prema novom zakonu, Sabor, odnosno politika više ne bira svih 11 članova DSV-a. Sedam članova DSV-a koji dolaze iz sudačkih redova prvi su put birali neposredno sami suci.

Od 1902 suca svih sudova, na izbore ih je izašlo oko 78 posto. Dva člana DSV-a iz redova sveučilišnih profesora prava izabrali su sami profesori.

Četverogodišnji mandat

Iako novi zakon propisuje da se nitko ne može dvaput uzastopno kandidirati, ponovno je izabran Boris Buklijaš, dekan Pravnog fakulteta u Splitu, koji je i član sadašnjeg DSV-a.

- Odredba o zabrani uzastopnog kandidiranja odnosi se na onoga tko je konzumirao sve četiri godine mandata, a ja sam u DSV-u manje od godine - objasnio je Buklijaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:10