PISANI DEKRET

Četiri razloga zašto Bozanić Crkvu udaljuje od HDZ-a

Katolička crkva odlučila je zabraniti svojim svećenicima predizborno političko agitiranje
 CROPIX

ZAGREB - Zbog čega se nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić na početku godine u kojoj će se održati sedmi po redu parlamentarni izbori odlučio na neuobičajen potez - pisanim dekretom zatražiti od svećenika Katoličke crkve, kako redovnika tako i dijecezanskog svećenstva, da se “dosljedno pridržavaju crkvenih propisa te paze da se crkveni prostori i prostorije ne koriste za političke stranačke skupove ili stranačka djelovanja”.

Nitko nije bez grijeha

Kako u proteklih 20 godina višestranačja svećenici s oltara nikada nisu agitirali za lijeve i liberalne stranke, već su, u slučajevima kad bi s oltara progovorili političkim jezikom, to činili u korist HDZ-a, u javnosti je Bozanićev dekret za distanciranjem od politke shvaćen i kao zahtjev za distanciranjem od HDZ-a. A najsvježiji primjer uplitanja Crkve u političku kampanju je drugi krug prošlogodišnjih predsjedničkih izbora. U tome uplitanju ni sam autor dekreta, kardinal Bozanić, nije bez grijeha.

Zauzimanje strane

On je 2. siječnja 2010., samo tjedan dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora, u nadbiskupskom dvoru primio jednog od dvojice kandidata, Milana Bandića, i ostao s njim dva sata. Iako je s Kaptola priopćeno da je taj susret bio dogovoren prije, da se Bozanić prethodno sastao i s Josipovićem te da bi primio i svakog drugog predsjedničkog kandidata koji to zatraži, nakon Bozanićeva susreta s Bandićem teško se bilo oteti dojmu da je Katolička crkva u završnici predsjedničke kampanje jasno zauzela stranu.

Šutnja s Kaptola

A kako je to izgledalo “na terenu” najbolje ilustrira znamenita predizborna propovijed svećenika Ante Čipčića, župnika crkve Svih svetih u selu Aržanu u općini Cista Provo. Na nedjeljnoj propovijedi uoči drugog kruga predsjedničkih izbora on je okupljenim vjernicima s oltara poručio: “Odaberete li ime Ive Josipovića, obećavam vam da će vam biti uskraćen blagoslov kuća u ovoj godini. Vaš će grijeh biti toliki da ćemo vam uskratiti odrješenje pri sakramentu ispovijedi, neće se moći pričestiti i djeca vam neće biti krštena. U bolesti će vam biti uskraćeno pravo na pokajanje i pomast. A kad u tome gijehu umrete, crkveno vas zvono neće ispratiti, neće vas katolički svećenik povesti.”

Kako Kaptol nema običaj u javnosti objašnjavati ono što čini, pa ni najnoviji Bozanićev dekret , sami smo analizirali razloge koji su kardinala mogli ponukati da godinu dana nakon otvorene crkvene podrške Bandiću pisanim dekretom od katoličkog klera zatraži da se suzdrži od “stranačkog djelovanja”.

Od nemoći do straha da ne ostanu bez novca

1 Podrška Crkve ne može preokrenuti ishod izbora: Nakon što je Bandić poražen na predsjedničkim izborima, crkva je shvatila da njezina podrška više ne može presudno utjecati na ishod izbora

2 Nezamjeranje vjernicima: Crkva se izravnim predizbornim svrstavanjem više ne želi zamjerati onom dijelu vjernika koji ne dijeli političke stavove katoličkog klera, ili ne spada u čvrsto glasačko tijelo HDZ-a.

3 Moguće materijalne posljedice: Otvoreno i trajno svrstavanje Crk-ve uz HDZ može ozlovoljiti lijevu koaliciju. Osvoji li Kukuriku koalicija vlast, lijeva vlada može inicirati reviziju ugovora između Sv. Stolice i Hrvatske.

4 Neizvjesna budućnost HDZ-a: Crkva se želi suzdržati od podrške stranci čija je budućnost neizvjesna. HDZ-u nad glavom visi i Damaklov mač dugogodišnjeg financiranja iz crnih fondova.

Rebić: Pisani dekret nije čest

Teolog dr. Adalbert Rebić smatra da poziv svećenicima da se u javnim istupima distanciraju od politike nije novost jer su se takvi pozivi pred izbore upućivali i prije. Priznaje međutim da su ti pozivi prije upućivani usmeno i da jest neobično da se kardinal Bozanić sada odlučio to zatražiti dekretom.

“Svećenici u izbornoj godini”, objašnjava Rebić, “mogu vjernike pozvati da glasaju po vlastitoj savjesti za stranke koje poštuju dostojanstvo ljudske osobe, jamče vjerske slobode i napredak društva, ali ne smiju vjernicima sugerirati ime stranke za koju trebaju glasati. Neobično jest da se kardinal Bozanić odlučio zatražiti to dekretom i pretpostavljam da je za to imao dobar razlog. O razlozima ne želim spekulirati, to morate pitati njega.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:44