NOVE ŠOKANTNE BROJKE

319.845 nezaposlenih, a novi otkazi tek stižu

Nezaposlenih je na kraju prosinca bilo najviše u posljednjih pet godina, kako su analitičari i predviđali
 Igor Sambolec/Cropix

ZAGREB - Hrvatska je u 2011. ušla s rekordnim brojem nezaposlenih u posljednjih gotovo šest godina. Prema jučer objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), 2010. smo završili sa 319.845 nezaposlenih.

A narednih će mjeseci biti još gore jer velike kompanije, koje bi trebale biti nositelji gospodarskog oporavka, najavljuju daljnja otpuštanja.

Sezonu je jučer otvorio T-HT, najavivši 300 otkaza, uz prosječnu otpremninu od 350.000 kuna bruto.

Otpremnine

U T-HT-u pritom ističu kako, temeljem sporazuma sa sindikatima, lani nisu otpuštali, dok je u 2009. broj zaposlenih smanjen za 190.

T-HT ove godine planira i zapošljavati, ali mlade i visokoobrazovane.

Broj zaposlenih smanjuje i Ina, u kojoj se upravo provodi program zbrinjavanja viška od oko 1500 radnika. Istodobno planira i zapošljavanje “mladih, ambicioznih i talentiranih” ljudi koji imaju najviše dvije godine radnog iskustva.

Kroz te je programe u 2010. u Inu došlo stotinjak mladih stručnjaka. Na meti Ininih kadrovika posebno su inženjeri i ekonomisti.

Presudni ožujak

Nastavak otpuštanja u 2011. izgledan je i u Podravki, koja upravo zatvara tvornicu Lero u Rijeci koja zapošljava 50-ak radnika. Novog zapošljavanja u Podravki, kažu u Upravi, ove godine neće biti, a izuzetak su sezonski radnici.

Ipak, analitičari tvrde da bismo već krajem proljeća mogli osjetiti preokret trendova na tržištu rada. Osim nadolazeće turističke sezone, razloge treba tražiti i u oporavku europskog gospodarstva, od čega će profitirati izvoznici.

- Novi val zapošljavanja mogao bi se pokrenuti negdje u ožujku - kaže Sanja Crnković-Pozaić, konzultantica za tržište rada.

I Ante Babić, neovisni ekonomist, vjeruje da bi velike hrvatske tvrtke uskoro mogle pokrenuti novi investicijski ciklus. Neke od njih već najavljuju novi val zapošljavanja, a najviše će tražiti IT stručnjake, inženjere, pravnike i ekonomiste.

Vupik zapošljava

U Agrokoru, primjerice, ističu kako dosad nisu smanjivali broj ljudi, a ove će godine zapošljavati nove. ‘Sezonu’ je otvorio Vupik koji upravo zapošljava.

Adris grupa planira zaposliti dvjestotinjak ljudi, od čega će ih oko 150 dobiti posao u novom hotelu Lone.

Otvaranje novih radnih mjesta najavljuje i Pliva. U sljedećih tri do pet godina njihov vlasnik Teva planira uložiti oko 120 milijuna američkih dolara u gradnju novog proizvodnog pogona u Savskom Marofu, što podrazumijeva i otvaranje novih 75 radnih mjesta. U Plivi, u kojoj je 2009. broj zaposlenih smanjen za četvrtinu, planiraju i povećanje proizvodnih kapaciteta u pogonima za gotove oblike lijekova u Zagrebu.

Zaposlenih je sve manje

Dok broj nezaposlenih raste, još je gori podatak da broj zaposlenih pada, pa je u prosincu pao ispod 1,4 milijuna. Istodobno je samo u prosincu, u odnosu na studeni, broj korisnika novčanih naknada porastao za više od 6500 ili 8,5 posto. Novih radnih mjesta prijavljeno je za četvrtinu manje - samo 5416.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:09