NALAZI REVIZIJE ZA FILOZOFSKI FAKULTET

Gotovo 10 milijuna kuna dali za usluge prevođenja

 CROPIX

ZAGREB - Prof. dr. Ekrem Čaušević s Odsjeka za hungarologiju, turkologiju i judaistiku, prof. dr. Nikša Nikola Šoljan s Odsjeka za pedagogiju i prof. dr. Mirjana Sanader s Odsjeka za arheologiju u 2007./2008. akademskoj godini, prema nalazu revizije Ministarstva financija, bili su najzaposleniji profesori Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Za rad preko norme u 2007./2008. godini Filozofski je fakultet na teret državnog proračuna svojim zaposlenicima isplatio 554.222 kune.

Jednokratni dodatak

Revizija je utvrdila da je velik broj profesora pritom radio više od nastavnog opterećenja koje propisuje kolektivni ugovor. Troje profesora, među kojima i supruga bivšeg premijera Ive Sanadera, normu je čak bilo prebacilo i za više od 100 posto, a za to im je uz plaću jednokratno isplaćen dodatak u iznosu od 33 do 44 tisuće kuna.

Više posla nego novca

Profesori izabrani u znanstveno-nastavno zvanje u nastavi bi godišnje trebali provesti 300 norma sati ili, najviše, šest sati tjedno. Maksimalna je norma 360 sati. Prof. dr. Nikša Nikola Šoljan kaže da je on te godine imao 20 sati nastave tjedno.

- Možda sam radio izvan propisa, ali te godine poklopilo mi se da sam imao tri kolegija na četvrtoj godini studija za studente koji su završavali fakultet po starom programu i još dva za nove upisane po Bolonji - rekao je prof. dr. Šoljan.

Dodao je kako je njegov opseg posla tada bio puno veći od iznosa koji je primio, a koji problematizira Ministarstvo financija.

- Pitam se koliko su tek zaradili oni koji su mjesecima primali punu plaću, a u nastavi su radili samo četiri sata tjedno - dodao je Šoljan.

Idealan omjer

Zagrebački Filozofski fakultet ima gotovo idealan omjer broja nastavnika i studenata. Statistički na jednog nastavnika dolazi samo 17 studenata.

Prof. dr. Krešimir Filipec, pročelnik Odsjeka za arheologiju, ističe da je taj omjer vrlo varijabilan te se razlikuje ne samo od odsjeka do odsjeka, nego i od katedre do katedre.

- Sjećam se da je te godine kolegica Sanader držala i po 14 sati nastave tjedno. Kod nas neki profesori imaju minimalnu normu, a neki tako visoku da bi im trebalo zabraniti rad - izjavio je Filipec. Odgovornim za to smatra državu koja je išla u reformu, ali istodobno nije osigurala novac za novo zapošljavanje.

Samo najnužnije

- I Katedra za antiku, na kojoj radi kolegica Sanader, i moja za srednji vijek potkapacitirana je što se tiče predavača. Mi nemamo čak ni jednog asistenta - istaknuo je pročelnik Filipec koji i sam ovaj mjesec drži osam sati nastave, a idući će držati deset.

Za intelektualne usluge fakultet je u tri godine potrošio više od 65 milijuna kuna, a za usluge Studentskog servisa više od deset milijuna kuna. Zanimljivo je da je glavninu tog novca Filozofski fakultet platio za troškove prevođenja. Ministarstvo financija izračunalo je da je tako Fakultet godišnje isplatio još 24 bruto plaće. Fakultetu je naloženo da isplate putem Student-servisa svede na najnužniju potrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:43