ŽUPANIJSKI SUD

Ivan Turudić: Najomiljeniji HDZ-ov sudac preuzeo Zagreb

Tijekom 2011., birat će se predsjednici sudova, a Turudić će se kandidirati

ZAGREB - Sudac Ivan Turudić idućeg tjedna, 3. siječnja 2011., postaje vršitelj dužnosti predsjednika Župnijskog suda u Zagrebu. Potvrdio je to za Jutarnji list glasnogovornik toga suda Krešimir Devčić.

Objasnio je da se zadnjeg dana ove godine, u procesu racionalizacije mreže županijskih sudova, Županijskom sudu u Zagrebu pripaja Županijski sud u Zlataru pa je tako prošireni zagrebački Županijski sud dobio i novog prviremenog čelnog čovjeka.

Prazni svoj ured

Aktualna predsjednica zagrebačkog Županijskog suda Mirjana Rigljan koja prazni svoj ured kako bi oslobodila mjesto za suca Turudića praktički je na početku drugog uzastopnog mandata na čelu toga suda.

Zahtjev EU

Prvi put na dužnost predsjednice suda 2005. imenovala je bivša ministrica Vesna Šakre-Ožbolt, a bivši ministar Ivan Šimonović početkom ove godine ponovo je imenovao na čelo toga suda na još četiri godine. Smjena Mirjane Rigljan još je neobičnija ako se ima na umu da će se tijekom 2011. ionako iznova birati predsjednici sudova u Hrvatskoj jer ih više neće imenovati ministar pravosuđa već novoizabrano Državno sudbeno vijeće. To je jedan od zahtjeva EU za depolitizacijom sudstva. Novi Zakon nalaže da se do sredine veljače 2011. izabere novi DSV koji će potom birati predsjednike svih sudova u Hrvatskoj.

Odluke ministrice

Po povratku s bojišnice na kojoj je kao dragovoljac proveo dvije godine, početkom devedesetih zaposlio se kao sudac općinskog suda u Virovitici, a potom postao i predsjednik toga suda. Kad je 1998. na čelo ministarstva pravosuđa došao Miroslav Šeparović, Turudiću je ponuđeno mjesto pomoćnika ministra pravosuđa. A tko mu je pomogao u tom gigantskom koraku u karijeri, Turudić je objasnio u intervjuu Globusu u prosincu 2006. nakon presude koju je izrekao Hrvoju Petraču. Na pitanje je li mu HDZ pomogao da dođe na položaj pomoćnika ministra pravosuđa, Turudić je odgovorio: “Jest, ali morat znati da moje napredovanje u tom smislu nije iznimka...” Na pitanje tko je točno bio ključan u njegovu skoku iz Virovitice, Zagreb kazao je. “To je bio virovitički HDZ, ili slavonski ako hoćete.”

Turudić je na funkciji pomoćnika ministra ostao od 1998. do sredine 2000. kad je imenovan sucem Županijskog suda u Zagrebu. Pod reflektore javnosti dospio je 2005. kad ga je tadašnja minsitrica Vesna Škare-Ožbolt dva puta uzastopno, usprkos većinskoj podršci sudaca Županijskog suda u Zagrebu, odbila imenovati predsjednikom suda. Sudsku slavu stekao je 2006. u procesu Hrvoju Petraču i skupini otimčara sina Vladimira Zagorca. Turudić je početkom 2009. imenovan na čelo uskočkog odjela Županijskog suda u Zagrebu.

Eliminiran iz utrke za novi DSV u 2011. godini

Nejasno je zbog čega ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković aktualnu predsjednicu zagrebačkog Županisjkog suda Mirjanu Rigljan, koja taj sud vodi već pet godina, nije pustio da vodi sud do izbora novog stalnog predsjednika po novim pravilima, već je odlučio zamijenti vršiteljem dužnosti Turudićem.

Sudac Ivan Turudić predsjednik je Državnog sudbenog vijeća koja se silom novog Zakona o DSV-u mora raspustiti do sredine veljače 2011. kako bi ustupilo mjesto novom DSV-u koje će biti izabrano po novim prvilima s manjim udjelom politke. Kako novi Zakon zabranjuje sucima da se u dva uzastopna mandata kandidraju za članove DSV- sudac Turidić eliminiran je iz utrke za novi DSV. Spekulacije iz pravosudnih krugova kažu da će se natjecati za mjesto predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, te da će mu pozicija v. d. predsjednika toga suda povećati izglede za uspjeh u toj ambiciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:17