VIŠEMILIJUNSKA PRIJEVARA

Akcija Cetinski: Sa 4 pomagača i 150 ugovora do 20 milijuna eura

Policijska istraga u ovom slučaju navodno je došla do kraja, a u pitanju su dvije kaznene prijave Danka Končara
 CROPIX

RIJEKA - Kako neslužbeno doznajemo, u završnoj je fazi policijska istraga u slučaju navodne višemilijunske prijevare za koju bogati biznismen i jedan od najvećih investitora u Istri, Danko Končar, tereti Vinku Cetinski i još četiri osobe .

Oštećen Končar

U pitanju su dvije kaznene prijave. U jednoj se uz Vinku Cetinski tereti poznatog istarskog dilera nekretnina Dragu Radolovića, a u drugoj su, uz Cetinski, prijavljeni rovinjski odvjetnik Željan Hrvatin i njegova supruga Romina te također trgovac nekretninama iz Rovinja Marin Sorgo. U obje prijave njih se tereti za udruživanje radi ostvarivanja imovinske koristi, i to na štetu Končareve tvrtke Kermas ulaganja.

Oni su navodno imali isti model djelovanja: najprije bi pronašli određeno zemljište, a zatim bi Vinka Cetinski kao direktorica Kermasa osigurala financijska sredstva za kupnju, odvjetnici bi osnovali tvrtku koja bi kupila zemljište i na kraju bi tu tvrtku ugovorom o prijenosu poslovnih udjela prodali Vinki Cetinski, odnosno Kermasu , i to po znatno višoj cijeni od one po kojoj je zemljište, ujedno i jedini kapital te tvrtke, kupljeno.

Procjenjuje se da je u pitanju prijevara od najmanje 20 milijuna eura, a šteta bi po Končara mogla biti i mnogo veća.

Cetinski supotpisnica

U tijeku je stručna procjena svih kupljenih nekretnina te provjera gotovo 150 kupoprodajnih ugovora, sklopljenih od 2007. do 2009. što izravno s vlasnicima zemljišta, što po spomenutome modelu osnivanja i prodaje tvrtki. U svima je supotpisnik bila Vinka Cetinski kao odgovorna osoba Končarove tvrtke i osoba od njegova velikog povjerenja. Osim što je Končar višestruko preplaćivao istarske nekretnine, po svemu sudeći najveći dio toga što je kupio uglavnom je bezvrijedno i neupotrebljivo za daljnja ulaganja. U pitanju su čestice premale za gradnju stancija ili drugih objekata namijenjenih turizmu ili, pak, velike površine šumskog i poljoprivrednog zemljišta na kojemu, osim gospodarskih objekata, druga gradnja niti nije dopuštena.

Danko Končar je preko pulskog odvjetnika Gorana Veljovića pokrenuo kazneni postupak i prema navodima osoba koje su mu bliske, ustrajan je u namjeri da taj slučaj dovede do pravosudnog epiloga. Svjestan je da će financijsku štetu teško u potpunosti sanirati.

Vinka Cetinski, naime, za njega je u Istri kupila oko 1000 hektara uglavnom poljoprivrednog zemljišta, maslinika, vinograda i napuštenih sela te za to platila oko 30 milijuna eura.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:02