SVE U NJENIM RUKAMA

Čuvarica hrvatske diplomatske povijesti: Ovi dokumenti su neprocjenjivi i svi su na broju

U prostoriji je temperatura od 16 do 20 stupnjeva uz vlagu od 45 do 55 posto
 CROPIX

ZAGREB - Iza dvostrukih blindiranih vrata u podrumu zgrade Ministarstva vanjskih poslova nalazi se prostorija u koju smiju samo tri ovlaštene osobe Ministarstva. Kada uđu u prostoriju, okružuje ih oko 3000 međunarodnih ugovora i akata koje su u ime hrvatske države potpisali njeni predsjednici, premijeri, ministri .

Riječ je o svim dokumentima koji su ime Hrvatske potpisani od njenog osamostaljenja do danas. U prostoriji, u kojoj je temperatura između 16 i 20 stupnjeva, a relativna vlažnost od 45 do 55 posto iz sigurnosnih razloga ne smije se fotografirati, nalazi se jedini primjerak Daytonskog ugovora, ovjerena preslika Sjevernoatlanskog ugovora iz 1944. godine, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske i Europske zajednice.

Ništa nije nestalo

- Ti dokumenti imaju neprocjenjivu vrijednost - govori nam Snježana Novak Markota, načelnica Odjela za međunarodne ugovore i glavna osoba zadužena za pohranu međunarodnih ugovora i akata . Ipak, povijesno gledano smatra kako su akti o priznanju i odluke o uspostavi diplomatskih odnosa s početka devedesetih najvredniji. U prostoriji je cjelokupna diplomatska povijest novije Hrvatske i tu će, prema postojećem Zakonu, zauvijek ostati. Andreja Metelko Zgombić, načelnica Službe za međunarodno pravo i glavna pravna savjetnica navodi kako im dosada nije nestao niti jedan dokument.

Soba postaje premala

U evidenciji zbirke je više od 2100 dvostranih međunarodnih ugovora i akata s državama od čega je nešto više od 300 dvostranih dokumenata koji su preuzeti sukcesijom. Godišnje u arhivu MVP završi oko stotinjak dokumenata . Ove godine sklopljeno je 120 međunarodnih ugovora i akata tako da ni postojeća soba možda više neće biti dovoljna.

Koriste se digitalni primjerci

Svaki međunarodni ugovor otisnut je na posebnom diplomatskom papiru kojem je po rubu utisnut plavi okvir što je posebnost hrvatskog dokumenta i koji je specifičnih karakteristika kako bi imao veću dugotrajnost. U ministarstvu se svaki zaprimljeni dokument skenira, povezuju s elektronskom bazom podataka. Potom ih se pohranjuje u arhivske kutije. Pravilo je da se originalni dokumenti što manje koriste, a najviše lektronski primjerci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:19