KAKO JE EKONOMSKI FAKULTET IZVLAČIO NOVAC

Kandidat za šefa NO-a sredio kredit od 27 milijuna kuna?

Konzultacije su koštale 80 tisuća eura, studiju su naplatili 450 tisuća kuna
Zagreb, 140708.Ekonomski fakultet,prijemni ispiti na ekonomiji,guzve na fakultetu. Foto: Ranko Suvar / Cropix
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački Ekonomski fakultet imao je dobro razvijene poslovne odnose s Hrvatskom poštanskom bankom. Suradnja je počela 2005. godine kada je dekan fakulteta bio Ivan Lovrinović , ali vrlo uspješno nastavio ju je i njegov nasljednik Darko Tipurić , sve do kraja 2009. godine.

Prema dokumentima kojima raspolaže Jutarnji, u ožujku 2005. godine odobren je Ugovor o pružanju konzultantskh usluga vrijedan 80 tisuća eura. Usluge se sastoje od dvije “separatne cjeline, i to: izrada šest modula iz znanstvenog područja Upravljanja rizikom te izrade analiza, preporuka i smjernica iz znanstvenog područja Marketing”. Drugi ugovor o izradi studije vrijedne 450 tisuća kuna sklopljen je u listopadu 2008.

Širenje biznisa

Studija je pisana na razini neambicioznog novinskog članka, a zbog nekih zaključaka (okvir) za glavu bi se uhvatio i najlošiji bankar. Pored toga, predana je u studenome 2009., a bavi se 2008. godinom. No, to nije sve. HBP je od 2005. do kraja 2009. imao ugovor s društvom za osiguranje Zenit Eurozastupstvo, čiji je direktor Lovro Ivić. Javnosti je postao poznat po incidentu koji se dogodio na svečanoj večeri koju su priredila trojica profesora Ekonomskoga fakulteta 27. travnja 2006., među kojima je bio i dekan Ivan Lovrinović. Tada je Lovro Ivić fizički nasrnuo na profesora Božu Matića. Povod tuči bio je biznis s osiguranjima u koji je bio uključen i fakultet.

Profesori fakulteta očito su pomagali u širenju biznisa pa se Zenit dokopao i ugovora s HBP-om za “savjetovanja u osiguranju i pomoći u obradi šteta te procjeni rizika i šteta”. Ti su savjeti banku stajali 50.000 kuna odmah i mjesečno po 10.000 kuna. Ukupna je cijena dosegnula 490.000 tisuća kuna.

Dodatni je problem što je Drago Jakovčević , profesor Ekonomskog fakulteta koji dijeli prijateljstvo i katedru s Lovrinovićem, od 2004. član NO HPB-a. Postoji sumnja da je tu poziciju koristio ne samo za lobiranje poslova za Ekonomski fakultet nego i za “sređivanje” kredita prijateljima i poznanicima.

Prijedlog Vlade

Prema saznanjima Jutarnjeg, banka je zbog takvog kredita provela kontrolu kako bi utvrdila činjenično stanje, a ono upućuje na upletenost člana NO-a. Riječ je o kreditu tvrtki Modibit u vlasništvu Vlade Rožića, Jakovčevićeva prijatelja, koji je s kamata dosegnuo 27,1 milijun kuna. Rožić nije mogao vraćati kredit, a kako je odobren bez valjanog kolaterala, banka nema šanse da se naplati. Nakon svega Drago Jakovčević će biti i nagrađen. Vlada ga je u prosincu 2010. predložila za predsjednika Nadzornog od- bora HPB-a.

Sutra u Jutarnjem: Veliki dossier ‘Svi poslovi dekana Tipurića’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:43