NEZADOVOLJSTVO

I banke protiv: Troškovi za stambeni kredit su previsoki

Javnobilježnička komora i Ministarstvo pravosuđa prebacuju odgovornost, a Komora tvrdi i da nema nove tarife iako ih je ona izradila i predložila
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - U panici su i banke i njihovi klijenti - građani i tvrtke: novi Ovršni zakon koji je stupio na snagu 1. siječnja 2011. godine ubija volju za dizanjem kredita, što, naravno, bankama znatno smanjuje zaradu na kamatama. Konkretno, od sada su potrebne tri solemnizacije (ovjere ugovora) kod javnih bilježnika, umjesto dosadašnje jedne, što je enormno poskupjelo troškove podizanja kredita.

Tri solemnizacije

Klijenti koji su dosad ovjeru zadužnica i isprava o zapljeni plaćali 46,90 kuna, sada javnim bilježnicima ostavljaju 2400 posto više - 1370 kuna po dokumentu, kad je posrijedi stambeni kredit iznad milijun kuna. Za niže iznose kredita i tarife su nešto manje, no iznad 500.000 kuna kredita više su od 900 kuna. Osim te dvije solemnizacije, i dalje se solemnizira ugovor o kreditu pa su ukupni troškovi solemnizacija viši od 5000 kuna.

Kako podići kredit?!

Direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček kaže da će se sada trošak pri ugovaranju kredita povećati i do desetak tisuća kuna te da je pitanje tko će uopće podići kredit kada čuje kolika se naknada plaća bilježniku.

- Problem je nastao zato što novi Ovršni zakon od početka godine traži da zadužnice, kao i izjave o suglasnosti za zapljenu plaće moraju biti solemnizirane. Zbog prekratkog vremena za izradu Pravilnika i teksta zadužnice došlo je do propusta (npr. pitanje valute na zadužnici). Stoga su odmah započeli razgovori banaka, javnobilježničke komore i Ministarstva pravosuđa kako bi se pronašla odgovarajuća tumačenja i napravile izmjene pravilnika - otkriva Bohaček.

Oni najodgovorniji za trenutno stanje - Hrvatska javnobilježnička komora i Ministarstvo pravosuđa - prebacuju odgovornost i izbjegavaju dati odgovore na naša konkretna pitanja. Nisu htjeli dati na uvid niti nove javnobilježničke tarife.

Čuđenje u Ministarstvu

U Javnobilježničkoj komori su nam rekli da nemaju tarife iako ih je ta komora izradila i predložila?! Uputili su nas na Ministarstvo pravosuđa, gdje su, pak, ostali iznenađeni odgovorom javnobilježničke komore.

- Rekli su da nemaju nove tarife? Svašta! - poručili su iz ureda glasnogovornice Vesne Dovranić.Ni poduzetnici uglavnom nisu zadovoljni većim tarifama.

- Umjesto da pozitivnim regulativama olakšamo život, mi ga još više zakompliciramo. Novi pravilnici i zakoni, koji uključuju i poskupljenje javnobilježničkih usluga, još više usporavaju poslovanje, ubijaju ionako male investicije i potrošnju građana.

Vlada treba hitno reagirati uredbom - rekao je Danijel Zadjelović, direktor staklane Lipik glas.

Do kredita teško, ali ćemo pomoći našim klijentima

U Erste banci kažu da u koordinaciji s Hrvatskom udrugom banaka i Javnobilježničkom komorom intenzivno rade na rješavanju problema. Koliko će štete pretrpjeti zbog pravne zbrke i skupljih ovjera nisu htjeli reći, ali dovoljno govori da su gotovinske kredite odlučili odobravati bez zadužnice.

Otvorena pitanja

- Kako bi se prilagodila ovim objektivnim okolnostima, na koje nije imala nikakav utjecaj, Erste banka donijela je prijelazno rješenje kojim privremeno odobrava realizaciju gotovinskih kredita bez zadužnice - tvrde u toj banci. Privredna banka otvoreno je rekla da sada “imaju poteškoće prilikom ugovaranja instrumenta osiguranja i realizacije kredita”.

- Postupak kreditiranja nešto je sporiji zbog rješavanja otvorenih pitanja i uhodavanja postupaka kod javnih bilježnika i banaka. U međuvremenu, nastojimo olakšati postupak klijentima nabavom propisanih obrazaca, informiranjem o novim promjenama i troškovima javnobilježničkih usluga te olakšanjem nekih uvjeta kako bi se u konačnici umanjio njihov ukupni trošak - kažu u PBZ-u.

Rješavamo teškoće

U Raiffeisen banci također priznaju da su u problemima.

- U suradnji s ostalim bankama članicama Hrvatske udruge banaka krenuli smo u rješavanje tehničkih poteškoća i pravnih nedoumica - tvrde u RBA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:40